Intuitive Machines a ajuns cu succes pe Lună, reuşind să intre în istorie, fiind prima companie privată care a reuşit aselenizarea.
Compania Intuitive Machines, cu sediul în Houston, SUA, a aterizat modulul lunar Odysseus în apropierea polului sud lunar.
A fost nevoie de câteva minute pentru ca cei din camera de control să stabilească faptul că nava spaţială a aselenizat, iar în cele din urmă s-a primit un semnal. „Ceea ce putem confirma, fără îndoială, este că echipamentul nostru se află pe suprafața Lunii și transmitem de acolo.”, a anunțat directorul de zbor Tim Crain.
Personalul companiei a aplaudat și s-a bucurat la aflarea veștii. A fost un moment important, nu doar pentru exploatarea comercială a spațiului, ci și pentru programul spațial american în general.[sursa]
Intuitive Machines a ajuns pe Lună, după jumătate de secol de la ultima aselenizare a SUA
Intuitive Machines a întrerupt absența de jumătate de secol a Statelor Unite de pe suprafața Lunii. Trebuie să ne întoarcem la ultima misiune Apollo din anul 1972 pentru a identifica ultimul moment în care tehnologia spaţială americană a ajuns pe solul lunar.
Agenția spațială americană NASA a cumpărat spațiu la bordul modului lunar Odysseus pentru a transporta pe Lună șase instrumente științifice, iar administratorul său, Bill Nelson, s-a grăbit să felicite Intuitive Machines pentru o misiune pe care a descris-o drept un „triumf”.
„Statele Unite s-au întors pe Lună. Astăzi, pentru prima dată în istoria omenirii, o companie comercială – o companie americană – a lansat și a condus călătoria până acolo. Iar astăzi este ziua care arată puterea și promisiunea parteneriatelor comerciale ale NASA.”, a declarat Bill Nelson.
Tehnicienii din cabina de control au trebuit să se confrunte cu o problemă tehnică care aproape că a oprit misiunea chiar înainte de începerea coborârii pe suprafaţa Lunii. Laserele de distanță ale lui Odysseus, care trebuiau să calculeze altitudinea și viteza navei, nu funcționau corespunzător.
Din fericire, la bordul navei se aflau niște lasere experimentale de la NASA, iar inginerii au reușit să le conecteze la computerele de navigație.
Odysseus a ajuns pe Lună la ora 01.23, ora României (23:23 GMT). La început, nu a existat niciun semnal din partea robotului. Minutele treceau cu nervii întinși, dar, în cele din urmă, a fost stabilită o legătură de comunicare, deși era una foarte slabă.
Acest lucru a dus la unele îngrijorări cu privire la starea modulului de aselenizare. Cu toate acestea, în câteva ore, Intuitive Machines a raportat că Odysseus stătea în poziție verticală și trimitea date, inclusiv imagini.
Locul de aterizare vizat era un teren cu crăpături lângă un complex montan de 5 km înălțime cunoscut sub numele de Malapert. Acesta este cel mai sudic punct de pe Lună vizitat vreodată de o navă spațială, la 80 de grade sud. Acest loc se află pe lista scurtă a locațiilor în care NASA ia în considerare trimiterea de astronauți mai târziu în acest deceniu, în cadrul programului Artemis.
În această regiune există câteva cratere adânci care nu văd niciodată lumina Soarelui, fiind permanent în umbră – și oamenii de știință cred că în interiorul lor ar putea exista apă înghețată.
Apa de pe Lună este foarte importantă pentru stabilirea unei baze lunare
„Gheața este foarte importantă, deoarece dacă putem profita de această gheață de pe suprafața Lunii, vom avea mai puține materiale pe care trebuie să le aducem cu noi.”, a explicat Lori Glaze, director al departamentului de științe planetare din cadrul Nasa.
„Am putea folosi acea gheață pentru a o transforma în apă – apă potabilă – și am putea extrage oxigen și hidrogen pentru combustibil și pentru respirația astronauților. Așa că ne ajută cu adevărat în explorarea umană.”, a continuat Glaze.
Cele șase încărcături pe care NASA le-a plasat la bordul Odysseus sunt un amestec de obiecte tehnologice și științifice.
O investigație cheie va fi cea care va analiza comportamentul prafului lunar, pe care astronauții de pe Apollo l-au considerat a fi o „pacoste serioasă”, zgâriind și înfundând echipamentele lor.
Oamenii de știință ai NASA doresc să înțeleagă mai bine cum praful este ridicat de către navele de aterizare pentru a atârna chiar deasupra suprafeței, înainte de a se așeza la loc.
Printre cele șase încărcături comerciale aflate la bord se numără și un sistem de camere de luat vederi realizate de la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle, care ar fi trebuit să fie lansate de pe Odysseus când nava spaţială se afla încă la 30 de metri deasupra suprafeței lunare.
Acest sistem a fost conceput pentru a realiza imagini selfie în timp ce robotul se așeza. Artistul american Jeff Koons a atașat, de asemenea, o cutie pe partea laterală a modulului de aterizare care conține 125 de bile mici din oțel inoxidabil pentru a reprezenta diferitele faze ale Lunii de-a lungul unei luni.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: