Meciul Morţii se referă la o partidă de fotbal disputată în anul 1942, în Ucraina, între o echipă formată din soldaţi nazişti şi o echipă a prizonierilor de război, încheiată cu victoria celor din urmă.
În data de 22 iunie 1941, Germania nazistă a declanșat Operațiunea Barbarossa, începând invazia Uniunii Sovietice.
După două luni, la 19 septembrie, Kievul, care era unul dintre cele mai mari orașe sovietice și un important punct strategic, a fost ocupat de nazişti.
Fotbalul pe timp de război
După deschiderea confruntărilor pe frontul de est, campionatul național de fotbal din URSS a fost suspendat. Dinamo Kiev era încă de atunci o echipă de fotbal importantă în URSS.[New York Times]
O parte dintre jucătorii lui Dinamo Kiev s-au alăturat efectivelor Armatei Roșii, în timp ce restul au contribuit la eforturile de apărare a orașului Kiev.
Cucerirea Kievului i-a trimis pe foştii fotbaliști în mâinile naziștilor ca prizonieri de război. Au fost trimişi temporar în lagărul de la Darnita.
Unii au fost trimişi în lagăre de exterminare sau executaţi direct, în timp ce alţii, consideraţi inofensivi, au fost eliberaţi pe străzile oraşului aflat sub ocupaţie nazistă.
FC Start
Jozef Kordik era director al Brutăriei Nr. 3 din Kiev și, mai ales, un mare fan al echipei Dinamo Kiev. Omul a reuşit să convingă o parte dintre foştii jucători rămaşi în oraş să joace pentru o nouă echipă. Pentru a marca un nou început, echipa a fost numită FC Start. FC Start s-a înscris în campionatul local.
Primul meci a fost susținut la 7 iunie 1942, când a câștigat cu 7-2, într-o confruntare cu echipa Rukh (”Mișcarea”), condusă de un apropiat al naziștilor, Georgi Shestsov.
Victorii de răsunet
Echipa a fost înscrisă şi într-o competiţie la care au participat şi echipele armatelor ce ocupaseră Kievul. Formația ucraineană a reușit să obțină victorie după victorie, cu scoruri rușionoase în faţa tuturor oponenţilor.
Primul meci, programat la 21 iunie 1942, a fost câștigat cu 6-2 de FC Start împotriva Garnizoanei Maghiare.
A urmat meciul cu o echipă a unei unități germane de artilerie. Au câștigat cu 7-1. FC Start a jucat şi cu Garnizoana României. Au învins cu 11-0, cel mai mare scor al etapei.
A urmat o nouă victorie, cu o echipă germană de muncitori ai căilor ferate, cu scorul de 9-1. Au mai învins în alte trei partide, după care a urmat meciul din 6 august 1942, în care FC Start a câștigat împotriva echipei formate din piloţi ai forţelor aeriene Luftwaffe, Flakelf cu scorul de 5-1.
Prestaţiile impresionante ale jucătorilor ucraineni au nemulțumit spiritele naziste. Pentru a nu demoraliza trupele germane și pentru a nu trezi entuziasmul poporului ucrainean, naziștii au programat un nou meci, pentru a-şi lua revanşa.
Meciul Morţii
Rejucarea meciului a venit ca o soluție alternativă la clasica eliminare a oponentului printr-o execuție rapidă. Astfel, naziştii nu riscau ca fotbaiştii ucraineni să fie considerați martiri, iar poporul să se întoarcă împotriva germanilor.
La 9 august 1942, Stadionul Zenit din Kiev a găzduit meciul istoric dintre FC Start și Flakelf. Dar miza jocului fusese schimbată. Oraşul a fost împânzit de afișe, iar stadionul era bine păzit de naziști. Echipa ucrainenilor trebuia să piardă în fața naziștilor și mii de cetățeni să fie martori la acest eșec.
Iniţial, meciul trebuia să fie arbitrat de un român, considerat imparţial, însă s-a decis ca un ofițer german SS să-l înlocuiască. 2000 de oameni s-au afat în tribunele stadionului Zenit. Cum era de așteptat, arbitrul a fost orb la faulturile și la gesturile violente ale jucătorilor Luftwaffe. În cele din urmă, FC Start a câştigat din nou, cu scorul de 5-3.
Torturile de după Meciul Morţii
După ”Meciul Morții” din 9 august, FC Start a mai jucat un singur meci.
În data de 16 august, FC Start s-a impus din nou în faţa echipei Rukh, pe care a învins-o cu 8-0. Acesta avea să fie ultimul meci al ucrainenilor, întrucât aceștia au fost arestați de către Gestapo.
Au fost acuzaţi că sunt membri NKVD, serviciul sovietic de spionaj. Unul dintre jucători a murit în urma torturilor la care au fost supuşi fotbaliştii.
Alți opt au fost trimiși în lagărul de concentrare de la Syrets, aflat în apropierea Kievului. Alţi trei membri ai echipei FC Start au fost împușcați, printre care și portarul Nikolai Trusevich.
Acest episod negru din istoria sportului a fost ecranizat în pelicula Drumul spre victorie (Victory)[IMDB], în care au jucat actori importanţi, precum Michael Caine şi Sylvester Stallone, dar şi fotbalişti importanţi, ca Bobby Moore şi marele Pele.
Pele ce a jucat? Rus negru sau Neamț negru?
Filmul a fost făcut de americani,crezi că în 1984 un drum spre victorie putea fi realizat de o echipă din URSS?sau pe teritoriul acesteia?
Ironie deplasată,facută de o ființă subdezvoltată.