Deşi o oază în deşertul Sahara pare un loc fascinant pentru pasionaţii de călătorii, iar Guelta d’Archei este o adevărată perlă, se recomandă insistent să stați departe de acest loc.

Dacă ați da peste această priveliște după ce v-ați târî prin deșert zile întregi, ați presupune că vedeți un miraj sau că sunteți afectat de delirul deshidratării. Stați liniștiți, acest spectacol suprarealist este cât se poate de real.

Guelta d’Archei, o oază antică în deşertul Sahara

Guelta d’Archei este o adăpătoare antică situată în adâncurile Saharei, în regiunea Ennedi din nord-estul Ciadului.

Aceasta constă într-o vale îngustă plină cu apă dulce de mică adâncime, mărginită de pereți stâncoși impunători. Fiind unul dintre puținele ochiuri de apă din regiunea hiper-aridă, acesta servește drept un refugiu extrem de necesar pentru triburile nomade care își aduc cămilele să se rehidrateze.[sursa]

Guelta d'Archei oază sahara
Guelta d’Archei este oază în deşertul Sahara

Totuși, cămilele nu se pot relaxa prea mult. Guelta d’Archei găzduiește, de asemenea, o mică populație de crocodili ai Nilului care au reușit să supraviețuiască încă din epoca „Saharei verzi”, care exista într-o perioadă cuprinsă între 5.000 – 15.000 de ani în urmă.

„În această oază există o faună și o floră relicte, concentrate în cea mai mare parte în defileurile cu surse de apă. Unul dintre cele mai emblematice exemple este prezența crocodililor în Guelta d’Archei. Acești crocodili au supraviețuit de la sfârșitul conexiunilor fluviale, cu mii de ani în urmă. Ei sunt ultimii supraviețuitori din Sahara, cu excepția populațiilor din Valea Nilului, în Egipt și în Mauritania.”, se explică într-o broșură publicată de UNESCO în anul 2016.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Cine a câştigat Războiul Troian? Ce s-a întâmplat cu adevărat în războiul care a durat 10 ani

În timp ce oamenii sunt rareori văzuți aici astăzi, arta rupestră prolifică din regiune arată o slabă licărire a prezenței lor de acum mii și mii de ani.

Opere de artă străvechi în Guelta d’Archei

Regiunea Ennedi găzduiește mii de gravuri și picturi rupestre care datează dintr-o perioadă cuprinsă între anii 5000 î.Hr. și 1700 d.Hr. Operele de artă înfățișează animale sălbatice, vite, oameni și – desigur – cămile, ilustrate într-o varietate de stiluri locale.

Guelta d'Archei oază sahara
Cămile adăpându-se în Guelta d’Archei

„Aceste picturi ne ajută să ne reconectăm cu identitatea noastră, cu cultura noastră și cu locul din care venim. Ennedi este o carte deschisă către istoria strămoșilor noștri.”, a declarat pentru BBC Travel Angèle Aloumbe, care lucrează pentru African Parks cu sediul în capitala Ciadului, N’Djamena.

„Întotdeauna plâng când merg la Ennedi. Este un peisaj atât de frumos, cu oameni cu adevărat neatinși. Nimeni nu poate merge acolo fără să simtă o conexiune. Are ceva cu adevărat special.”, a mai explicat Aloumbe.[sursa]

Un loc superb, dar nerecomandat turiștilor

Oricât de tentant ar fi să filmezi un vlog de călătorie aici, nu este recomandat să vizitezi Guelta d’Archei. Autorităţile americane sugerează călătorilor „să reconsidere călătoriile în Ciad din cauza criminalității, terorismului, tulburărilor civile și răpirilor”, în timp ce Ministerul de Externe al Regatului Unit recomandă să nu se călătorească în regiune.

Publicitate

Chiar dacă situația socio-politică tensionată nu vă descurajează, călătoria i-ar descuraja chiar și pe cei mai înfocați călători. Conform broșurii UNESCO, pentru a ajunge din N’Djamena în apropiere de Guelta d’Archei, este nevoie de o călătorie de patru zile prin deșert cu un vehicul 4×4.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: