Mark Zuckerberg este adesea recunoscut ca fiind singurul inventator al Facebook. Dar istoria Facebook este mult mai complexă. Zuckerberg era student la informatică la Harvard când, împreună cu colegii săi Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz și Chris Hughes, a conceput platforma de socializare care avea să devină cea mai populară din lume. În mod surprinzător, ideea Facebook a fost inspirată de un proiect eșuat care viza evaluarea fotografiilor utilizatorilor de internet.

Hot or Not? Istoria Facebook

În anul 2003, Zuckerberg, pe atunci student în anul al doilea la Harvard, a creat software-ul pentru un site web numit Facemash. Demonstrându-și abilitățile de informatician, el a spart rețeaua de securitate a universității pentru a copia fotografiile de identificare ale studenților din cămine, pe care le-a folosit pentru a popula noul său site. Vizitatorii site-ului puteau compara două fotografii ale studenților și vota cine era „sexy” și cine „nu”.

Facemash a fost lansat pe 28 octombrie 2003, dar a fost închis doar câteva zile mai târziu de către administrația Harvard, care l-a acuzat pe Zuckerberg de încălcarea securității, a drepturilor de autor și a intimității individuale. Deși risca să fie exmatriculat pentru acțiunile sale, toate acuzațiile au fost în cele din urmă retrase.[sursa]

Istoria Facebook
Mark Zuckerberg şi istoria Facebook

TheFacebook: O rețea exclusivă pentru studenții de la Harvard

Pe 4 februarie 2004, Zuckerberg a lansat un nou site web numit TheFacebook, inspirat de anuarele distribuite studenților pentru a facilita cunoașterea între colegi. Șase zile mai târziu, Zuckerberg s-a confruntat cu o nouă provocare când Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss și Divya Narendra, colegi de la Harvard, l-au acuzat de furtul ideilor lor pentru un site de rețele sociale numit HarvardConnection. Procesul intentat împotriva lui Zuckerberg a fost în cele din urmă soluționat amiabil.

• CITEŞTE ŞI:  Dacă nu este oxigen în spaţiu, atunci de ce "Soarele arde" în flăcări? De fapt, Soarele nu arde în flăcări...

Inițial, accesul la TheFacebook a fost limitat la studenții de la Harvard. Cu timpul, Zuckerberg a cooptat câțiva colegi pentru a dezvolta site-ul. Eduardo Saverin s-a ocupat de partea de afaceri, în timp ce Dustin Moskovitz a fost adus ca programator. Andrew McCollum a contribuit ca artist grafic, iar Chris Hughes a devenit purtătorul de cuvânt al echipei. Împreună, aceștia au extins Facebook la alte universități și colegii.

De la o rețea exclusivistă la cea mai mare rețea socială din lume

În anul 2004, Sean Parker, fondatorul Napster și angel investor, a devenit președintele companiei. Sub conducerea sa, numele site-ului a fost scurtat la Facebook, după ce domeniul facebook.com a fost achiziționat în anul 2005 pentru suma de 200.000 de dolari.

În anul următor, firma de capital de risc Accel Partners a investit 12,7 milioane de dolari în Facebook, ceea ce a permis extinderea rețelei către elevii de liceu. Facebook s-a extins ulterior și la alte categorii de utilizatori, inclusiv angajații din companii. În septembrie 2006, Facebook a anunțat că oricine avea cel puțin 13 ani și o adresă de e-mail validă se putea înscrie. Până în anul 2009, Facebook devenise cea mai utilizată rețea de socializare din lume, conform unui raport al site-ului de analiză Compete.com.

În timp ce acțiunile nonconformiste ale lui Zuckerberg și succesul financiar al site-ului l-au transformat în cel mai tânăr multimiliardar din lume, el a folosit o parte semnificativă a averii sale pentru a face bine. În anul 2010, a semnat un angajament alături de alți miliardari de a dona cel puțin jumătate din averea sa în scopuri caritabile.

Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan, au donat 25 de milioane de dolari pentru combaterea virusului Ebola și au anunțat că vor contribui cu 99% din acțiunile lor Facebook la Inițiativa Chan Zuckerberg, destinată îmbunătățirii vieții prin educație, sănătate, cercetare științifică și energie.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: