DeลŸi aspectul sฤƒu este mai degrabฤƒ cel al unui om fฤƒrฤƒ adฤƒpost, Grigori Perelman este poate cel mai mare matematician รฎn viaลฃฤƒ din รฎntreaga lume. Acesta este รฎncฤƒ un exemplu cฤƒ oamenii nu trebuie judecaลฃi dupฤƒ felul รฎn care aratฤƒ.

Pe numele sฤƒu complet Grigori Iakovlevici Perelman, Grisha, cum รฎi spun apropiaลฃii, este un matematician rus de origini evreieศ™ti. A fost nฤƒscut ศ™i trฤƒieศ™te รฎn Sankt Petersburg, Rusia.

Grigori Perelman a arฤƒtat รฎnclinaลฃii deosebite รฎn domeniul matematicii รฎncฤƒ de la vรขrsta de 10 ani. Mama sa l-a รฎnscris la un club de matematicฤƒ la care preda un alt geniu precoce, Sergei Rukshin, care avea doar 19 ani pe atunci.

Rukshin a reuลŸit sฤƒ-l รฎndrume pe tรขnฤƒrul Grigori, ale cฤƒrui abilitฤƒลฃi naturale au fost stimulate intens รฎn cadrul clubului. A devenit evident cฤƒ Perelman nu era doar pasionat de matematicฤƒ, ci era un adevฤƒrat geniu. Avea o minte sclipitoare, reuลŸind sฤƒ rezolve aproape orice problemฤƒ matematicฤƒ fฤƒrฤƒ sฤƒ scrie ceva pe hรขrtie.

Dincolo de matematicฤƒ, Grigori nu era interesat de absolut nimic altceva. Nu putea accepta faptul cฤƒ lumea ลŸi relaลฃiile interumane nu erau organizate รฎntr-un mod perfect precum logica matematicฤƒ.

Primul succes internaลฃional

Dupฤƒ cฤƒderea Cortinei de Fier, Perelman a cฤƒlฤƒtorit รฎn SUA.

รŽn anul 1994, รฎntr-o lucrare de doar 4 pagini, Grigori a reuลŸit sฤƒ rezolve Conjectura Sufletului, o problemฤƒ formulatฤƒ รฎn anul 1972 de matematicienii Gromoll ลŸi Cheeger.[sursa]

grigori perelman
Grigori Perelman

Ulterior, Perelman a primit oferte de a preda la prestigioasele universitฤƒลฃi Stanford ลŸi Princeton, รฎnsฤƒ le-a refuzat.

โ€ข CITEลžTE ลžI:  Pericolul ascuns al luxului: o lecลฃie primitฤƒ de la Imperiul Roman

S-a รฎntors รฎn Sankt Petersburg รฎn anul 1995 ลŸi a รฎntrerupt legฤƒturile cu comunitatea matematicienilor. Dorea sฤƒ lucreze รฎn liniลŸte pentru a rezolva una dintre cele „7 Probleme ale Mileniului”, respectiv Conjectura lui Poincarรฉ.

Grigori Perelman a rezolvat Conjectura lui Poincarรฉ

Conjectura lui Poincarรฉ este o problemฤƒ complexฤƒ de topologie. Prima datฤƒ a fost enunศ›atฤƒ de matematicianul francez Henri Poincarรฉ, รฎn anul 1904.

Conform teoriei, dacฤƒ รฎntr-un spaศ›iu tridimensional รฎnchis ศ™i nemฤƒrginit (cufundat รฎntr-un spaศ›iu 4-dimensional) toate „cercurile” bidimensionale pot fi micศ™orate topografic pรขnฤƒ ce devin un punct, atunci acest spaศ›iu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o „sferฤƒ” tridimensionalฤƒ.

Publicitate

Sunฤƒ extrem de complex. TotuลŸi, pentru Grigori Perelman, totul avea o logicฤƒ.

รŽntre anii 1995-2002, Perelman a lucrat intens. รŽn noiembrie 2002, Perelman a publicat rezolvarea conjecturii lui Poincarรฉ, fฤƒrฤƒ a solicita vreo verificare din partea unei instituลฃii sau asociaลฃii din domeniul matematicii. Era convins cฤƒ rezolvarea sa este cea corectฤƒ.[detalii]

รŽn anul 2006, Perelman a fost decorat cu Medalia Fields, pe care รฎnsฤƒ a refuzat sฤƒ o accepte. Acesta este este cel mai prestigios premiu internaศ›ional pentru excelenศ›ฤƒ รฎn cercetarea matematicฤƒ, echivalentul Premiului Nobel, care nu se acordฤƒ decรขt matematicienilor. Este singurul om care a refuzat acest premiu.

Grigori Perelman a refuzat premiul de 1 milion de dolari

Pe 18 martie 2010, Perelman a fost anunศ›at cฤƒ รฎntruneศ™te criteriile pentru a primi premiul oferit de Clay Mathematics Institute, din Cambridge, Massachusetts, SUA, pentru rezolvarea conjecturii Poincarรฉ.

La data de 1 iulie 2010, Grigori Perelman a refuzat premiul de 1 milion de dolari.

„Nu sunt interesat de bani sau faimฤƒ. Pentru mine este irelevant, pentru cฤƒ dacฤƒ soluลฃia este cea corectฤƒ, nu este nevoie de nicio altฤƒ recunoaลŸtere. Nu vreau sฤƒ fiu un om de ลŸtiinลฃฤƒ prezentat ca un animal de la zoo, ci unul care studiazฤƒ ลŸtiinลฃa pentru binele altora.”, a declarat Perelman.

โ€ข CITEลžTE ลžI:  Mileva Maric, prima soลฃie a lui Albert Einstein: รฎntre dragoste ลŸi ลŸtiinลฃฤƒ

รŽn prezent, savantul locuieลŸte รฎntr-un mic apartament din Sankt Petersburg. Stฤƒ departe de ochii presei ลŸi cautฤƒ รฎn liniลŸte soluลฃii pentru problemele matematice.

Abonaลฃi-vฤƒ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic ลŸi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci cรขnd publicฤƒm articole interesante:

Lฤ‚SAศšI UN MESAJ

Vฤƒ rugฤƒm sฤƒ introduceศ›i comentariul dvs.!
Introduceศ›i aici numele dvs.