Astronauții din două misiuni diferite către Lună au declarat că au auzit o muzică stranie, un fenomen care i-a lăsat profund tulburați.

Dacă v-ați întrebat vreodată cum ar putea suna spațiul cosmic, unii astronauți susțin că au fost martorii unor melodii misterioase în timp ce se aventurau spre Lună.

Totuși, acest lucru nu ar trebui să fie posibil din punct de vedere tehnic. În spațiu, sunetul nu se poate propaga, deoarece nu există aer care să transporte undele sonore. Spațiul cosmic este un vid aproape perfect, cu extrem de puțini atomi sau molecule capabile să producă sau să transmită sunete.

Aceasta este și explicația pentru care astronauții nu se pot auzi unul pe celălalt doar cu urechile atunci când ies în spațiu. Comunicarea între ei se face prin unde radio, deși în interiorul navelor spațiale presurizate pot conversa normal.[sursa]

Muzica bizară auzită de astronauți
Muzica bizară auzită de astronauții care au fost în misiuni diferite pe Lună

Două echipe de astronauți au auzit „muzică spațială”

Și totuși, cum au reușit două echipe diferite de astronauți să susțină că au auzit muzică în spațiu?

Astronauții NASA de pe Apollo 10 și Apollo 11 au raportat că, în timpul călătoriilor lor spre Lună, au fost martorii unor sunete stranii, pe care le-au descris drept „muzică spațială”.

Prima oară, fenomenul a fost observat de echipajul Apollo 10 – Thomas Stafford, John Young și Eugene Cernan – în mai 1969, în timpul unei repetiții generale pentru prima misiune umană pe Lună.

NASA a păstrat secretul timp de 50 de ani înainte de a dezvălui sunetele captate, însă acest mister nu i-a împiedicat pe oficiali să-i avertizeze pe astronauții Apollo 11 înainte de lansarea lor, câteva luni mai târziu.

• CITEŞTE ŞI:  Teoria Big Bang a fost emisă de un preot. Legătura dintre ştiinţă şi religie, care pare neobişnuită: Georges Lemaitre

Pentru echipajul Apollo 10, zgomotul neliniștitor a început în momentul în care modulul lunar s-a separat de modulul principal, într-o manevră menită să le permită să orbiteze în jurul Lunii timp de peste 10 ore. După orbitare, astronauții urmau să se întoarcă la modulul de comandă.

Muzica bizară auzită de astronauți pe partea nevăzută a Lunii

Însă, în timp ce se aflau pe partea îndepărtată a Lunii – complet izolați de orice contact radio cu Pământul – cei trei astronauți au fost surprinși să audă un sunet ciudat, pe care l-au descris drept un „fluierat” de origine necunoscută.

Înregistrările din interiorul modulului arată reacțiile echipajului în timp real.

Publicitate

„Puteți auzi asta? Acel sunet de fluierat?”, întreabă Cernan, vizibil intrigat.

„Da”, confirmă Stafford, în timp ce Cernan mimează sunetul: „Whooooo!”

Young, surprins, întreabă din nou: „Ai auzit și tu acel sunet de fluierat?”

„Da”, răspunde Cernan. „Sună, știi tu, ca o muzică spațială.”

„Muzica spațială” a fost auzită și de echipajul Apollo 11

Înregistrările audio ale fenomenului au fost apoi arhivate și uitate timp de zeci de ani într-o bază de date NASA.

Atunci când echipajul Apollo 11 se pregătea de lansare, NASA i-ar fi avertizat pe astronauți să fie pregătiți pentru „muzica spațială”.

Astfel, Buzz Aldrin, Michael Collins și Neil Armstrong au experimentat și ei același fenomen sonor ca predecesorii lor. De această dată, sunetul a fost auzit în momentul separării modulului lunar de modulul de comandă, iar „muzica” s-a oprit în momentul aselenizării.

• CITEŞTE ŞI:  Tardigrada sau ursul de apă - cel mai rezistent animal de pe Pământ. Poate trăi şi în spaţiu

Michael Collins a relatat această experiență în cartea sa, Carrying the Fire: An Astronaut’s Journeys, unde a descris momentul astfel: „Există un zgomot ciudat în căștile mele acum, un sunet straniu woo-woo.” Astronautul a adăugat apoi: „Dacă nu aș fi fost avertizat cu privire la acest lucru, m-ar fi speriat de moarte.”

NASA a explicat ulterior că sunetele bizare au fost cauzate de interferențele dintre radiourile VHF ale modulului lunar și ale modulului de comandă. Cu toate acestea, multe voci au spus că adevărul a fost ținut ascuns pentru a nu genera panică.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: