În data de 2 octombrie 1925, Josephine Baker, în vârstă de 19 ani, a scandalizat Parisul cu un dans erotic în spectacolul „La Revue Nègre” la Théâtre des Champs-Élysées.

Născută pe 3 iunie 1906, în Saint Louis, Missouri (SUA), Josephine a fost fiica nelegitimă a lui Eddie Carson, producător evreu de instrumente muzicale, și a unei femei de culoare, Carrie McDonald. Încă din copilărie, a cunoscut greutățile, după ce tatăl său a plecat la scurt timp de la nașterea ei.

La doar 11 ani, a asistat la un eveniment terifiant în St. Louis, când sute de afro-americani au fost uciși într-un masacru rasial. Această experiență a marcat-o profund și a determinat-o să devină mai târziu o militantă împotriva rasismului.

La vârsta de 13 ani, mama sa a forțat-o să se căsătorească cu Willie Wells, un bărbat mult mai în vârstă decât ea, însă mariajul lor a eșuat după doar câteva săptămâni.[sursa]

Josephine Baker
Josephine Baker

Încă de tânără, Josephine a fost atrasă de vodevil, iar la 16 ani a început să joace în teatrele din Philadelphia și New York. În fața rasismului omniprezent în societatea americană a vremii, a decis să părăsească țara și să plece în Europa, stabilindu-se ulterior în Franța.

În anul 1921, s-a recăsătorit cu conductorul Willie Baker, dar l-a părăsit patru ani mai târziu, în 1925. Acesta a fost momentul în care specatacolele sale au devenit adevărate atracţii.

Josephine Baker a uimit publicul dansând complet goală

Talentul său a fost descoperit de poetul german Karl Gustav Vollmoeller, care a introdus-o pe marile scene din Paris și Berlin, unde a cunoscut un succes fulminant. În scurt timp, a devenit cap de afiș la celebrul Folies Bergère, unde a dansat purtând doar o centură din banane artificiale. În cercurile intime din Paris, era cunoscută pentru spectacolele ei îndrăznețe, adesea dansând goală.

• CITEŞTE ŞI:  Trădarea şi uciderea lui Carol cel Bun, ducele care îi îngrijea pe cei săraci

Pe 3 iunie 1927, s-a căsătorit cu sicilianul Giuseppe Abatino, un cioplitor în piatră care se prezenta în societate drept conte.

Josephine Baker
Josephine pe scenă

Spectacole în România

Hemingway o descria drept „cea mai senzațională femeie pe care am văzut-o vreodată”. În anul 1928, Josephine a venit la București, unde a susținut spectacole la Cărăbuș, fermecând publicul român și stârnind valuri de admirație prin plimbările excentrice pe Calea Victoriei și aparițiile la Capșa. Constantin Tănase a fost cel care a adus-o pe faimoasa dansatoare, fiind plătită o sumă impresionantă.

Datorită faimei sale, a fost atrasă de Rezistența Franceză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, participând la numeroase acțiuni de spionaj. A adus informații valoroase de la clienți germani, italieni și japonezi, pentru care dansa în diverse baruri. Ba mai mult, s-a infiltrat printre fasciști și a fost invitată frecvent la petrecerile ambasadei italiene din Franța.

După război, a adoptat copii orfani din diverse etnii și rase, formând ceea ce numea „tribul său curcubeu”.

Publicitate

Josephine Baker a revenit în România în anul 1970, la Brașov, unde a urcat pe scena Festivalului Cerbul de Aur. Cinci ani mai târziu, pe 12 aprilie 1975, a murit la Paris și a fost înmormântată în cimitirul din Monaco.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: