Campioană olimpică la aruncarea discului și fost președinte al Comitetului Olimpic Român, Lia Manoliu s-a născut pe 25 aprilie 1932, la Chișinău, și a încetat din viață pe 9 ianuarie 1998.

Lia Manoliu și-a început cariera sportivă la vârsta de 13 ani, practicând inițial tenisul. Au urmat tenisul de masă, voleiul și baschetul, sport în care a făcut parte din echipa Știința București. În toate aceste discipline a depășit nivelul de amatoare, obținând rezultate notabile în campionatele naționale, potrivit site-ului oficial al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

La 16 ani, Manoliu a început să practice atletismul, debutând cu săritura în înălțime, înainte de a se orienta către aruncări. După o scurtă perioadă la aruncarea greutății, s-a specializat în aruncarea discului, disciplină în care a obținut rezultate remarcabile până la vârsta de 40 de ani. În paralel cu cariera sportivă, a absolvit în 1954 Facultatea de Energetică din cadrul Institutului Politehnic București.

Lia Manoliu a fost prima sportivă din România care a obținut puncte pentru țara sa la Jocurile Olimpice, clasându-se pe locul 6 în proba de aruncare a discului la Helsinki, în anul 1952.[sursa]

lia manoliu
Lia Manoliu

Lia Manoliu, românca ce a participat la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice

Sportiva a făcut istorie fiind prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice: Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960, Tokyo 1964, Ciudad de Mexico 1968 și München 1972, performanță consemnată în „Guinness Book of Records”.

Pe parcursul acestor participări, Lia Manoliu a cucerit trei medalii olimpice: una de aur, în 1968, la Ciudad de Mexico, și două de bronz, în 1960, la Roma și în 1964, la Tokyo. De asemenea, a fost de 12 ori campioană națională și de șapte ori campioană balcanică.

• CITEŞTE ŞI:  25 de curiozități despre Oradea, unul dintre cele mai vechi orașe din România și ce nume avea în trecut

După retragerea din activitatea competițională, în anul 1972, la vârsta de 40 de ani, Lia Manoliu a devenit vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român în 1973, iar în 1990 a fost aleasă președinte al acestei instituții, funcție pe care a deținut-o până la sfârșitul vieții. Tot în 1990, a fost aleasă senator pentru municipiul București în legislatura 1990-1992.

Datorită experienței sale sportive vaste, culturii generale și cunoștințelor de limbi străine — Manoliu vorbea fluent franceza, engleza, germana, rusa și italiana — s-a afirmat și pe plan internațional, colaborând cu diverse organisme sportive.

În semn de recunoaștere a contribuțiilor sale, Comitetul Internațional Olimpic i-a decernat numeroase distincții: Ordinul Olimpic Colanul de bronz (1975), Trofeul Femeia în sport (1990) și Trofeul Centenarului (1994). De asemenea, în 1975, directorul general UNESCO i-a acordat Premiul Internațional Fair Play pentru anul 1974.

În onoarea sa, Stadionul Național din București a fost redenumit „Lia Manoliu”.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate