Planul NASA de a construi o cale ferată pe Lună face parte din programul Innovative Advanced Concepts (Concepte avansate inovatoare) al agenției spaţiale americane, care își propune să dezvolte proiecte de tip „science-fiction” pentru viitoarea explorare spațială.

Sună neverosimil un tren robotizat care levitează pe Lună? NASA nu pare să creadă că da, deoarece agenția tocmai a dat undă verde pentru continuarea finanțării unui studiu care analizează acest concept.

Proiectul, numit „Levitație Flexibilă pe Șină” (Flexible Levitation on a Track – FLOAT), a trecut în faza a doua a programului NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC), care are ca scop dezvoltarea unor proiecte de tip „science fiction” pentru viitoarea explorare spațială.

tren robotizat care levitează
FLOAT – un tren robotizat care levitează

Proiectul FLOAT – un tren robotizat care levitează

Potrivit agenției, proiectul FLOAT ar putea avea ca rezultat transportul de materiale pe suprafața Lunii încă din anii 2030.[sursa]

„Vrem să construim primul sistem feroviar lunar, care va asigura un transport fiabil, autonom și eficient al încărcăturii utile pe Lună. Un sistem de transport robotizat durabil și de lungă durată va fi esențial pentru operațiunile zilnice ale unei baze lunare sustenabile în anii 2030.”, a scris liderul proiectului, Ethan Schaler, inginer de robotică la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, într-o postare pe blogul NASA.

Conform proiectului inițial al NASA, FLOAT va consta din roboți magnetici care vor levita pe o pistă compusă din trei straturi pentru a reduce abraziunea cauzată de praful de pe suprafața lunară, respectiv un strat de grafit permite roboților să plutească în mod pasiv pe șine folosind levitația diamagnetică, un strat de circuit flexibil generează un impuls electromagnetic pentru a propulsa roboții în mod controlabil de-a lungul șinelor, iar un strat opțional de panouri solare cu peliculă subțire generează energie pentru bază atunci când se află în lumina soarelui.

• CITEŞTE ŞI:  Biografia lui Sir Isaac Newton: Invenţii, legi şi descoperiri

Cărucioarele vor fi montate pe acești roboți și se vor deplasa cu aproximativ 1,6 km/h. Aceștia ar putea transporta aproximativ 100 de tone de materiale pe zi către și dinspre viitoarea bază lunară a NASA.

NASA plănuiește să trimită astronauți pe Lună încă din anul 2026, în cadrul misiunii Artemis a agenției, și își propune să înființeze în cele din urmă o bază lunară permanentă pentru a ajuta la viitoarele explorări spațiale.

Alte planuri de tip „science-fiction” ale NIAC, care au avansat în următoarea fază de dezvoltare includ telescoape bazate pe fluide și o rachetă propulsată de plasmă.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: