Maurice Hastings a petrecut mai mult de 38 de ani în spatele gratiilor, fiind condamnat pentru o crimă şi două tentative de omor, comise în anul 1983.
Bărbatul a stat aproape patru decenii în închisoare pentru uciderea unei femei pe nume Roberta Wydermyer, deşi a susţinut încă de la început că este nevinovat.
Victima din acest caz, o tânără pe nume Roberta Wydermyer, a fost mai întâi abuzată sexual de către autor. Ulterior, a fost ucisă, fiind împuşcată în cap o singură dată. Cadavrul său a fost găsit în porbagajul propriei maşini, care era parcată în Inglewood, o suburbie a oraşului Los Angeles.
În anul 1983, testarea ADN nu exista, iar suspectul pentru comiterea faptei, Maurice Hastings, a fost arestat.
Procurorul a cerut pentru Hastings pedeapsa cu moartea. Juraţii l-au declarat vinovat, însă s-au opus pedepsei capitale. Maurice Hastings a fost condamnat de un al doilea juriu, în anul 1988, la închisoare pe viaţă fără posibilitatea de a fi eliberat condiţionat.
Maurice Hastings, găsit nevinovat după 38 de ani
Hastings a cerut efectuarea unei expertize genetice ADN în anul 2000, dar procurorul i-a respins cererea. În anul 2021, Hastings a depus o nouă solicitare şi o declaraţie de nevinovăţie. În cele din urmă, expertiza ADN a fost aprobată, iar rezultatul a arătat că probele genetice aflate pe obiectele ridicate de la faţa locului nu îi aparţin.
Probele ADN se potriveau cu cele ale unui bărbat care a murit în închisoare, în anul 2020. Acesta executa o condamnare pentru alte infracţiuni, de răpire şi viol.
Procurorul districtual al comitatului Los Angeles, George Gascon, a anunţat că a fost dispusă anularea condamnării din anul 1988 pentru crimă, iar Maurice Hastings a fost eliberat.
„M-am rugat mulţi ani ca această zi să vină. Nu arăt pe nimeni cu degetul. Vreau doar să mă bucur de viaţa mea acum, cât o mai am.”, a declarat Maurice Hastings după eliberare.[sursa]
„Ceea ce i s-a întâmplat domnului Hastings este o nedreptate teribilă. Sistemul de justiţie nu este perfect, iar când descoperim noi dovezi care ne fac să avem dubii în cazul unei condamnări, este obligaţia noastră să acţionăm în mod rapid.”, a declarat procurorul Gascon.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: