Ierihon, un oraș situat în Cisiordania, este considerat a fi cel mai vechi oraş din lume în care omul a continuat să trăiască. Potrivit cercetărilor, așezarea este locuită încă de acum 11.000 de ani.[Ancient History]

Desigur, de-a lungul timpului, din cauza dezastrelor naturale sau a asediilor la care a fost supus, Ierihonul a fost de mai multe ori reconstruit. Dar oamenii nu au părăsit niciodată acest loc, considerat a fi o fortăreață naturală datorită amplasamentului.

Orașul Ierihon este menționat și în Biblie

cel mai vechi oraş din lume

Ierihonul a fost primul oraş cucerit de israeliţi, după rătăcirea de 40 de ani prin pustietate (Iosua 6).

În epoca celor două regate, Ierihonul aparţinea Regatului de Nord sau Regatului lui Israel, iar în timpul domniei lui Ahab, un oarecare Hiel din Betel a reconstruit zidurile Ierihonului (III Regi 16, 34).

Lângă Ierihon, darul profetic al lui Ilie a trecut asupra lui Elisei, iar după răpirea lui Ilie la cer, Elisei a trecut prin Ierihon unde a îndulcit apa cetăţii (II Regi 2, 19-21). De atunci, izvorul poartă numele de „Izvorul lui Elisei”.

Ierihonul este situat în Valea Iordanului, la aproximativ 10 km nord de Marea Moartă și la aproximativ 8 km vest de Iordan. Orașul Ierihon a intrat în istoria biblică odată cu sosirea poporului evreu în pământul făgăduinței.

Recentele cercetări arheologice confirmă că Ierihonul este una dintre cele mai vechi cetăți din lume având o vechime de aproape zece mii de ani.

cel mai vechi oraş din lume

Acesta este înconjurat de Muntele Nebo la est, Munții Centrali la vest și Marea Moarta în partea de sud. La doar câțiva kilometri vest de oraș trece râul Iordan, lucru ce face ca zona să fie una destul de propice agriculturii și creșterii animalelor.

• CITEŞTE ŞI:  Olympus Mons, cel mai mare munte din Sistemul Solar, se află pe Marte. Everestul este mic pe lângă acest munte

Arheologii au descoperit rămășițele a mai mult de 20 de așezări succesive în Ierihon. Prima, care datează din jurul anului 9000 î.Hr., este aproape de începutul epocii holocene din istoria Pământului. Această perioadă geologică care a început acum 11.700 ani (cca. 9700 î.e.n.) continuă până în prezent.

Ierihon în perioada creştină

În secolul al IV-lea, Ierihonul a devenit un puternic centru creştin, fiind reşedinţă episcopală. Încă din acea perioadă toate locurile legate de evenimente religioase şi de activitatea prorocilor au devenit locuri creştine de pelerinaj şi aşezăminte mănăstireşti.

În epoca bizantină, în împrejurimile Ierihonului şi în cuprinsul oraşului existau mai mult de 20 de mănăstiri şi biserici. Totodată, existau hanuri pentru primirea pelerinilor şi a diferitelor societăţi filantropice creştine pentru cei săraci şi bolnavi.

Publicitate

Pe parcursul secolelor, orașul a fost rezidit de mai multe ori, în locuri diferite. Au avut loc asedii, cutremurele de pământ și alte catastrofe.

Orașul Ierihon este o adevărată fortăreață naturală, fiind înconjurat de Muntele Nebo în est, Munții Centrali în vest și Marea Moarta în partea de sud.

cel mai vechi oraş din lume

Este irigat în abundență de râul Iordan, aflat la câțiva kilometri spre vest. De asemenea, şi izvoarele ce coboară de pe pantele Munților Centrali reprezintă motivele pentru care beneficiază de o vegetație abundentă.

Vegetaţia mediteraneană, luxuriantă nu poate acoperi hibele actuale ale oraşului. Clădirile neterminate, gunoaiele care sunt împrăştiate pretudindeni strică imaginea străveche. Şi totuşi, oraşul are un parfum aparte, dat de istoria să, de un trecut strălucit, care nu mai poate lumina, din păcate, imaginea prezentului.

În drumul sau spre Ierusalim şi Iisus a trecut prin Ierihon, aici păstrându-se „dudul lui Zaheu” de fapt un sicomor despre care ne glăsuieşte Biblia.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu se foloseşte sistemul metric în SUA

În Vechiul Testament era denumit „oraşul palmierilor”. Deşi în apropiere se află o regiune aridă, faptul că era înconjurat de izvoare explică prezenţa permanentă a populaţiei în localitate de mii de ani.

Cel mai vechi oraş din lume, în prezent

ierihon in prezent

Așezarea nu a fost niciodată un oraș de mari dimensiuni. În primul recensământ efectuat de Biroul Central de Statistică Palestinian (PCBS), în 1997, populația din Ierihon număra 14.674 de persoane. Refugiații palestinieni au reprezentat un procent de 43,6% dintre locuitori, adică 6.393 de persoane.

Demografia a variat în timp în funcție de grupul etnic dominant. A contat şi cine a fost la conducerea regiunii în ultimii trei mii de ani.

Astăzi, majoritatea covârșitoare a populației este musulmană. Comunitatea creștină reprezintă aproximativ doar 1% din numărul total de locuitori, care nu trece de 20.000 de suflete.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.