Situl Mitla, ce cuprindea lumea subterană mesoamericană, a fost devastat de un eveniment seismic însoțit de alunecări de teren, potrivit unui nou studiu realizat în cadrul proiectului Lyobaa.
Mitla, cunoscut sub numele de Mictlán în limba Nahuatl, înseamnă „locul morților” sau „Lumea de Dincolo”. Înființat în Valea Oaxaca din Mexic, Mitla a servit drept complex funerar pentru elite în perioada clasică (100-650 d.Hr.).
Totuși, în jurul anului 1000 d.Hr., Mitla și întreaga regiune au fost cucerite de mixteci. Drept urmare, elementele arhitecturale ale clădirilor din Mitla reflectă un amestec de influențe din ambele culturi mesoamericane.
Lumea subterană mesoamericană, înghițită de o alunecare de teren de origine seismică
Un studiu geologic recent, efectuat de cercetători de la Institutul Național de Antropologie și Istorie, Universitatea Națională Autonomă din Mexic și Asociația ARX Project, a adus la lumină dovezi care sugerează că Mitla a fost îngropat de o alunecare de teren seismică masivă în secolul al XV-lea d.Hr.[sursa]
În colaborare cu arheologii de la INAH, s-a desfășurat un studiu geofizic folosind radarul de penetrare a solului pentru a explora zonele Arroyo și grupul de structuri Adobe. Simultan, cercetătorii au utilizat înregistrări seismice ale vibrațiilor naturale ale subsolului pentru a determina frecvența de rezonanță și structura vitezei subterane.
Un cercetător implicat în proiect a declarat pentru HeritageDaily: „Acești parametri ne permit să înțelegem și să prezicem amplificarea seismică care poate avea loc în timpul unui astfel de eveniment, oferind informații cruciale pentru siguranța și riscul la care sunt supuse clădirile. Trebuie menționat că San Pablo Villa de Mitla este situat la poalele Sierra Norte, în extremitatea estică a Văii Tlacolula, o regiune activă din punct de vedere seismic.”[sursa]
Analiza a relevat că subsolul din zona Mitla conține straturi neregulate, formate din depozite și materiale transportate de un masiv eveniment de alunecare de teren.
Aceste constatări confirmă cercetările geologului Víctor Hugo Garduño Monroy, care a sugerat că zona de așezări din Mitla a fost îngropată sub un depozit masiv de rocă alunecată în perioada postclasică (900-1520 d.Hr.).
Studiul indică faptul că un cutremur cu magnitudinea 6 sau 7 a declanșat probabil alunecarea de teren, un scenariu care corespunde cu o mențiune din Codexul Telleriano-Remensis, care descrie un cutremur devastator în anul 1495 d.Hr., în regiunea Văii Oaxaca.
Acest eveniment catastrofal ar fi fost decisiv în declinul și abandonarea parțială a orașului Mitla, chiar înainte de sosirea spaniolilor.