Multă lume a auzit despre ciobanul Bucur și legenda întemeierii Bucureștiului. Dar de unde a venit, mai exact, acesta? Istoricii spun că zona actualului Bucureşti a fost locuită permanent de aproximativ 8.000 de ani încoace. Legendele spun că ar fi o localitate întemeiată de ciobanul Bucur, dar atestarea documnetară a fost făcută la 20 septembrie 1459 într-o danie semantă de către domnitorul Vlad Ţepeş.
Pe teritoriul actualei localități Vintileasca, județul Buzău, există două locuri cu nume sugestive: „Cascada lui Bucur” și „Masa lui Bucur”. Localnicii spun că de aici ar fi pornit celebrul cioban spre locul unde avea să întemeieze actuala capitală a României.
Bucur era un cioban sărac, aflat în slujba unui baci bogat. Adesea, turma sa traversa culmile Munților Vrancei, o zonă încărcată de mister, unde se află Sfinxul de la Breazău și Babele de la Bozioru.
Ciobanul Bucur și legenda întemeierii Bucureștiului
Legenda spune că într-o seară, Bucur s-a oprit lângă un izvor, și-a scos fluierul și a început să cânte. Cântecul său era atât de frumos încât două zâne ale izvorului au apărut și l-au întrebat ce își dorește.
„Dați-mi forță!” a cerut Bucur.
„De acum o vei avea!” i-au promis zânele.
La întoarcerea la stână, ceilalți ciobani, invidioși, au încercat din nou să-l bată, dar de această dată Bucur s-a apărat cu atâta dibăcie încât i-a învins și i-a obligat să-și ceară iertare.
Norocul l-a urmărit și, într-un timp scurt, Bucur și-a cumpărat propria turmă, care s-a înmulțit rapid. Turma a crescut atât de mult încât ciobanul a coborât cu oile spre câmpie, traversând Valea Buzăului, Valea Prahovei și Ialomița, până în Codrii Vlăsiei, la Vadul Dâmboviței.
Aici, Bucur și-a ridicat mai întâi câteva colibe, apoi case pentru el și familia sa, apoi o biserică. Comunitatea din jurul său a crescut, iar așezarea a primit numele de București.[sursa]
Atestarea documentară din anul 1459
Bucureștiul a fost atestat documentar la 20 septembrie 1459, într-un hrisov emis de către domnitorul Vlad Țepeș.
În acest document, voievodul acorda unor boieri scutiri de dări pentru anumite proprietăți din București. Aceasta este prima mențiune oficială a orașului, ceea ce confirmă că Bucureștiul exista deja ca așezare importantă înainte de această dată.
Ulterior, Bucureștiul a devenit capitala Țării Românești în anul 1659, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: