Maria Teohari a fost prima femeie astronom din România. Într-o perioadă în care femeile erau privite cu scepticism în domeniul ştiinţific, Maria Teohari a reuşit prin muncă şi ingeniozitate să treacă dincolo de prejudecăţi.

Maria Teohari s-a născut la 22 aprilie 1885, în Giurgiu, fiind cea mai mare din cele trei fete ale medicului Christu Teohari și a Alexandrei Teohari. Moartea tatălui a lăsat amprente asupra viitorului familiei Teohari, cele trei fete fiind crescute doar de mamă.

Maria Teohari: copilărie şi studii

Maria a urmat clasele primare la Giurgiu. Fiind cea mai mare dintre cele trei fete ale familiei Teohari, a fost cea responsabilă în susținerea familiei, alături de mama sa, după moartea subită a doctorului Teohari.

„Medicul Teohari a murit în urma unei înţepături în deget care a avut loc la spitalul din Giurgiu în timpul unei operaţii. Rana s-a infectat, iar doctorul Teohari s-a stins lăsând în urmă o văduvă cu trei copii. Aşa cum era atunci în epocă, femeile nu lucrau. Erau casnice, aşa că vă daţi seama cât de greu i-a fost unei femei să crească singură trei fete.”, a spus muzeograful Emil Păunescu, director adjunct al Muzeului Judeţean Giurgiu.

maria Teohari

Maria Teohari și-a continuat studiile liceale la București la școala „Elena Doamna” și Școala Centrală, acolo unde s-a mutat împreună cu mama și cele două surori. Având încliații către desen, literatură și limbi străine, s-a orientat către un domeniu cu totul diferit și plăcut de aceasta: astronomia.

Astfel, tânăra Maria a început studiile universitare la Facultatea de Științe, cu specializări la Observatoarele astronomice din Paris și Nisa, acolo unde a fost trimisă din inițiativa profesorului Nicolae Coculescu, întemeietorul Observatorului din București. În cadrul acestor universități a făcut observații asupra Soarelui, planetelor mici și asteroizilor.

• CITEŞTE ŞI:  Avem cu adevărat doar un anumit număr de bătăi ale inimii disponibile pe parcursul unei vieți? Iată ce spune știința

Studierea petelor solare i-a distrus sănătatea

Ca astronom, Maria Teohari a publicat mai multe lucrări de specialitate, în urma studiilor asupra planetelor mici, petelor solare şi chiar a cometei Halley. Lipsa unui echipament adecvat aproape că i-a adus orbirea. Medicii au avertizat-o că dacă mai continua studiul Soarelui şi privea către acest corp ceresc, în studiile sale cu telescopul, risca să îşi piardă vederea.

Din această cauză, Maria a fost nevoită să renunţe la studii şi la locul de muncă de la Observatorul Astronomic şi să devină profesor de astronomie şi matematică la Liceul „Domniţa Ileana”, acolo unde a devenit în scurt timp foarte populară. De asemenea, a fost autoare de manuale pentru majoritatea disciplinelor legate de matematică şi astronomie şi popularizatoare a ştiinţelor acestora. Totodată, în perioada interbelică a scris articole în revista Natura şi a susţinut numeroase conferinţe pentru cei pasionaţi de astronomie.

„Am cunoscut foste eleve ale profesoarei Maria Teohari şi pot spune că o divinizau. A scris inclusiv manuale de astronomie şi matematică.”, a mai spus Emil Păunescu.

În paralel cu cariera didactică, Maria Teohari a păstrat legătura cu Observatorul Astronomic. Deşi nu a mai efectuat cercetări, a devenit un adevărat mentor. „Putem afirma fără să greşim că a fost profesorul neoficial al astronomilor români din secolul XX.”, a mai arătat Emil Păunescu.

Maria Teohari, prima femeie astronom din România nu s-a bucurat de notorietate

Prima femeie astronom din România nu a avut niciodată notorietate, însă a fost respectată de toţi savanţii cu care a fost contemporană. Acest lucru a fost demonstrat şi de o lucrare aparţinând lui I. M. Ştefan, unul dintre primii istorici români ai ştiinţei. Acesta a publicat o lucrare formată din interviuri şi portrete cu o mulţime de savanţi, printre care şi Maria Teohari.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Conspiraționiștii cred că CERN are planuri nebunești pentru eclipsa de Soare din 2024

„În acea carte se regăsesc cei mai importanţi oameni de ştiinţă români. Constructori de avioane, doctori, ingineri. Toţi cu o foarte mare notorietate, cunoscuţi în popor. Ei bine, singura persoană din acea carte fără notorietate în rândul maselor este chiar Maria Teohari. Aşadar o femeie pusă în rând cu savanţi de renume mondial. Chiar dacă nu era cunoscută pe scară largă, nu era o profesoară oarecare.”, a mai arătat Emil Păunescu.

Maria Teohari s-a stins din viaţă în anul 1975, în Bucureşti. Avea 89 de ani. La fel ca cele două surori ale sale nu a avut urmaşi.

În ciuda eforturilor, muzeografii giurgiuveni nu au mai găsit informaţii preţioase despre familia Teohari. Casa în care a copilărit Maria a fost distrusă de bombardamentele din Primul Război Mondial, ştergând orice urmă a existenţei sale. În acest moment, în Giurgiu, nu există absolut nimic care să aducă aminte de femeia savant: nicio casă memorială, stradă, catedră ori concurs şcolar.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.