Conștiința în regnul animal ar putea fi mult mai extinsă decât se credea până acum, potrivit mai multor experți în cunoașterea animalelor. Într-o declarație recentă, aceștia susțin că toate tipurile de animale – de la pești la insecte – ar putea fi conștiente și că acest lucru ar trebui să influențeze tratamentul pe care îl acordăm acestor animale în viitor. Dar în ce sens ar putea avea conştiinţă aceste fiinţe?

Cercetări anterioare au sugerat că alte animale ar putea avea o viață interioară complexă. Caracatițele sunt un exemplu esențial: studiile au demonstrat că sunt incredibil de inteligente, sunt capabile să rezolve probleme avansate și sugerează că pot simți durerea fizică și emoțională – toate acestea ar putea fi considerate ca fiind dovezi că au conștiință.

Între timp, ciorile, câinii, șoarecii și elefanții sunt cunoscuți pentru că se comportă în moduri care ar putea implica faptul că sunt ființe conștiente. Chiar și diverse insecte târâtoare, inclusiv albinele și muștele, sunt investigate ca având potențial conștiință.[sursa]

animalele ar putea avea conștiință
Cercetătorii susţin că multe animale, inclusiv insecte, ar putea avea conștiință

Declaraţia de la New York: animalele ar putea avea conștiință

Acum, aproape 40 de cercetători au semnat Declarația de la New York privind conștiința animală – o proclamație privind gradul de sensibilitate a animalelor, care a fost prezentată recent în cadrul unei conferințe la Universitatea din New York.

Deși declarația recunoaște că „rămân multe incertitudini”, aceasta afirmă, de asemenea, că „există un sprijin științific puternic pentru atribuirea experienței conștiente altor mamifere și păsărilor. În al doilea rând, dovezile empirice indică cel puțin o posibilitate realistă de experiență conștientă la toate vertebratele (inclusiv reptile, amfibieni și pești) și la multe nevertebrate (inclusiv, cel puțin, moluște cefalopode, crustacee decapode și insecte)”.

Conștiința se referă la faptul că un animal este conștient de el însuși sau de mediul înconjurător. Pe de altă parte, senzitivitatea este un aspect al conștiinței care descrie capacitatea unui animal de a experimenta și simți lucruri.

• CITEŞTE ŞI:  Syracusia, cea mai mare navă a antichităţii, consturită de Arhimede

„Sentimentul se referă la capacitatea unui animal de a avea experiențe subiective, cum ar fi plăcerea, durerea, frica și alte emoții. Deși aceste concepte pot fi legate, senzitivitatea se referă în mod explicit la capacitatea unui animal de a simți lumea.”, au declarat anterior Michaella Pereira Andrade și Tatiana Leite, membre ale echipei de investigare a senzitivității caracatiței de la Wild Animal Initiative.

În fața tot mai multor dovezi că animalele ar putea fi capabile să facă exact acest lucru, oamenii de știință „iau în serios acest subiect, nu îl resping din start ca pe o idee nebunească, așa cum ar fi făcut-o în trecut”, a declarat Jonathan Birch, filosof la London School of Economics and Political Science și unul dintre semnatarii declarației.

„Ceea ce spune [declarația] este că există suficiente dovezi astfel încât să ateste că există o posibilitate realistă a unor tipuri de experiențe conștiente la specii chiar și foarte diferite de cea umană.”, a adăugat Anil Seth, director al Centrului pentru Știința Conștiinței de la Universitatea din Sussex și un alt autor al declarației.

Alți cercetători sunt mai sceptici și susțin că ceea ce am descoperit până acum nu este neapărat un indiciu al conștiinței. Dar semnatarii speră că declarația lor va declanșa mai multe cercetări privind conștiința animalelor, oferind mai multă claritate asupra subiectului, dar și o regândire în ceea ce privește bunăstarea animalelor în procesul de legiferare.

„Atunci când există o posibilitate realistă de experiență conștientă la un animal, este iresponsabil să se ignore această posibilitate în deciziile care afectează acel animal. Ar trebui să luăm în considerare riscurile legate de bunăstare și să folosim dovezile pentru a ne informa răspunsurile la aceste riscuri.”, se mai arată în declarație.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: