Gândacii germani crescuți în laborator sunt vulnerabili la spray-urile insecticide de larg consum, permițând producătorilor să treacă testele pentru a fi produse şi scoase la vânzare, însă insectele cu care se întâlnesc oamenii în realitate sunt rezistente la aceste produse.

Cumpărarea de spray-uri insecticide pentru combaterea gândacilor poate fi o risipă de bani, deoarece aceste insecte au dezvoltat rezistență la un ingredient-cheie din aceste produse. Această problemă a determinat cercetătorii să facă apel la autoritățile de reglementare din SUA pentru înăsprirea normelor de testare a produselor.

Deși există aproximativ 30 de specii de gândaci care trăiesc în proximitatea oamenilor, gândacul german (Blattella germanica) este cel mai răspândit și cel mai frecvent întâlnit în infestările din clădiri la nivel global. Studiile anterioare au demonstrat că această specie a dezvoltat o rezistență generalizată la piretroide, un tip de insecticid folosit pe scară largă în produsele de consum.[sursa]

combaterea gândacilor spray
Combaterea gândacilor reprezintă o problemă cu care foarte mulţi oameni se confruntă

Insecticidele de consum sunt inutile pentru combaterea gândacilor în realitate

Recent, Johnalyn Gordon de la Universitatea din Florida și colegii săi au arătat că, deși spray-urile insecticide continuă să fie eficiente împotriva gândacilor germani crescuți în laborator – care nu au fost expuși anterior la insecticide – aceleași produse sunt ineficiente împotriva gândacilor colectați din infestări reale.

Aceste produse sunt proiectate pentru a fi aplicate pe suprafețe, ucigând insectele atunci când acestea intră în contact cu stratul de insecticid. Totuși, în cadrul testelor realizate de echipa lui Gordon, suprafețele tratate au reușit să omoare mai puțin de 20% dintre gândacii colectați, după o expunere de 20 de minute. „Chiar și atunci când am pulverizat direct aceste produse într-un recipient închis, nu am obținut o rată de mortalitate de 100%.”, a spus Gordon.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință au creat un embrion de șoarece cu șase picioare. Iată care este motivul acestei realizări bizare

Când gândacii au fost obligați să rămână pe suprafețele tratate, cele mai multe produse au avut nevoie de 8 până la 24 de ore pentru a ucide insectele. Cercetările anterioare au arătat că gândacii evită instinctiv suprafețele tratate cu piretroide, ceea ce face ca expunerea prelungită să fie puțin probabilă în condiții reale.

Produsele de combatere a dăunătorilor vândute în Statele Unite sunt reglementate de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), iar producătorii trebuie să demonstreze o eficacitate de 90%. Cu toate acestea, nu există cerințe care să impună testarea produselor pe insecte colectate direct din infestările reale.[studiu]

Gordon susține că acest aspect ar trebui revizuit, subliniind faptul că, în cazul produselor destinate combaterii gândacilor de pat, legislația impune testarea pe specimene colectate recent din teren. „O cerință similară pentru produsele destinate controlului gândacilor ar ridica standardele și ar asigura că produsele disponibile pe piață oferă cu adevărat eficiența la care consumatorii se așteaptă.”, a afirmat Johnalyn Gordon.

În prezent, momelile pentru gândaci reprezintă probabil cea mai eficientă soluție de consum pentru combaterea gândacilor. Acestea au și avantajul suplimentar de a reduce expunerea umană la pesticide. Alte măsuri de combatere aplicabile în gospodării includ eliminarea surselor de hrană și apă pentru insecte, precum și menținerea unui mediu curat. De asemenea, apelarea la servicii profesionale de control al dăunătorilor, care utilizează pesticide diferite de piretroide, poate fi o opțiune mai eficientă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: