Insula Migingo este un loc unic în lume.
Această insulă se află în apele lacului Victoria, un lac cu o suprafaţă mai mare decât jumătate de România. Lacul se întinde pe teritoriile a trei state: Uganda, Kenya şi Tanzania.
Insula este populată oficial de 131 de oameni, dar unele voci spun că pe insulă s-ar afla în jur de 500 de persoane. Ceea ce este destul de mult pentru mărimea ei.[1]
După cum putem vedea în imagini, aproape toată insula este acoperită de căsuțe.
Insula Migingo este disputată între Uganda și Kenya, lucru care a permis ca locuitorii ei să-și organizeze o mică republică.
Oamenii de aici interzic străinilor să stea mult timp pe insulă. Ei locuiesc după propriile legi și se ocupă cu pescuitul.
Cum a devenit populată insula Migingo
Până în anul 1991, această insulă nu a fost populată. Oamenii care știau de ea spuneau că ea e locuită de un demon.
Însă doi oameni întreprinzători și curajoși i-au dat unui vrăjitor 300 kg de pește pentru ca acesta să alunge duhul rău de pe insulă. După aceasta, aceștia doi au început să locuiască aici.
În urma lor au venit încă 60 de oameni, din Uganda, Kenya și Tanzania.
Oamenii erau atrași de posibilitatea de a pescui și de faptul că pe insulă a fost creată o cumunitate cu legi proprii.
Cei doi oameni care au înființat comunitatea au fost aleși senatori de onoare, iar atunci când în 2009 numărul oamenilor a crescut până la 131, ei au decis să nu mai primească pe nimeni.
Venitul lunar al acestor pescari este de 200 de dolari. Oamenii care trăiesc ”pe mal” fac aceiași bani în decurs de 2 luni.
Uganda și Kenya s-au bătut pe cale diplomatică mult timp pentru această insulă, dar nu au ajuns la un consens. Acest conflict a fost aproape să ducă la un război între cele două țări în anul 2009. De aceea, ambele state se prefac că nu văd această insulă.
Deși de facto insula nu aparține niciunui stat dintre cele două amintite, ambele state impozitează această insulă.
Viaţa pe insula Migingo
La început, Uganda și Kenya puneau multe bețe în roate locuitorilor insulei. Plasele lor erau tăiate iar câțiva oameni au fost chiar omorâți. Însă în scurt timp toate părțile s-au domolit.
Acum, locuitorii insulei Migingo dau circa 60% din venitul lor în vistieria celor două state, însă și așa venitul lor lunar este mult mai mare decât cel al vecinilor lor de pe uscat.
Cei doi oameni fondatori au fost aleși pe viață în calitate de capi ai insulei. Ei sunt ajutați de încă 5 senatori care sunt aleși de bărbații care au împlinit 30 de ani. Deciziile se iau reieșind din votul majorității senatorilor. Acest consiliu se ocupă de administrarea insulei, de colectarea taxelor și de soluționarea conflictelor. Aşadar, insula are o formă de auto-guvernare.
Pe insulă există un bar, o farmacie, un salon de frumusețe și 4 case de toleranță. Dar niciun spital sau măcar vreun dispensar cu un minim de dotări medicale. Aşadar insula Migingo este un loc destul de periculos pentru sănătatea localnicilor, deoarece există riscuri mari de boli infecțioase și epidemii.
Soțiile și rudele de gen feminin ale pescarilor, sunt totodată și prostituate pe insulă. Nu întâmplător cea mai frecventă cauză de deces pe insulă este SIDA
Orice om străin nu are voie să se afle pe insulă mai mult de o zi.
Cea mai mare pedeapsă pentru un locuitor al insulei este izgonirea. Deja 6 oameni au fost alungați, de fiecare dată din cauza furtului.
La circa 200 de metri distanță de Migingo se află o altă insulă, numită Usingo. Însă nimeni nu locuiește pe ea, pentru că se crede că aici locuiește un demon. În afară de aceasta, oamenii cred că pe Usingo locuiește și duhul izgonit de pe Migingo.
Încă nimeni nu a putut găsi un vrăjitor atât de puternic care ar fi în stare să-i alunge pe ambii demoni. Chiar și soldații din armatele Ugandei și Kenyei refuză să vină pe insulă din cauza demonilor.
Doar oamenii de știință vin aici uneori, pentru a studia lacul Victoria și pe locuitorii ei.
Vizionaţi în materialul de mai jos un scurt documentar despre Insula Migingo
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: