Cercetătorii aflaţi sub coordonarea Superintendenței pentru Zona Metropolitană Napoli au făcut mai multe descoperiri arheologice fascinante lângă Pompei, în apropierea ruinelor romane din regiunea Campania din Italia.

Săpăturile au scos la iveală 35 de morminte pre-romane, fiecare acoperit cu amfore care erau dispuse alternativ după gât și vârf.

Amorfele sunt vase mari, de lut ars, de formă ovoidală cu fundul adesea ascuțit, cu două toarte simetrice, utilizat în antichitate, în care se păstrau și se transportau vin, ulei, garum, diverse cereale etc. Pe gâtul amforelor se făcea o inscripție cu vopsea, de regulă roșie sau castanie, care indica numele negustorului, locul de producție și capacitatea amforei.

descoperiri arheologice fascinante lângă Pompei
Descoperiri arheologice fascinante lângă Pompei: amorfe deasupra mormintelor pre-romane

Descoperiri arheologice fascinante lângă Pompei

Potrivit unei declarații de presă a autorităţilor, necropola a fost descoperită în timpul lucrărilor de construcție a unei parcări subterane pe Via Fucci, la mică distanță de marginea estică a orașului roman Pompei.[sursa]

O analiză a amforelor sugerează că acestea datează din secolele III-IV î.Hr. și provin din Africa de Nord, fapt evidențiat de marca producătorilor în limba punică, cunoscută și ca cartagineză.

Datorită condițiilor anaerobe datorate scufundării în apele subterane, rămășițele scheletice sunt bine conservate și conțin puține obiecte funerare de unguentarians (o sticlă mică de ceramică) și câteva monede.

Alte obiecte pre-romane au fost găsite într-un canal care sunt probabil asociate cu contexte funerare distruse. Acestea includ sute de fragmente de țiglă, bucăți de lemn conservat, amfore și dolia, un vas mare de lut folosit pentru depozitarea sau transportul bunurilor.

• CITEŞTE ŞI:  Mahomed al II-lea, unul dintre cei mai inteligenţi conducători din istorie

Canalul conținea, de asemenea, 20 de columele (mici coloane funerare) realizate din piatră vulcanică, țigle ștampilate în limba locală Oscan și un cap de piatră realizat din tuf cenușiu de Campania care înfățișează o femeie cu vopsea roșie conservată.

Potrivit arheologilor, canalul a fost probabil construit după asediul generalului Sulla asupra orașului Pompei în timpul Războiului Social (desfăşurat între anii 91-87 î.Hr. S-a numit „Social” de la cuvântul socii, care înseamnă aliați), un conflict între Republica Romană și mai mulți aliați autonomi, inclusiv Pompei.

Arheologii au găsit, de asemenea, urme ale unui sistem extins de câmpuri sub straturile groase de piatră ponce de la erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr. Sistemul de câmpuri prezintă dovezi ale unor șanțuri și gropi antice în direcția N-S, care aprovizionau piețele și gospodăriile din Pompeiul roman cu produse proaspete.

Rămășițele organice și polenul sunt în curs de analiză pentru a identifica legumele care au fost cultivate. Cu toate acestea, sistemele radiculare și distribuția indică faptul că anghinarele perene erau probabil cultivate în zonă.

Publicitate