Mina Minovici a fost un medic legist român, faimos pentru studiile aprofundate despre alcaloizii cadaverici, putrefacție, simularea bolilor mintale și antropologie medico-legală. Totodată, a fost fondatorul școlii române de medicină judiciară și directorul primului Institut de Medicină Legală din România, înfiinţat în anul 1892.

Fondator al sistemului medico-legal modern, Mina Minovici a fost una dintre cele mai proeminente personalități din acest domeniu din Europa timpurilor sale, fiind apreciat atât în România, cât şi peste hotare.

Mina Minovici: condiţii de trai modeste, dar un elev conştiincoş

Mina Minovici s-a născut la data de 30 aprilie 1858, la Brăila, într-o familie de macedoni. A avut 13 fraţi şi deşi făcea parte dintr-o familie numeroasă, părinţii l-au lăsat să meargă la şcoală.

A urmat cursurile Școlii primare la Brăila, dar din cauza situației materiale șubrede a familiei a întrerupt gimnaziul și s-a înscris la Școala Superioară de Farmacie, școală înființată de ilustul medic Carol Davila, în anul 1855. Tot la această școală a urmat și un stagiu de practică de trei ani, ca bursier intern. Mai apoi, a continuat cu un stagiu de practică de doi ani la farmacia Petuzalis, din Brăila.

La vârsa de 20 de ani, în anul 1878, a obţinut certificatul de asistent în farmacie, iar un an mai târziu, dr. Carol Davila l-a numit preparator al cursului de chimie, ca apoi, prin concurs să ocupe postul de farmacist al „Eforiei Spitalelor Civile”. În baza certificatului obținut a putut să continue cursurile în domeniul farmaciei, iar în anul 1881, a obţinut licența în acest domeniu.

mina minovici
Mina Minovici

În continuarea studiilor, a urmat cursurile Facultății de Medicină, în timp ce lucra și în laboratorul Școlii Naționale de Medicină și Farmacie. Ulterior, timp de trei ani, a locuit la Paris, acolo unde s-a specializat în toxicologie și medicină legală.

În data de 7 iunie 1888, Mina Minovici şi-a susţinut teza de doctorat cu lucrarea: „Étude medico-legale sur la mort subite à la suite de coups sur l’abdomen et le larynx”, respectiv „Studiu medico-legal despre moartea subită în urma loviturilor primite în abdomen și în laringe”. În același an a fost ales membru al Societății de Medicină Legală din Franța.

• CITEŞTE ŞI:  Un studiu dezvăluie câți oameni nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă

A devenit medic legist, înfiinţând Institutul de Medicină Legală

Întors în țară, în anul 1890, i s-a oferit postul de medic legist la Tribunalul Ilfov. În anul 1889 a publicat lucrarea „Diagnosticul medico-legal al rănirilor prin examnul hainelor”, lucrare care se baza pe metode de diferențiere a omorului de suicid prin examinarea hainelor victimei, în cazurile de rănire cu arme de foc sau prin înțepare. A fost prima lucrare de acest gen din lume.

mina minovici
Mina Minovici şi institutul care îi poartă numele, clădirea fiind în prezent demolată

În data de 20 decembrie 1892 a fost inaugurată „Morga orașului”, denumire schimbată șase ani mai târziu, în anul 1898, în „Institutul de Medicină Legală” de către medicul legist, Mina Minovici. Inaugurarea a avut loc în prezența primarului orașului, Pache Protopopescu și ministrului de justiție, Alexandru Marghiloman.

„Medicina legală intervine în actele cele mai importante ale vieţii. Când siguranţa individuală este ameninţată, în toate atentatele contra persoanelor, medicul constată rezultatul violenţelor, determină faptul material care formează baza aprecierilor justiţiei, proba crimei, gravitatea pedepsei. Rolul de căpetenie al medicinei legale constă în executarea legii; medicul legist este auxiliarul zilnic al magistratului; el este chemat să constate faptele materiale, să intervină zilnic în cercetările justiţiei şi fără el o mulţime de atentate ar rămâne nepedepsite.”, a spus Mina Minovici la inaugurare, conform celor scrise de istoricul Adrian Majuru, în volumul „Familia Minovici. Univers spiritual“.

Mina Minovici a arătat faptul că sistemul medico-legal trebuie să funcţioneze complet separat de cel de sănătate publică sau de psihiatrie. A subliniat că trebuie organizat la scară naţională, în subordonare teritorială şi ştiinţifică, de tip piramidal. De asemenea, medicii trebuiau să fie cu specializare legişti, specialişti în acest domeniu care să nu aibă alte probleme de rezolvat în cadrul altor specialităţi. Acest sistem funcţionează şi în ziua de azi.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cele mai periculoase oraşe din lume

Pe atunci, Institutul de Medicină Legală era una dintre cele mai dotate organizaţii de profil din Europa din punct de vedere al tehnologiei. Era performantă în special sala folosită pentru toxicologie, unde se analiza impactul unor substanţe chimice asupra corpului. 

Clădirea Institutului de Medicină Legală era alcătuită dintr-o sală de autopsie cu opt mese, un amfiteatru cu o capacitate de 300 de locuri, săli de lucrări practice, o bibliotecă, laboratoare de anatomie patologică, criminalistică, fotografie judiciară și un muzeu creat de profesorul și directorul institutului, Mina Minovici. Clădirea a costat Capitala ţării 87.000 lei în aur, statul român contribuind cu alte 50.000 lei în aur.

În baza Legii nr. 149/1930, dr. Mina Minovici a fost numit pe viață director al „Institutului Medico-legal Profesor dr. Mina Minovici”, „ca o consacrare a meritelor sale excepționale, în post de director ce ocupă la acest Institut”.

mina minovici iml
Mina Minovici alături de un student

Mina Minovici, decan al Facultatăţii de Medicină

În anul 1897, Mina Minovici a fost numit profesor suplinitor la Facultatea de Medicină din București, la catedra de Medicină legală. Din anul 1912 a avut și funcția de Director General al Serviciului Sanitar.

La data de 15 iunie 1919 a fost ales decan al Facultății de Medicină din București, funcție pe care o va ocupa de trei ori în intervalul 1919-1930. A rămas faimos pentru studiile aprofundate despre alcaloizii cadaverici, putrefacţie, simularea bolilor mintale şi antropologie medico-legală.

În aceeași perioadă a publicat o lucrare de o valoare inestimabilă, „Tratat complet de medicină legală”, lucrare în două volume, alcătuită din 2.072 de pagini. Așa cum sublinia realizatorul lucrării, „cele două volume au fost rodul meditațiilor, observațiilor și experimentării personale în decursul unei vieți de om”.

În anul 1929, a fost înfiinţat Institutul Stomatologic de Perfecţionare, în cadrul Spitalului Colţea din Bucureşti. Această instituţie a jucat un rol deosebit în evoluţia stomatologiei româneşti, iar Mina Minovici a fost primul director al Institutului.

• CITEŞTE ŞI:  7 oraşe misterioase, scufundate în adâncuri, care par că sunt rupte din basme

În luna februarie a anului 1932, Mina Minovici a devenit membru corespondent al Academiei de Medicină a Franței, ocazie cu care i s-a conferit Ordinul Legiunea de Onoare în grad de cavaler.

Moartea lui Mina Minovici

În anul 1932, profesorul Mina Minovici a ieşit la pensie. La doar un an de la pensionare, la data de 25 aprilie 1933, ilustrul medic Mina Minovici s-a stins din viață. Avea vârsta de 75 de ani.

Conform ultimei dorințe: „oriunde voi muri, corpul meu să fie adus la Institutul Medico-Legal, unde voi fi depus în capelă. Serviciul religios se va face de un singur preot. Nu se va face nici un doliu. Nici un discurs. Nici o floare. Nici o paradă. Voi fi transportat la cavoul meu din cimitirul Bellu cu dricul automobil. Soţia mea, care dispune de corpul meu, este rugată să nu-mi calce ultima dorinţă”.

Între anii 1932-1938, Institutul de Medicină Legală a fost condus de profesorul Nicolae Minovici, fratele lui Mina Minovci şi creatorul primului serviciu de Salvare din Bucureşti.

Ca să nu încurce construirea Bulevardului Victoria Socialismului, Institutul de care s-a îngrijit şi în care a făcut cercetări Mina Minovici a fost dărâmat în anul 1986. Astfel, istoria clădirii pe care a ridicat-o profesorul Minovici, în anul 1892, pe Strada Căuzaşi, din zona Unirii, s-a încheiat. În prezent, Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” funcţionează în mun. Bucureşti, în Sectorul 4, la adresa Şoseaua Vitan-Bârzeşti, nr. 9.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.