Nannerl Mozart este numele sub care este cunoscută Maria Anna Walburga Ignatia Mozart, sora mai mare a celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.

Nannerl s-a născut în data de 30 iulie 1751, la Salzburg, Austria, fiind considerată o copilă minune a muzicii, înaintea mult mai cunoscutului său frate.

Tatăl său, Leopold Mozart, a fost compozitor, dirijor, profesor de muzică şi un cunoscut violonist de origine germană. Era un om foarte strict, care îşi iubea meseria şi avea mari aşteptări de la copiii săi. Dintre cei şapte copii ai familiei, doar Nannerl şi Wolfgang au supravieţuit.

Leopold a început să o înveţe pe fiica sa să cânte la clavecin începând cu vârsta de şapte ani. De asemenea, a învăţat-o să citească şi să scrie muzică, dar şi să compună. Lecţiile pe care i le oferea fiicei sale erau atât de dese şi de intense, încât micul Wolfgang participa de multe ori la acestea.

nannerl mozart
Nannerl, alături de fratele său, Wolfgang Amadeus Mozart

Cei doi fraţi Mozart erau foarte apropiaţi încă de mici, dezvoltându-şi propriul limbaj secret. Wolfgang Amadeus Mozart avea să afirme că atunci când era mic, Nannerl, care era cu patru ani și jumătate mai în vârstă, era idolul său.

Împreună cu fratele ei, Nannerl a făcut parte din turneele muzicale organizate de tatăl lor prin Europa și a fost apreciată pentru virtuozitatea și expresivitatea ei atunci când cânta. „Genială”, „O minune”, „Virtuoază” – astfel a fost descrisă tânăra de către publicul în faţa căruia a cântat.[sursa]

Nannerl Mozart, o carieră interzisă

Nannerl a compus câteva piese muzicale, însă nu i s-a permis să le publice sau să le interpreteze după ce a ajuns la vârsta maturităţii. Tatăl ei considera că rolul unei femei era să se căsătorească și să se ocupe de casă, nu să călătorească și să concerteze în public.

• CITEŞTE ŞI:  Clienţii unei bănci au retras zeci de milioane de dolari în urma unei defecţiuni. Cei mai mulți bani au fost scoși de studenți

În contrast cu fratele său, care l-a înfruntat pe Leopold atunci când a venit vorba despre alegerile în ceea ce priveşte cariera şi familia, Nannerl a rămas în întregime subordonată tatălui ei.

Maria Anna Mozart s-a îndrăgostit de Franz d’Ippold, care a fost căpitan și profesor particular, dar a fost forțată de tatăl ei să refuze propunerea acestuia de a se căsători. Wolfgang a încercat, în zadar, să o convingă pe Nannerl să-şi urmeze dorinţa inimii.

În cele din urmă, Nannerl s-a căsătorit cu un magistrat, Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburg. Cei doi s-au stabilit în St. Gilgen, un sat din Austria, aflat la o distanţă de circa 30 km faţă de casa familiei Mozart din Salzburg. Von Berchtold rămăsese de două ori văduv și a avut cinci copii din două căsătorii anterioare, pe care Nannerl i-a ajutat să crească. De asemenea, cuplul a mai făcut alţi trei copii.

Von Berchtold a murit în anul 1801. Nannerl s-a întors la Salzburg, însoțită de copiii săi. Aceasta a lucrat ca profesoară de muzică, predând şi lecţii de pian. A trăit în Salzburg pentru tot restul vieţii, ţinând legătura cu fratele său, cu care a avut o relaţie apropiată.

Publicitate

Maria Anna Mozart a murit în data de 29 octombrie 1829, la vârsta de 78 de ani. A fost ultimul membru supraviețuitor al familiei Mozart. După moartea sa şi după ce vremurile s-au schimbat, Nannerl a devenit un personaj important în ceea ce priveşte discriminarea de gen.

Nannerl a fost o femeie care a avut un potențial artistic extraordinar, dar care nu a putut să-l valorifice din cauza epocii și mediului în care a trăit. A fost eclipsată de fratele ei genial și de tatăl ei autoritar, care i-a impus roluri sociale și familiale restrictive.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.