Hedy Lamarr s-a născut pe 9 noiembrie 1914, în Viena, pe atunci parte din Austro-Ungaria. Aceasta nu a fost doar o femeie frumoasă care a aprins imaginaţia bărbaţilor la începuturile cinematografiei, dar şi o inventatoare care a contribuit la dezvoltarea tehnologiei wireless.
Numele său real a fost Hedwig Eva Maria Kiesler. Aceasta a fost singurul copil al lui Emil Kiesler şi al soţiei sale, Gertrud Kiesler. Mama ei a fost pianistă de origine evreiască, născută în Budapesta. Tatăl ei a fost bancher, tot de origine evreiască. Situaţia financiară bună a părinţilor săi i-a permis tinerei Hedwig să-şi urmeze interesele din copilărie, printre care baletul, pianul, dar și matematica și fizica.
Una dintre marile sale pasiuni a fost actoria. La sugestia lui Louis B. Mayer, directorul și cofondatorul studioului Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), tânăra Hedwig şi-a schimbat numele în Hedy Lamarr, după celebra vedetă a filmului mut, actriţa Barbara La Marr, care a murit în anul 1926, de tuberculoză.
Şi-a dorit să fie celebră, provocând reacţii puternice la primul său film
Încă de la o vârstă fragedă, Hedy Lamarr şi-a dorit să joace în filme. La doar 12 ani a câştigat un concurs de frumuseţe la Viena. La 16 ani s-a înscris la şcoala de teatru, iar cariera sa a început să prindă contur.
Pe când avea 18 ani, a obţinut primul său rol important. Hedy Lamarr a jucat în filmul Extaz (Ecstasy), produs de către Gustav Machatý, care a fost filmat la Praga, în Cehoslovacia.
Rolul lui Lamarr a fost de tânără soție neglijată a unui bătrân indiferent. Deşi a avut succes, filmul a provocat un scandal internaţional.
Filmul și vedeta sa principală au intrat în istoria cinematografiei datorită unor scene foarte îndrăznețe în care tânăra Hedy Lamarr apărea goală. Proiecția acestei producții cinematografice a fost interzisă în multe țări, inclusiv în Statele Unite. Persoane influente, precum Papa Pius al XII-lea sau Adolf Hitler, au vorbit în mod negativ despre acest film.
Problema era că actriţa avea doar 17 ani atunci când a filmat scenele nud, dar şi cele în care făcea dragoste. Mai mult decât atât, după ce a refuzat initial să filmeze nud, actriţa a fost presată de către regizor, care i-a spus că va suporta costul filmărilor efectuate până la acel moment dacă refuză să apară dezbrăcată.
Părinţii săi au fost şocaţi atunci când au văzut filmul, părăsind sala de cinema după ce şi-au văzut fiica dezbrăcată pe marele ecran.
Frumusețea fenomenală a actriţei, dar și publicitatea uriaşă de care s-a bucurat filmul i-au atras atenția lui Friedrich Mandl. Acesta din urmă era pe atunci al treilea cel mai bogat om din Austria.
Hedy Lamarr, prizonieră în căsnicia sa
Diferenţa de vârstă dintre Hedy Lamarr şi Friedrich Mandl era de 14 ani. Acest lucru nu i-a împiedicat să pornească o relaţie, deşi la început actriţa l-a refuzat pe afaceristul austriac în mai multe rânduri. Totodată, nici părinţii fetei, care erau evrei, nu au fost de acord cu această relaţie.
Mandl era fascist și a făcut o avere considerabilă prin comerțul cu arme. Acesta avea legături strânse atât cu Benito Mussolini, cât şi cu Adolf Hitler. Hedy i-a cunoscut personal pe cei doi dictatori la petrecerile organizate de către Mandl, cel care i-a devenit soţ.
Friederich Mandl era un soţ foarte gelos. În autobiografia ei, Ecstasy and Me, Hedy Lamarr l-a descris pe Mandl ca fiind extrem de posesiv, îndepărând-o de cariera sa artistică. Aceasta a spus că a fost ţinută ca un prizonier în castelul Schwarzenau, în care cei doi locuiau.
Mandl şi-a folosit influenţa încercând să pună mâna pe toate copiile filmului Extaz. Mai mult, şi-a instruit servitorii să o spioneze pe soţia sa la fiecare mişcare.
În cele din urmă, căsătoria s-a destrămat în circumstanțe foarte tulburi. Hedy Lamarr a evadat într-o noapte din vila în care era ținută și a plecat către Franța, deghizându-se în propria ei servitoare.
Conform autobiografiei sale, atunci când a fugit de soțul său a nimerit într-un bordel și s-a ascuns într-o cameră goală. În timp ce soțul ei o căuta în bordel, un bărbat a intrat în cameră și ea a făcut sex cu acesta pentru a putea rămâne ascunsă.
Inițial a plecat la Paris, după care l-a întâlnit pe Louis B. Mayer, co-fondator al celebrului studio MGM, la Londra. Mayer a angajat-o și a insistat să-și schimbe numele în Hedy Lamarr. Până atunci, tânăra era asociată cu rolul său din filmul Extaz, fiind poreclită chiar „Doamna Extaz”.
Ajunsă în SUA, Hedy Lamarr a început să cucerească Hollywoodul. A jucat în zeci de filme, inclusiv alături de vedete precum Clark Gable și Spencer Tracy, fiind numită de multe voci drept cea mai frumoasă femeie din lume. La Hollywood, Hedy Lamarr a jucat invariabil rolul femeii fatale, cucerind marile ecrane.
Hedy Lamarr, inventatoare de succes
Atunci când nu filma, Hedy Lamarr îşi urmărea în continuare pasiunea pentru matematică şi fizică, concretizată în diferite invenţii. La un moment dat, aceste pasiuni chiar au eclipsat cariera sa cinematografică.
O tragedie a inspirat-o pe Lamarr în cariera ei de inventatoare. Un submarin german a scufundat nava City of Benares, care evacua civili britanici în Canada. Bilanțul a fost de 258 de morți, dintre care 77 de copii.
Astfel, actriţa a decis să se implice în dezvoltarea sistemelor de control al torpilelor. Ideea era de a putea controla rachetele cât mai precis posibil, protejând în același timp semnalul de interferențe și interceptare de către inamic.
La acest proiect a fost asistată de către George Antheil. Nici acesta din urmă nu era inginer de meserie, fiind compozitor și interpret avangardist, cunoscut pentru abordarea sa neconvențională a muzicii.
Talentul lui Lamarr și experiența lui Antheil în domeniul pianelor au dus la dezvoltarea sistemului FHSS (Frequency-hopping spread spectrum), Acest sistem, folosind benzi de hârtie perforate, permitea saltul frecvenței undelor radio care controlau torpilele. Cei doi dezvoltatori au oferit gratuit brevetul FHSS marinei militare, astfel încât aceasta să poată utiliza invenția cât mai curând posibil.
După cum s-a dovedit, a fost nevoie de câteva luni pentru a crea FHSS. Cu toate acestea, a fost nevoie de mai mulți ani pentru a-l pune în practică. Marina SUA a reușit să implementeze sistemul abia în anul 1962, după ce acesta a fost îmbunătățit prin utilizarea tranzistorilor.
Datorită realizărilor sale, a fost posibilă crearea rețelelor GSM și, în timp, a sistemelor de comunicații Wi-Fi, WLAN, Bluetooth sau GPS. Fără aceste invenţii, nu ne putem închipui lumea de astăzi.
Hedy Lamarr a fost o femeie cu adevărat remarcabilă. Era multitalentată, extrem de inteligentă și de o frumusețe fenomenală. Deloc surprinzător, nici viața sa privată nu a fost una obișnuită.
Hedy Lamarr a avut șase soți și mai mulți amanți în viața sa, inclusiv unii dintre cei mai puternici, bogați și celebri bărbaţi. Printre alţii, actriţa s-a iubit cu bărbaţi precum președintele John F. Kennedy, miliardarul Howard Hughes și actorul Marlon Brando.
Moartea lui Hedy Lamarr
Hedy Lamarr a murit la Casselberry, Florida, în data de 19 ianuarie 2000. Avea 85 de ani.
Certificatul său de deces citează trei cauze: insuficiență cardiacă, boli cronice de inimă valvulară și boli de inimă aterosclerotice.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:
Se pare ca pe langa matematica si fizica, i-au cam placut si barbatii 🙂
Și ce dacă .
A știut să facă bani și glorie.