O echipă de arheologi a făcut o descoperire remarcabilă la Petra, Iordania: un mormânt vechi de 2.000 de ani, care conține rămășițele a 12 persoane. Mormântul se află sub faimoasa „Trezorerie” (Al-Khazneh), una dintre cele mai emblematice structuri din orașul antic.

Al-Khazneh, tradusă în mod tradițional ca „Trezoreria faraonului”, rămâne învăluită în mister, deși se crede că ar fi fost un mausoleu regal, posibil pentru regele nabateean Aretas IV Philopatris. Structura este cunoscută și din cultura populară, fiind locul unde apare „Sfântul Graal” în filmul din anul 1989, Indiana Jones și ultima cruciadă.

Descoperiri funerare la Petra: un mormânt vechi de 2.000 de ani

În timp ce săpau mormântul, arheologii au găsit și resturi de ceramică, inclusiv un vas de formă asemănătoare unui potir, ținut de unul dintre schelete. Aceste artefacte oferă indicii importante despre ritualurile funerare și practicile sociale ale nabateenilor. Cercetările recente, conduse de Tim Kinnaird de la Universitatea St Andrews din Scoția, au datat materialele funerare între mijlocul secolului I î.Hr. și începutul secolului II d.Hr.

Identitatea celor 12 indivizi rămâne necunoscută, iar săpăturile și analizele arheologice continuă pentru a elucida detalii despre viețile acestora.

Mormânt vechi de 2.000 de ani petra
Un mormânt vechi de 2.000 de ani descoperit la Petra

Importanța descoperirii: o fereastră către trecutul nabateenilor

Mormântul a fost descoperit în urma lucrărilor de teledetecție efectuate de Richard Bates, geofizician la Universitatea St Andrews, în colaborare cu Departamentul de Antichități din Iordania și Centrul American de Cercetări Orientale. Potrivit lui Bates, „descoperirea are o valoare internațională deosebită, având în vedere că foarte puține morminte intacte ale nabateenilor timpurii au fost recuperate până acum din Petra.”

Această descoperire ar putea umple golurile din cunoștințele actuale despre civilizația nabateeană, care a prosperat în sudul Iordaniei acum aproximativ 2.000 de ani. Petra, un nod esențial al rutelor comerciale din acea vreme, impresionează prin arhitectura sa monumentală și sofisticată. După ce Regatul Nabateean a fost anexat de Imperiul Roman în secolul II d.Hr., Petra a intrat într-un lent declin.

• CITEŞTE ŞI:  11 giganţi care chiar există în viaţa reală. Vezi cum arată (VIDEO)

Mormântul descoperit recent, considerat mai vechi decât faimoasa Trezorerie, ar putea oferi indicii prețioase privind datarea exactă a acesteia. Laurent Tholbecq, profesor la Universitatea Liberă din Bruxelles, a explicat că mormântul va ajuta la confirmarea perioadei de construcție a Al-Khaznehului, considerată a fi în primul sfert al secolului I d.Hr.[sursa]

Lucy Wadeson, arheolog la Universitatea din Edinburgh, a subliniat că descoperirea este deosebit de importantă deoarece oferă o oportunitate rară de a studia morminte nabateeane nealterate. „Cu rămășițele umane și artefactele funerare găsite în contextul lor original, putem reconstrui ritualurile funerare nabateene.”, a declarat cercetătoarea.

trezorerie petra
Al-Khazneh, celebra Trezorerie din Petra

Controverse și precauții în evaluarea descoperirii

Deși mormântul reprezintă o contribuție valoroasă la studiul arheologic al Petrei, nu toți experții au fost impresionați de această descoperire. Megan Perry, antropolog la Universitatea East Carolina, a remarcat că descoperirea nu este surprinzătoare, având în vedere că un mormânt similar a fost excavat în anul 2003 în imediata apropiere. „Faptul că acest mormânt conține doar 12 schelete nu este ieșit din comun, alte morminte din Petra au inclus mult mai multe rămășițe.”, a adăugat cercetătoarea.

Cu toate acestea, Perry a subliniat importanța acestui tip de cercetări. „Petra a fost explorată doar parțial, astfel că orice noi date arheologice sunt binevenite, atâta timp cât cercetările sunt desfășurate cu cele mai bune practici.”, a conchis aceasta.

Descoperirile continuă să ofere noi perspective asupra civilizației nabateene și a misterelor ascunse în orașul antic Petra.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: