Meteoritul Hoba se află la ferma „Hoba West”, în apropierea oraşului Grootfontein, din Namibia.
Meteoritul Hoba are o greutate de circa 60 de tone. Nu este doar cel mai mare meteorit descoperit pe Pământ, ci este și cea mai mare bucată de fier natural de pe Terra.
În anul 1920, Jacobus Hermanus Brits, patronul unei ferme din Hoba, așezare aflată pe teritoriul Namibiei din ziua de azi, a descoperit pe terenul său o formaţiune dură destul de bizară.
Bărbatul ara, iar plugul său s-a oprit brusc, auzindu-se un puternic sunet metalic.
Era vorba despre un meteorit uriaş. Avea 2,7 m2 şi o înălţime de circa 1 metru.
La faţa locului au venit echipe de specialişti care au stabilit că era vorba despre un fragment dintr-un corp cosmic, care a căzut pe Terra în urmă cu aproximativ 80.000 de ani. De asemenea, s-a estimat că ar fi avut o greutate de circa 66 de tone la acea vreme.[sursa]
Meteoritul Hoba, un obiect misterios
După cum se poate observa în imaginea de mai sus, meteoritul Hoba nu a creat un crater în sol, aşa cum ar face în mod obişnuit un meteorit de o asemenea mărime.
Se crede că atmosfera Pământului a încetinit obiectul până la o viteză mică, de aproximativ 320 m/s. De asemenea, a contat şi forma sa plată. În mod obişnuit, un meteorit intră în atmosfera Pământului cu o viteză de circa 10 km/s.
Eroziunea şi prelevarea de probe științifice au cauzat reducerea volumului meteoritului de-a lungul anilor. Totodată, aflând de faptul că meteoritul este de fapt o bucată uriaşă de fier, au intrat şi hoţii pe fir, care au tăiat bucăţi din el.
Masa meteoritului este în prezent estimată la puțin peste 60 de tone.
Meteoritul Hoba este compus din fier în proporție de 84% și nichel aproximativ 16%. Acesta mai prezintă urme de cobalt și o peliculă de hidroxizi de fier la suprafață.
În data de 15 martie 1955, pentru a împiedica actele de vandalism, guvernul Namibiei a declarat zona Hoba Monument Național.
În prezent, pentru o mică taxă, oricine poate vizita și fotografia cel mai mare meteorit de pe Pământ.
Vizionaţi mai jos o mică incursiune în parcul în care se află Meteoritul Hoba
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: