În inima sălbatică a Anzilor sud-americani, acolo unde vârfurile semețe zgârie norii, s-a înălțat și s-a prăbușit unul dintre cele mai impresionante imperii ale lumii precolumbiene: Imperiul Inca.
Cunoscut de poporul său drept Tawantinsuyu – „Țara celor Patru Sferturi” – acest regat formidabil s-a născut din forța militară și diplomația iscusită a împăraților săi. La apogeul său, se întindea pe o distanță uluitoare de aproape 4000 de kilometri, din nordul Ecuadorului de astăzi până în inima Chile, adăpostind sub sceptrul său aproximativ 12 milioane de suflete aparținând la peste 100 de grupuri etnice distincte.
O rețea ingenioasă de drumuri și sisteme agricole avansate, cimentate de o limbă și o religie comune impuse de centru, au sudat acest vast și divers imperiu. Cu toate acestea, în ciuda puterii sale aparente, colosul andin a fost îngenuncheat cu o rapiditate tragică de boli necunoscute și de superioritatea armelor invadatorilor spanioli, ultimul său bastion căzând în anul 1572.
Imperiul Inca: începutul
Originile acestui popor remarcabil se pierd în negura timpului, undeva în secolul al XII-lea, în ținuturile înalte ale Perului de astăzi, evoluând din culturi pre-incașe mai vechi ale regiunii – aceleași culturi cărora li se atribuie, printre altele, enigmaticele Linii Nazca, desene gigantice gravate în deșert. Legendele lor fondatoare, transmise din generație în generație, vorbesc despre Inti, zeul soarelui, care și-ar fi trimis fiul, pe Manco Capac, pe Pământ, ieșind la lumină printr-un loc mitic cu trei peșteri, Paccari Tampu. După o călătorie plină de încercări, în care și-ar fi învins frații rivali, Manco Capac, împreună cu surorile și adepții săi, ar fi străbătut sălbăticia Anzilor până când au descoperit valea fertilă din apropierea viitorului Cusco, unde au pus bazele regatului lor.[sursa]
Expansiunea inițială a fost treptată, primele teritorii fiind adăugate în timpul celui de-al patrulea împărat, Mayta Capac. Însă adevărata forță expansionistă a imperiului a început să se manifeste sub domnia celui de-al optulea împărat, Viracocha Inca, la începutul secolului al XV-lea. Bazându-se pe abilitățile militare ale unchilor săi, Viracocha Inca a supus regatul Ayarmaca din sud și a preluat controlul strategic asupra Văii Urubamba. Tot el a instituit o practică definitorie pentru administrația incașă: lăsarea de garnizoane militare în teritoriile cucerite pentru a menține ordinea și a descuraja revoltele.
Pachacuti
Un moment crucial a survenit în jurul anului 1438, când redutabilii rivali Chancas au lansat un atac devastator. În timp ce Viracocha Inca s-a retras într-un punct fortificat, fiul său, Cusi Inca Yupanqui, a ieșit în față, apărând cu succes capitala Cusco. Victoria sa răsunătoare l-a propulsat pe tron, sub numele care avea să intre în legendă: Pachacuti. Acesta a devenit unul dintre cei mai influenți și vizionari conducători incași. Prin campanii militare strălucite, a extins dramatic granițele imperiului, ajungând până la malurile sudice ale lacului Titicaca și împingând stăpânirea sute de kilometri spre nord, unde a supus puternicele regate Cajamarca și Chimu.
Administrarea unui teritoriu atât de vast, acum cunoscut oficial ca Tawantinsuyu, a ridicat provocări logistice uriașe. Pachacuti, un strateg desăvârșit, a implementat măsuri îndrăznețe. Se crede că el a fost primul care a ordonat strămutări forțate de populații, o metodă dură, dar eficientă, de a preveni revoltele grupurilor etnice cucerite și de a asigura loialitatea față de centru. Mai mult, a instituit o lege succesorală unică: conducătorii nu moșteneau proprietățile predecesorilor lor. Această regulă ingenioasă îi obliga pe noii împărați să pornească propriile campanii de cucerire pentru a-și asigura bogăția și prestigiul, alimentând astfel continua expansiune a imperiului.
Guvernul Inca
Sub mâna sa pricepută, Cusco a înflorit, transformându-se într-un centru guvernamental și ceremonial magnific. A extins Sacsahuaman, fortăreața colosală ce străjuia orașul, și a inițiat proiecte ambițioase de irigații, canalizând râurile și modelând versanții munților în terase agricole spectaculoase și productive.
Dar măreția imperiului nu stătea doar în piatră, ci și în ingeniozitatea structurii sale sociale, capabilă să administreze eficient cele 12 milioane de locuitori din peste 100 de etnii. Majoritatea supușilor erau fermieri harnici, cultivând porumb, cartofi și dovlecei, crescând lame și alpaca și plătindu-și taxele nu în bani, ci prin muncă în folosul comunității și al statului (sistemul mita). Deși nu aveau o scriere propriu-zisă, o formă a limbii Quechua a fost impusă ca limbă oficială, asigurând comunicarea în vastul imperiu. Pentru a ține evidența istorică și contabilă, foloseau un sistem complex de sfori înnodate, cunoscut sub numele de quipu, un cod mnemonic a cărui descifrare completă rămâne și astăzi o provocare.[sursa]
Realizările incașilor
Moștenirea Inca dăinuie și astăzi prin realizări uimitoare în diverse domenii. Arhitectura lor monumentală, perfect adaptată peisajului andin, sfidează timpul, iar magnificul complex Machu Picchu, cocoțat pe creste amețitoare, este doar cel mai faimos exemplu.
Geniul lor s-a manifestat însă și în dezvoltarea unor calendare precise, în crearea unor textile de o finețe și complexitate extraordinare și a unor obiecte de ceramică atât funcționale, cât și decorative. Au atins un nivel remarcabil în agricultură, prin sistemul de terase, au practicat tehnici chirurgicale surprinzător de avansate și au utilizat frunzele de coca atât în scop medicinal, cât și în cadrul ceremoniilor religioase. O particularitate culturală era și practica mumificării elaborate a celor decedați, în special a nobilimii și a împăraților.
Întregul regat era interconectat printr-o rețea de drumuri impresionantă, Qhapaq Ñan, ce însuma peste 24.000 de kilometri, pe care alergători de ștafetă (chasquis) puteau transmite mesaje cu o viteză uimitoare, de până la 240 de kilometri pe zi. Din nefericire, nenumărate artefacte prețioase din aur și argint, mărturii ale rafinamentului artistic incaș, au fost topite fără milă de conchistadorii spanioli și trimise ca lingouri în Europa.
Religia Inca
Viața spirituală a imperiului era la fel de complexă și profund integrată în structura statală. Panteonul era dominat de zei puternici precum Inti (Soarele), Viracocha (zeul Creator) și Apu Illapu (zeul Ploii și al Tunetului). Sanctuare grandioase împânzeau imperiul, cel mai sacru fiind Templul Soarelui (Coricancha) din Cusco, ale cărui ziduri se spune că erau placate cu aur.
Preoții dețineau o influență considerabilă, folosind divinația pentru a diagnostica boli, a elucida crime sau a prezice soarta războaielor, ritualuri ce implicau adesea sacrificii de animale. Chiar și rămășițele mumificate ale împăraților defuncți erau considerate figuri sacre, fiind scoase în procesiuni fastuoase la marile ceremonii, înconjurate de bogățiile acumulate în timpul vieții.
Expansiunea a continuat și sub succesorii lui Pachacuti. Topa Inca Yupanqui, urcat pe tron în anul 1471, a împins frontierele spre sud, până la râul Maule din Chile actual, și a instituit un sistem de tribut prin care provinciile cucerite trebuiau să furnizeze femei pentru a servi ca fecioare în temple sau ca mirese pentru soldații merituoși. Urmașul său, Huayna Capac, a purtat campanii victorioase în nord, extinzând imperiul până la râul Ancasmayo, granița de astăzi dintre Ecuador și Columbia.
Sosirea spaniolilor
Imperiul se afla la apogeul său teritorial când o nouă amenințare, invizibilă și necunoscută, a apărut la orizont, odată cu sosirea primilor exploratori spanioli la începutul secolului al XVI-lea. Însă nu armele lor au lovit primele, ci bolile aduse din Lumea Veche: variola și gripa, maladii la care populația nativă nu avea imunitate. Epidemiile au făcut ravagii, decimând populația și ucigându-l, în jurul anului 1525, chiar pe împăratul Huayna Capac și pe moștenitorul său desemnat.
Aceste morți neașteptate au aruncat imperiul în haos, declanșând un sângeros război civil pentru succesiune între fiii lui Huayna Capac, Atahualpa și Huascar. În cele din urmă, Atahualpa a ieșit învingător, preluând tronul unui imperiu vast, dar profund slăbit și divizat.
Atras de poveștile despre fabuloasele bogății ale incașilor, conchistadorul spaniol Francisco Pizarro, în fruntea unei mici trupe de aventurieri, a pus la cale un plan diabolic. În noiembrie 1532, l-a ademenit pe Atahualpa la o întâlnire în orașul Cajamarca, sub pretextul unei cine festive în onoarea sa. A fost o capcană: împăratul a fost luat prizonier. În ciuda unei răscumpărări uriașe în aur și argint oferite de incași, Atahualpa a fost executat în vara anului următor. Deși mult inferiori numeric, spaniolii, beneficiind de cai, armuri de oțel și arme de foc – elemente terifiante și necunoscute pentru războinicii incași – au reușit să cucerească și să jefuiască cu relativă ușurință capitala Cusco la sfârșitul anului 1533.
Încercând să pacifice regiunea, spaniolii l-au instalat pe tron pe un tânăr prinț, Manco Inca, ca rege-marionetă. Strategia s-a întors însă împotriva lor când Manco a condus o rebeliune masivă în 1536. Înfrânt în cele din urmă, Manco și ultimii săi războinici loiali au fost nevoiți să se retragă adânc în jungla montană, în orașul-refugiu Vilcabamba. Acest bastion izolat a reprezentat ultima redută a rezistenței incașe timp de aproape 36 de ani.
Sfârșitul definitiv a venit în anul 1572, când spaniolii au reușit să cucerească și Vilcabamba. Ultimul lider incaș, Tupac Amaru, fiul lui Manco, a fost capturat și executat public în Cusco. Odată cu el, se stingea oficial mărețul Imperiu Inca.[sursa]
Povestea Imperiului Inca ne-a parvenit în mare parte prin ochii cuceritorilor, singurele relatări scrise aparținând europenilor. Adevărata lor voce, cultura și mitologia complexă au fost transmise mai departe doar prin tradiția orală a povestitorilor instruiți și, mai ales, prin tăcerea impunătoare a pietrelor. Urmele existenței lor magnifice zac în ruinele orașelor și templelor împrăștiate pe coastele Anzilor. Momentul emblematic al redescoperirii pentru lumea modernă a venit în anul 1911, când exploratorul american Hiram Bingham a dat peste incredibila cetate montană Machu Picchu, aproape intactă. Structurile sale de piatră, îmbinate cu o precizie uluitoare, rămân și astăzi o mărturie tăcută, dar grăitoare, a puterii, ingeniozității și gloriei apuse a acestei mândre civilizații precolumbiene.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: