Dacă obișnuiești să le frecventezi, fii atent la luminile din cazinouri sau dacă deschizi o aplicație de jocuri de noroc, fii atent la culorile de pe ecran. Un nou studiu sugerează că ambianța luminoasă, în special expunerea la lumină albastră, ar putea avea un efect neașteptat asupra creierului nostru, determinându-ne să fim mai imprudenți cu banii.

Cercetătorii de la Universitatea Flinders și Universitatea Monash din Australia au descoperit o legătură fascinantă între lumina cu o componentă albastră puternică și comportamentul riscant la jocurile de noroc. Se pare că această lumină, omniprezentă în decorul cazinourilor și pe ecranele LED, declanșează schimbări subtile în creier, făcându-ne mai puțin sensibili la pierderile financiare.

Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât dependența de jocuri de noroc rămâne o problemă globală în creștere, afectând aproximativ 1,2% din populația lumii.

Luminile din cazinouri influențează mai mult decât se credea

„Am descoperit că lumina cu mai multe lungimi de undă albastre […] ar putea influența subtil modul în care oamenii percep pierderile și câștigurile. Acest lucru ridică întrebări cu privire la rolul iluminatului în medii precum cazinourile sau platformele de jocuri de noroc online.”, explică Alicia Lander, psiholog la Institutul de Cercetare Medicală și Sănătate Flinders (FHMRI).[sursa]

Luminile din cazinouri
Luminile din cazinouri influențează starea psihică

Pentru a-și testa ipoteza, echipa a recrutat 15 voluntari și i-a supus unor teste de jocuri de noroc ipotetice, în două scenarii de iluminare distincte: unul cu lumină bogată în albastru și altul cu lumină săracă în albastru, menținând luminozitatea constantă. În medie, rezultatele au fost clare: sub lumina îmbogățită cu albastru, participanții au fost semnificativ mai puțin deranjați de pierderi, fiind mai dispuși să riște.

• CITEŞTE ŞI:  Un nou studiu dezvăluie ce au în comun creierele psihopaților

Dar cum funcționează acest mecanism? Oamenii de știință cred că la mijloc se află fotorecepția circadiană – răspunsul nostru non-vizual la lumină. Anumite celule din ochi, sensibile la spectrul de lumină albastră, sunt direct conectate la regiuni ale creierului responsabile de luarea deciziilor, reglarea emoțională și procesarea scenariilor de risc versus recompensă.

„În condiții în care lumina emitea mai puțin albastru, oamenii tindeau să simtă o pierdere de 100 de dolari mult mai puternic decât un câștig de 100 de dolari – pierderea pur și simplu se simte mai rău. Dar sub o lumină puternică, cu mult albastru, cum este cea din aparatele de jocuri de noroc, pierderea de 100 de dolari nu părea atât de gravă, astfel încât oamenii erau mai dispuși să-și asume riscul.”, spune Lander.

Această descoperire ridică serioase probleme de etică și responsabilitate. Dacă încurajarea asumării riscurilor este benefică pentru industrie, ea este în detrimentul clienților care își cheltuiesc banii.

Este important de menționat că studiul a fost realizat pe un eșantion restrâns și în condiții de laborator, deci rezultatele trebuie confirmate de cercetări viitoare, pe scară mai largă. Totuși, el oferă un punct de plecare solid.

„Sub lumina cu mai multe lungimi de undă albastre, oamenii pot fi mai puțin capabili să evalueze cu precizie riscul și recompensa din cauza unei sensibilități cognitive scăzute la pierdere.”, concluzionează biologul circadian Sean Cain, co-autor al studiului. Soluția ar putea fi surprinzător de simplă: „Este posibil ca simpla reducere a intensității luminii albastre în cazinouri să contribuie la promovarea unui comportament mai sigur în jocurile de noroc.”

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate