Soțiile lui Henric al VIII-lea sunt cunoscute în principal pentru modul în care s-au încheiat căsătoriile lor și pentru soarta tragică a multora dintre ele. Dar cine au fost aceste femei dincolo de destinul lor adesea trist?

„Divorțată, decapitată, moartă, divorțată, decapitată, supraviețuitoare” – acesta este dispozitivul mnemonic folosit în școlile engleze pentru ca elevii să-și amintească soarta celor mai cunoscute șase regine ale Angliei. Formula sintetizează bine fascinația noastră pentru soțiile lui Henric al VIII-lea.

Mulți știu cum s-au încheiat căsătoriile lor, dar puțini înțeleg cine au fost cu adevărat aceste femei. Deci, care este povestea lor? Cum l-au cucerit pe unul dintre cei mai renumiți monarhi din istorie? Și cum au influențat ele formarea identității regale și naționale a Angliei?[sursa]

sotii henric VIII

Ecaterina de Aragon: cea mai hotărâtă dintre soțiile lui Henric al VIII-lea

Născută: 16 decembrie 1485, Palatul Arhiepiscopal din Alcalá de Henares, Castilia
Decedată din cauze naturale: 7 ianuarie 1536, Castelul Kimbolton, Anglia
Mandat: 11 iunie 1509 – 23 mai 1533
Naționalitate: Spaniolă
Moștenitori: Maria I a Angliei

Supranumită de către William Shakespeare „regina reginelor pământene”, Ecaterina de Aragon a fost soția cu cel mai lung mandat al lui Henric al VIII-lea. Fiică a celebrului cuplu regal Isabel de Castilia și Ferdinand de Aragon – unirea cărora a creat regatul Spaniei moderne – Ecaterina avea un fundal impresionant, dar oferise mult mai mult decât un simplu titlu nobiliar. A fost educată în limbi străine, științe umaniste, matematică și abilități casnice, devenind o cititoare pasionată și iubitoare de literatură încă din copilărie.

Crescută pentru a deveni regină, și-a dezvoltat însă și o personalitate puternică și independentă, trăsături care aveau să se manifeste mai târziu în viața sa.

Inițial, Ecaterina s-a căsătorit cu Arthur, fratele mai mare al lui Henric, în anul 1501. După moartea prematură a lui Arthur, pentru a menține alianța strategică cu Spania, Henric al VIII-lea a fost ales să se căsătorească cu ea, dar acest lucru nu a fost posibil decât după ce Henric a ajuns la maturitate și zestrea Ecaterinei a fost complet plătită – un proces care a durat șapte ani.

În această perioadă, Ecaterina a trăit în Londra într-o stare aproape de captivitate. Era considerată un pion politic, la discreția bărbaților puternici din jurul ei. Tatăl lui Henric, Henric al VII-lea, a subestimat-o, considerând-o supusă și ușor de manipulat. Totuși, Ecaterina a demonstrat contrariul, dovedindu-se inteligentă și capabilă. În anul 1507, a devenit prima femeie ambasador din istoria Europei, reprezentând Spania în Anglia – un rol unic care i-a subliniat hotărârea și abilitatea diplomatică.

Henric al VIII-lea și Ecaterina de Aragon s-au căsătorit în anul 1509 și, timp de mulți ani, au avut o relație fericită. Totuși, pe măsură ce timpul trecea și încercările lor de a avea un fiu se dovedeau nereușite, Henric a început să simtă presiunea de a-și asigura moștenirea.

Deși au avut o fiică, Maria, care va deveni mai târziu prima regină a Angliei, aceasta nu era fiul și moștenitorul mult dorit de rege. În cele din urmă, Henric a ajuns să creadă că mariajul său cu Ecaterina, văduva fratelui său Arthur, era blestemat, considerând că acesta era motivul pentru care Dumnezeu nu le permitea să aibă un moștenitor masculin.

Această criză dinastică a declanșat o furtună politică și religioasă în Anglia. Deși inițial primise o dispensă papală pentru a se căsători cu Ecaterina, Henric a început să caute o modalitate de a scăpa de ceea ce el considera a fi un mariaj păcătos. Papa a refuzat să-i acorde divorțul dorit, iar Henric a hotărât să-și rezolve problema prin alte mijloace. Între 1525 și 1533, a sfidat autoritatea papală, și-a proclamat propria conducere asupra Bisericii Angliei, consolidând astfel o putere regală care nu mai depindea de Vatican.

Publicitate

Acest moment i-a oferit lui Thomas Cranmer, noul arhiepiscop de Canterbury și susținător al regelui, oportunitatea de a declara nulă căsătoria lui Henric cu Ecaterina. Fiica lor, Maria, a fost delegitimată și nu a mai fost recunoscută ca prințesă. În același an, Henric s-a căsătorit cu Anne Boleyn, fosta doamnă de onoare a Ecaterinei, de care se îndrăgostise pasional. Alungată de la curte și trăind în izolare, Ecaterina a rămas neclintită în convingerea ei că este regina legitimă, apărandu-și titlul până la moartea sa în anul 1536.

curiozităţi despre Anne Boleyn
Anne Boleyn

Anne Boleyn: ambițioasă și reformatoare

Născută: aprox. iulie 1501-1507, Blickling Hall, Norfolk sau Hever Castle, Kent
Decapitată: 19 mai 1536, Turnul Londrei, Londra
Mandat: 28 mai 1533 – 17 mai 1536
Naționalitate: Engleză
Moștenitori: Elisabeta I a Angliei

• CITEŞTE ŞI:  Săbiile de la Marea Moartă. Misterul îngropat vreme de 2.000 de ani

Prin ruptura de Roma, Henric al VIII-lea a propulsat Anglia în mijlocul Reformei Protestante. Deși inițial motivația sa a fost pur personală, dorind să-și obțină divorțul, pentru mulți alții, inclusiv pentru Anne Boleyn, reforma era o oportunitate de a contesta abuzurile Bisericii Catolice și de a elibera spiritual poporul englez.

Eric Ives, renumitul istoric al perioadei Tudor, descrie cercul de femei din jurul Annei Boleyn ca fiind „aristocrate în căutarea împlinirii spirituale”. Aceasta caracterizare este valabilă pentru anii petrecuți de Anne la curtea franceză, ca domnișoară de onoare a reginei Claude a Franței. Aici, Anne a intrat în contact cu femei influente, precum Marguerite de Navarre, o protectoare a artelor și susținătoare a ideilor reformatoare. Prin aceste legături, Anne a fost expusă ideilor progresiste și a învățat cum femeile cu putere puteau juca un rol important în promovarea artei și a reformelor politice.

Atunci când Anne a revenit la curtea engleză în anul 1522, era o figură excepțională, diferită de celelalte doamne. Avea un aer cosmopolit, vorbea fluent franceza, dansa și cânta la diverse instrumente, și impresiona prin inteligența și spiritul ei ascuțit. Noblețea tânără a curții s-a grăbit să-i câștige favorurile, dar abia în anul 1525 Henric al VIII-lea a fost cucerit de farmecul ei.

Anne a refuzat să devină amanta regelui și nu a cedat până când relația lor nu a dobândit o bază solidă. Între ei s-a dezvoltat o afecțiune profundă, documentată într-o serie de scrisori de dragoste pasionale pe care Henric i le-a trimis. În timpul curteniei lor de șapte ani, Anne a jucat și un rol diplomatic important, consolidând relația Angliei cu Franța.

Pe 28 mai 1533, Henric și Anne s-au căsătorit. În același an, Anne a dat naștere unei fiice, Elisabeta I. Cu toate acestea, la fel ca Ecaterina înaintea ei, Anne a avut mai multe avorturi spontane și nu a reușit să producă un moștenitor de sex masculin. Cei trei ani de domnie ca regină au culminat cu execuția sa tragică, pe 19 mai 1536, sub acuzațiile de adulter, trădare și incest. Fiica ei, Elisabeta, a fost și ea delegitimată.

Majoritatea istoricilor sunt de acord că acuzațiile aduse împotriva Annei au fost fabricate, cu scopul de a o înlătura de la putere. Totuși, motivele precise rămân subiect de dezbatere. Unii sugerează că Henric dorea pur și simplu să se recăsătorească pentru a avea un fiu, în timp ce alții cred că neînțelegerile Annei cu privire la politicile reformatoare au dus la căderea ei. Indiferent de cauze, este clar că Henric nu își pierduse speranța de a avea un moștenitor și că următoarea încercare nu avea să întârzie.

Henric al VIII-lea descoperiri.ro jane seymour
Jane Saymour

Jane Seymour: singura dragoste adevărată care i-a oferit lui Henric al VIII-lea un fiu

Născută: aprox. 1508, Wulfhall, Wiltshire sau West Bower Manor, Somerset
Decedată din cauza complicațiilor postnatale: 24 octombrie 1537, Palatul Hampton Court, Anglia
Mandat: 30 mai 1536 – 24 octombrie 1537
Naționalitate: Engleză
Moștenitori: Edward al VI-lea al Angliei

Privind la Catherine de Aragon și Anne Boleyn, se poate observa că soțiile lui Henric al VIII-lea erau, de obicei, alese pentru educația lor sofisticată. Cu toate acestea, după fervoarea politică a Annei și rezistența Caterinei, Henric a ales o soție care reprezenta opusul acestora: Jane Seymour. Discretă, castă și umilă, Jane întruchipa idealul de supunere conjugală și de puritate feminină.

Spre deosebire de predecesoarele sale, Jane nu era la fel de educată, dar era foarte pricepută în administrarea gospodăriei și lucrul cu acul. Deși nu se cunosc multe detalii despre viața ei dinaintea intrării la curte, contemporanii o lăudau pentru firea ei blândă și generoasă. Ambasadorul imperial Eustace Chapuys a evidențiat meritele lui Jane în eforturile de a restabili pacea în familia regală fracturată, atunci când a reușit să o împace pe fiica lui Henric, Maria, cu tatăl ei.

În octombrie 1537, la puțin peste un an de la încoronare, Jane a dat naștere moștenitorului masculin mult așteptat, viitorul rege Edward al VI-lea. Cu toate acestea, deși și-a îndeplinit cu succes datoria de regină, Jane a murit curând din cauza complicațiilor postnatale.

Henric a fost profund îndurerat de moartea ei și există toate motivele să credem că, dacă Jane ar fi trăit, Henric ar fi rămas căsătorit cu ea. Dovada afecțiunii sale pentru Jane este reflectată în faptul că ea a fost singura dintre soțiile lui Henric care a primit funeralii regale și a fost îngropată alături de el în Capela St. George, Castelul Windsor.

Henric al VIII-lea descoperiri.ro anne de cleves
Anne de Cleves

Anne de Cleves: pionul strategic care a devenit o soră iubită

Născută: Anna von Kleve, 28 iunie sau 22 septembrie 1515, Düsseldorf, Ducatul de Berg, Sfântul Imperiu Roman
Decedată din cauze naturale: 16 iulie 1557, Chelsea Manor, Anglia
Mandat: 6 ianuarie 1540 – 9 iulie 1540
Naționalitate: Germană
Moștenitori: Niciunul

• CITEŞTE ŞI:  Cumplitul destin al reginei Rosalie Gicanda, ultima regina din Rwanda, alături de 1 milion de cetăţeni

În Europa secolului al XVI-lea, căsătoriile strategice erau un mijloc frecvent de a construi alianțe politice și religioase. Deși căsătoriile lui Henric cu Catherine de Aragon și Anne de Cleves sunt cele mai reprezentative exemple, numai acestea pot fi considerate adevărate alianțe strategice.

După moartea lui Jane Seymour, Henric a avut nevoie de mai bine de doi ani pentru a lua în considerare o nouă căsătorie. Lordul cancelar Thomas Cromwell a jucat rolul de mediator matrimonial, propunând o alianță cu una dintre surorile Cleves, Anne sau Amelia. Fiind un susținător fervent al Reformei Protestante, Cromwell știa că o astfel de alianță i-ar aduce lui Henric sprijinul Ligii Schmalkaldic, o alianță militară a prinților luterani, consolidând astfel poziția regelui împotriva marilor puteri catolice din Europa.

Pentru a facilita această căsătorie, Henric a trimis pe pictorul său de curte, Hans Holbein, în Germania pentru a realiza portretele celor două surori. Impresionat de raporturile pozitive și de portretul lui Anne, Henric a ales-o pe ea, iar pregătirile de nuntă au început. Cu toate acestea, entuziasmul său s-a stins rapid atunci când a întâlnit-o pe Anne la 1 ianuarie 1540.

Henric, îmbrăcat ca un simplu servitor, a grăbit întâlnirea, conform tradițiilor cavalerești și iubirii curtenitoare, sperând că Anne va vedea dincolo de deghizare și va recunoaște adevărata sa identitate. Totuși, nefiind familiarizată cu aceste convenții englezești, Anne nu l-a recunoscut pe Henric, ceea ce i-a rănit orgoliul profund.

În ciuda rezervelor evidente ale lui Henric, cei doi s-au căsătorit pe 6 ianuarie 1540. Totuși, au fost necesare doar câteva luni pentru ca Anne să fie îndepărtată de la curte. Pe 6 iulie 1540, i s-a comunicat că regele reconsidera căsătoria. Uniunea lor de șase luni a fost departe de a fi una fericită.

Despre viața Annei înainte de a fi propusă ca soție a lui Henric al VIII-lea nu se cunosc foarte multe detalii. La curte, era descrisă ca o persoană amabilă și blândă, care își petrecea timpul jucând cărți. Cu toate acestea, nu avea educația și cultura necesare pentru a stabili o legătură mai profundă cu regele.

Anne a fost ținută în ignoranță cu privire la obiceiurile englezești și nu a avut niciodată șansa de a se adapta pe deplin la noul mediu. În cele din urmă, la 9 iulie, căsătoria lor a fost anulată pe motiv de neconsumare. Thomas Cromwell, arhitectul neoficial al căsătoriei, a căzut în dizgrație și a fost executat, fiind considerat prea zelos în promovarea acestui mariaj.

Spre deosebire de experiențele anterioare ale lui Henric, Anne a acceptat anularea cu grație și demnitate. A primit o compensație generoasă și, datorită comportamentului său supus și binevoitor, a fost recunoscută ca „soră iubită” a regelui. Și-a trăit restul vieții în pace în Anglia și a murit din cauze naturale, la zece ani după Henric.

Henric al VIII-lea descoperiri.ro catherine howard
Catherine Howard

Catherine Howard: o căsătorie alimentată de iubire și dorință

Născută: aprox. 1523, Lambeth, Londra
Decapitată: 13 februarie 1542, Turnul Londrei, Londra
Mandat: 28 iulie 1540 – 23 noiembrie 1541
Naționalitate: Engleză
Moștenitori: Niciunul

După o căsătorie lipsită de pasiune cu Anne de Cleves, atenția lui Henric al VIII-lea s-a îndreptat spre o alegere mai tânără și mai revigorantă – adolescenta plină de viață Catherine Howard. Educația ei a fost mult mai neconvențională decât a predecesoarelor sale. Verișoară primară a Annei Boleyn și verișoară de-a doua a lui Jane Seymour, Catherine provenea dintr-o familie aristocratică, dar sărăcită. Tatăl său, lordul Edmund Howard, fiind al treilea fiu într-o familie de 21 de copii, nu a moștenit nimic semnificativ, iar familia a trăit în sărăcie.

După moartea mamei sale în anul 1528, Catherine a fost trimisă să locuiască sub tutela ducesei văduve de Norfolk. Din cauza responsabilităților mari ale ducesei la curte, Catherine și alți tineri aristocrați săraci erau deseori lăsați de capul lor. Flirturile și vizitele bărbaților erau comune, iar Catherine a primit atenția a doi bărbați mai în vârstă: profesorul ei de muzică, Henry Mannox, și secretarul ducesei, Francis Dereham.

Când Henric și-a exprimat nemulțumirea față de căsătoria cu Anne de Cleves, unchiul Catherinei, Thomas Howard, al treilea duce de Norfolk, a văzut o oportunitate de a o aduce pe tânăra Catherine în serviciul reginei. În scurt timp, regele a fost cucerit de farmecul adolescentei vesele și chicotitoare. Henric și Catherine s-au căsătorit pe 28 iulie 1540, la doar câteva săptămâni după divorțul de Anne de Cleves. Tânăra regină nu era suficient de matură pentru a se implica în problemele de stat, dar era lipsită de griji, veselă și îmbrăcată în rochii franțuzești împodobite cu bijuterii.

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii au scos la lumină o masă ritualică veche de 3.500 de ani în Azerbaidjan

Cu toate acestea, căsătoria a durat puțin peste un an. Comportamentul lipsit de griji al lui Catherine a dus la acuzații de infidelitate. A fost implicată într-o relație romantică cu Thomas Culpepper, un favorit al lui Henric, și, pe deasupra, se suspecta că avea un precontract de căsătorie cu Francis Dereham. Drept urmare, i-a fost retras titlul de regină în noiembrie 1541, iar trei luni mai târziu a fost decapitată.

Săraca Catherine Howard a fost, în cele din urmă, un pion într-un alt sens. Deși căsătoria sa nu a adus câștiguri politice, farmecul și natura sa plină de viață i-au plăcut lui Henric și par să fi fost exact ceea ce regele își dorea în acel moment. Oferta unei coroane regale, care să o elibereze din sărăcie, a fost prea tentantă pentru Catherine pentru a o refuza.

Henric al VIII-lea descoperiri.ro catherine parr
Catherine Parr

Catherine Parr: regina care a adus stabilitate la curtea lui Henric al VIII-lea

Născută: aprox. august 1512, Blackfriars, Londra, Anglia
Decedată din cauza complicațiilor postnatale, cel mai probabil febră puerperală: 5 septembrie 1548, Sudeley Castle, Gloucestershire, Anglia
Mandat: 12 iulie 1543 – 28 ianuarie 1547
Naționalitate: Engleză
Moștenitori: Mary Seymour, născută în 1548 din căsătoria cu Thomas Seymour

Catherine Parr a fost ultima soție a lui Henric al VIII-lea și singura care a rămas căsătorită cu el până la moartea sa, la 28 ianuarie 1547. Fiind deja văduvă de două ori la vârsta de 31 de ani, Catherine a adus o maturitate emoțională distinctă în această căsătorie. Aceasta și-a asumat rolurile de regină, soție și mamă vitregă cu un profund simț al responsabilității, continuând eforturile lui Jane Seymour de a aduce pacea la curte.

Dacă Jane a început procesul de reconciliere cu Lady Mary, fiica lui Henric cu Catherine de Aragon, Catherine Parr a reușit să readucă atât pe Mary, cât și pe fiica Annei Boleyn, Lady Elizabeth, în linia de succesiune. Influența ei asupra viitoarei Elisabeta I a fost semnificativă.

Atunci când Henric a plecat în ultima sa campanie militară în Franța, în anul 1544, Catherine a fost numită regentă. Regina a administrat finanțele regatului, a semnat proclamații regale și a supravegheat războiul împotriva Scoției, care dura din anul 1542. În Catherine, Elisabeta a văzut un model clar de conducătoare capabilă și independentă, care avea să-i influențeze propria domnie.

Deși Catherine a fost inițial catolică, a devenit o susținătoare ferventă a reformei protestante. Regina și-a înconjurat curtea de reformatori, inclusiv pe Thomas Cranmer, arhiepiscopul de Canterbury, și pe Edward Seymour, fratele mai mare al lui Jane Seymour. Această apropiere de gândirea reformatoare a atras atenția unor figuri catolice puternice de la curte, precum episcopul Stephen Gardiner.

La un moment dat, a fost emis un mandat de arestare pe numele ei, dar Catherine a aflat la timp și a reușit să-l convingă pe Henric că discuțiile sale religioase nu erau radicale. După moartea regelui, Catherine și-a publicat a doua carte, Lamentațiile unei păcătoase, în care își exprima fără rețineri convingerile protestante.

Poate că sănătatea în declin a lui Henric sau dorința sa de stabilitate au contribuit la supraviețuirea căsătoriei lor. Ceea ce este cert este că Catherine a fost o mamă vitregă iubitoare pentru cei trei copii ai lui Henric, preluând chiar custodia tinerei Elisabeta după moartea tatălui ei.

Reginele memorabile ale regelui Henric al VIII-lea

A le reduce pe aceste femei la modul în care s-au încheiat căsniciile sau viețile lor este o nedreptate. Fiecare dintre soțiile lui Henric al VIII-lea a avut un impact semnificativ, nu doar asupra vieții personale a regelui, ci și asupra formării identității regale și naționale a Angliei.

Aceste femei nu au fost doar pioni într-un joc politic și religios, ci personalități care au lăsat o amprentă asupra istoriei. Ele au luptat pentru drepturile personale, au inițiat lucrări publice, au promovat pacea la curte și au contribuit la peisajul intelectual al timpului lor. Chiar dacă libertățile lor erau limitate, ambițiile și realizările lor au fost de multe ori remarcabile.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: