În mitologia greacă, insula Creta este scena unei bătălii legendare între eroicul Tezeu și monstruozitatea jumătate om, jumătate taur, cunoscută sub numele de Minotaur, despre care se spune că trăia într-un labirint infernal. Și, deși există puțin adevăr în această fabulă, arheologii tocmai au descoperit o structură monumentală labirintică în vârful unui deal din Creta.

Potrivit unui comunicat al Ministerului elen al Culturii, construcția neobișnuită este prima de acest fel descoperită în Creta și a fost construită probabil de către minoici între 2000 și 1700 î.Hr.

Considerată adesea ca fiind prima civilizație adevărată din Europa, cultura minoică din Epoca Bronzului este renumită pentru palatele sale monumentale și pentru sistemul de scriere inovator.[sursa]

Istoricul Will Durant face referire la civilizația minoică ca „prima verigă din lanțul european”. Se consideră că primii locuitori ai Cretei au venit pe insulă acum cca. 128.000 ani, în timpul Paleoliticului Mijlociu. Cu toate acestea, până la începutul mileniului al V-lea î.Hr. nu au existat semnele unei agriculturi avansate.

Labirintul minoic are dimensiuni mari

Labirintul minoic recent descoperit este situat la o altitudine de 494 de metri, în vârful dealului Papoura, și a fost găsit în timpul instalării unui sistem radar pentru un nou aeroport care deservește orașul Kastelli. Oficialii au anunțat că lucrările de construcție a aeroportului vor continua în continuare, dar că se va găsi o nouă locație pentru echipamentul radar, astfel încât situl antic să poată fi excavat și protejat.[sursa]

Minotaur
Labirintul minoic vechi de circa 4.000 de ani

Alcătuită din opt pereți circulari concentrici, cu o grosime medie de 1,4 metri, neobișnuita structură măsoară 48 de metri în diametru și acoperă în total 1.800 de metri pătrați, înălțimea maximă a pereților supraviețuitori fiind estimată la 1,7 metri. Labirintul minoic este împărțit în patru zone de o serie de pereți radiali care intersectează diferitele inele, în timp ce mici deschideri acționează ca pasaje între aceste secțiuni.

• CITEŞTE ŞI:  5 invenţii şi descoperiri ale mayaşilor care te vor surprinde cu siguranţă

În centrul labirintului se află o clădire circulară, care este, de asemenea, împărțită în patru cadrane. Potrivit Ministerului Culturii, configurația completă și înălțimea totală a structurii misterioase rămân necunoscute, dar se speră că vor fi dezvăluite pe măsură ce lucrările de excavare vor continua.

Cel mai probabil, situl a fost construit în jurul perioadei în care au fost ridicate primele palate minoice. Pe baza distribuției oaselor de animale în inelele interioare ale labirintului, experții cred că acesta a servit probabil ca spațiu ceremonial în care se desfășurau ritualuri care implicau ofrande și ospățuri.

labirintul minoic
Dimensiunea monumentală a labirintului și locația proeminentă a acestuia sugerează importanța sa simbolică

Legătura cu legendarul Minotaur

Se spune că înainte de a deveni rege, Minos a cerut zeului grec Poseidon un semn pentru a-l asigura că el și nu fratele său era urmașul tronului cretan. Poseidon a fost de acord și i-a trimis un taur alb deosebit de frumos, cu condiția ca Minos să sacrifice acel animal în cinstea zeului. Minos a fost atât de tare uimit de frumusețea taurului încât a hotărât să îl păstreze și a sacrificat în locul lui un altul, cu speranța că zeul nu va observa.

Dar Poseidon, fiind zeu, şi-a dat seama de ceea a a făcut Minos şi s-a mâniat, făcând-o pe soția acestuia, Pasiphae, să își piardă mințile și să se îndrăgostească de taur. Pasiphae a cerut ajutorul lui Dedal, care i-a construit o vacă de lemn, acoperită cu piele și goală în interior. Regina a intrat în această construcție și prin uniunea ei cu taurul alb a rezultat Asterius („cel strălucitor”) sau legendarul Minotaur.

Minotaurul avea trup uman și cap și coadă de taur. Pasiphae l-a alăptat și l-a îngrijit cât timp acesta a fost prunc, dar după ce a crescut a devenit feroce. După ce a primit sfat de la Oracolul din Delphi, Minos i-a poruncit lui Dedal să construiască un labirint gigantic în care să fie ținut teribilul Minotaur.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Câte grade sunt pe Everest? Răspunsul s-ar putea să nu fie cel aşteptat

În ciuda tentației de a face o paralelă între această descoperire uimitoare și bârlogul mitologic al Minotaurului, este foarte puțin probabil ca cele două să fie legate. În primul rând, se spune că hidoasa creatură om-taur ar fi trăit într-un labirint subteran din orașul antic Cnossos, așa că locațiile nu se potrivesc.

Până în prezent, nu a fost descoperită nicio dovadă a existenței Minotaurului sau a infernului său subteran și probabil că nu va fi descoperită niciodată. Cu toate acestea, apariția unui labirint pe insula Creta îi va entuziasma cu siguranță pe iubitorii de mitologie.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: