Ziua de 20 aprilie 1999 părea a fi o zi obişnuită. Nimeni nu bănuia că va rămâne marcată în istorie drept Masacrul de la Liceul Columbine, SUA.
În acea zi fatidică a avut loc un atac sângeros, în urma căruia 12 elevi și un profesor au murit, iar alți 24 de elevi au fost răniți.
Totul s-a petrecut după ce doi adolescenți, Eric Harris, abia trecut de 18 ani, şi Dylan Klebold, cu câteva luni mai tânăr, elevi în cadrul aceleiași unități de învățământ, au venit la şcoală înarmați cu puști, pistoale și cuțite.
Cei doi au plantat o mică bombă la circa 4 km de liceu şi la 2 km de staţia de pombieri.
Dispozitivul a fost conceput ca o deviere pentru a atrage pompierii și personalul de urgență departe de școală.
Bomba a detonat parțial și a provocat un mic incendiu, care a fost stins rapid de către pompieri.
De asemenea, ei au plasat în cantină două bombe puternice. Din fericire, bombele n-au explodat.
Furioși din acest motiv, cei doi au început să tragă la întâmplare, în cei care le ieșeau în cale.
Cum a decurs atentatul
La ora 11:19, Rachel Scott, în vârstă de 17 ani, a luat prânzul cu prietenul ei Richard Castaldo. Cei doi stăteau pe iarba de lângă intrarea de vest a liceului.
Castaldo a spus că i-a văzut pe unul dintre băieți aruncând o bombă, care a detonat doar parțial. Gândindu-se că bomba nu era decât o glumă, Castaldo nu a luat-o în serios.
În acel moment, un martor l-a auzit pe Eric Harris strigând: „Go! Go!” („Du-te! Du-te!”). Cei doi atacatori și-au scos armele de sub hainele lor și au început să tragă în Richard și în Rachel.
Fata a fost împușcată de patru ori și a fost ucisă imediat. Richard a fost împușcat de 8 ori în piept, braț și abdomen și a rămas paralizat de la piept în jos.
Cei doi atacatori au pătruns în liceu, unde au tras în oricine le ieşea în cale. Masacrul ce a oripilat oameni din toate colțurile lumii a durat mai puțin de o oră.
În final, după un schimb de focuri cu poliţia, cei doi s-au sinucis cu câte un glonţ în cap.
Au lăsat în urmă 13 corpuri neînsufleţite şi 24 de oameni schilodiţi pe viaţă. Zeci de televiziuni au fost atunci în direct și au relatat despre masacrul teribil, ce a înfiorat oameni din toate colțurile lumii.
De asemenea, măcelul a şocat opinia publică americană şi a declanşat dezbateri intense, mai ales pe tema controlului armelor de foc.
Motivele care au dus la Masacrul de la Liceul Columbine rămân un mister
Motivele care i-au determinat pe cei doi tineri să-și ucidă colegii sunt, în continuare, un mister. Totuși, atunci, ancheta a scos la iveală că, sub aparenţa unor adolescenţi obişnuiţi, ucigaşii erau tot mai îndepărtaţi de lumea reală.
Eric era adesea bătut de colegi și îl admira pe Hitler.
Se pare că el nu doar că ajunsese să urască întreaga omenire, dar era și sub tratament pentru o depresie nervoasă. Din păcate, încetase să mai ia pastilele cu puțin timp înainte de atac.
De cealaltă parte, însă, Dylan Klebold era total influenţat de prietenul său, căruia ajunsese să-i împărtăşească ideile criminale. Cei doi şi-au procurat armele în mod legal, fără să trezească nicio bănuială.
S-a descoperit, mai târziu, o înregistrare a exerciţiilor de tir pe care le făceau într-o pădure.
Nu este, însă, singurul atac petrecut într-o instituție de învățământ din Statele Unite ale Americii.
Pe data de 16 aprilie 2007, în campusul Universităţii Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, SUA, 33 de persoane au fost ucise de Cho Seung-hui, un student născut în Coreea de Sud, cu drept de rezidenţă în SUA şi care locuia în campus.
El suferea de anxietate severă şi a fost anterior acuzat că a urmărit două studente. Înainte de a comite crimele, el a trimis câteva fotografii în care este înarmat şi un manifest către NBC News, în care a scris că se simte izolat şi că societatea îl forţează către o cale a crimei.
Printre victime s-a aflat și profesorul israelian de origine română Liviu Librescu împușcat în timp ce-și ținea cursul în clădirea Norris Hall de la Universitatea Virginia Tech.
Ulterior, atacatorul s-a sinucis.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: