Mimosa pudica este o plantă tropicală din ordinul Fabales. Aceasta creşte sub formă de tufă, are o tulpină lemnoasă şi frunze cu forma lenticulară, însă lucrurile nu se opresc aici.
Este una dintre cele mai interesante plante prin proprietăţile senzoriale pe care la are: la atingere îşi închide frunzele şi se apleacă.
Mai precis, caracteristica rară şi speciala a Mimosei pudica este reflexul ei de apărare la o simplă atingere sau la schimbările de temperatură.
Sigur aţi auzit zicala „Sensibilă ca o mimoză”.
Oamenii de știință numesc acest fenomen “seismonastii”, adică mişcarea sub influenţa unor stimuli mecanici.
Planta provine din America de Sud, unde trăieşte în pădurile tropicale.
Este un arbust înalt de 60-70 cm, spinos, frunzele sunt asemanatoare cu ale ferigilor, iar florile sunt mici, sferice, de culoare roz pal.
În Europa a fost adusă pentru prima dată de către botanistul englez Joseph Bankssi. În prezent, este o plantă ornamentală de mare căutare, ba mai mult, are și proprietăți medicinale.
Cum se îngrijeşte Mimosa pudica
Această plantă preferă căldura moderată şi lumina. Pământul trebuie menţinut umed din primăvară până în toamnă și iarna se udă mai puțin.
Mimosa pudica poate fi ușor cultivată și într-un apartament, la ghiveci, dacă reușești să îi oferi condiții apropiate de cele din natură.
Are nevoie de multă lumină, de pământ bun și umiditate.
Ghiveciul cu mimosa pudica trebuie pus întotdeauna lângă fereastră, într-un loc în care planta primește soare dimineața.
Vara, însă, este bine să nu stea direct la soare, deoarece razele calde îi afectează frunzele și se usucă. Umbra parțială este mult mai indicată în zilele calde.
În ceea ce privește temperatura, trebuie să fie peste 20 de grade, dar cel mai bine se simte la 30.
Mimosa pudica este mare iubitoare de apă, iar pământul trebuie să fie păstrat umed în permanență. Trebuie udată moderat, la două zile, dar să nu se lase niciodată pământul din ghiveci să se usuce.
- Puteţi achiziţiona de aici: seminţe de mimosa pudica
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: