Ion Băieșu, unul dintre cei mai importanți dramaturgi români, este cunoscut în special pentru crearea celebrului cuplu de comedie „Tanța și Costel”, interpretat de Octavian Cotescu și Coca Andronescu în serialul difuzat de Televiziunea Română la sfârșitul anilor ’60.

Viața lui Băieșu a fost marcată de dificultăți încă din copilărie, fiind crescut în sărăcie. A urmat școala primară în satul Aldeni și mai târziu Liceul Comercial din Buzău. După liceu, intenționa să lucreze pe cel mai mare șantier al vremii, Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Destinul său s-a schimbat însă brusc când, în Gara Buzău, s-a întâlnit cu un grup de foști colegi de liceu. „Aceștia i-au spus: Cum tu, care ai fost premiantul clasei, vrei să mergi la Canal? Vino cu noi la București să dai la facultate!”, a povestit Radu Băieșu, fiul dramaturgului.

Băieșu a urmat cursurile a două facultăți, Filosofie și Filologie. A început să scrie încă din perioada studenției, fiind cooptat în nou-înființata Școală de Literatură.[sursa]

Ion Băieșu
Ion Băieșu şi cuplul „Tanţa şi Costel”

Ion Băieșu, creatorul cuplului „Tanța și Costel”

Fiul său a povestit și cum a luat naștere faimosul cuplu „Tanța și Costel”. Pe vremea când era redactor-șef adjunct la „Scânteia Tineretului”, Băieșu se ocupa și de pagina de anunțuri matrimoniale. În fiecare lună, primea sute de scrisori, multe dintre ele absurde.

„Din lectura acelor scrisori, care erau adesea ridicole, s-au născut personajele Tanța și Costel, despre care a scris mai întâi o serie de schițe publicate în volumul Iubirea e un lucru foarte mare. La sfârșitul anilor ’60, un prieten regizor de la televiziune i-a propus să realizeze un sketch pentru o emisiune duminicală”, a relatat Radu Băieșu în cadrul unui eveniment organizat la Teatrul din Buzău.

• CITEŞTE ŞI:  Avea Homo Erectus un limbaj, construia bărci și traversa oceanele? Ce dezvăluie noile studii

Stabilit în București de câteva decenii, acolo unde și-a desfășurat activitatea, Ion Băieșu a păstrat mereu o legătură strânsă cu meleagurile sale natale și cu buzoienii.

La sfârșitul lunii ianuarie 2024, Ion Băieșu a fost onorat postum cu titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Buzău”, în cadrul unei ceremonii în care fiul său, Radu, a subliniat legăturile profunde pe care dramaturgul le-a avut cu locurile sale natale.

Consiliul Local Municipal Buzău a aprobat conferirea acestui titlu în cadrul unei ședințe publice, în care au fost prezentate momente cheie din viața și activitatea literară a lui Ion Băieșu.

Născut sub numele de Ion Mihalache, pe 2 ianuarie 1933, în satul Băiești, comuna Aldeni, Ion Băieșu a fost fiul lui Ion Mihalache și al Auricăi Cârciu, agricultori. A adoptat pseudonimul Băieșu, inspirat de numele satului său natal, într-un mod oficial în martie 1967, când i-a fost aprobată schimbarea numelui.

A urmat cursurile școlii primare din Băiești și Liceul Comercial de băieți din Buzău (1944-1951). Ca elev, a participat la Cenaclul „Alexandru Sahia” din Buzău, fiind remarcat pentru talentul său. A fost trimis la Școala de Literatură „Mihai Eminescu” (1951-1952).

Publicitate

Debutul său literar a avut loc în 1951, cu versuri publicate în Viața Buzăului. Începând din 1952, a fost redactor la revista Albina și, ulterior, la Scânteia Tineretului. În paralel, a urmat cursuri la Drept, Filosofie și Filologie. Debutul său editorial a venit în 1956, cu volumul de schițe Necazuri și bucurii.

Ion Băieșu a murit pe 21 septembrie 1992, în New Jersey, Statele Unite ale Americii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: