Noua „mini-lună” a Pământului, un asteroid de mici dimensiuni, va orbita Pământul timp de 53 de zile, începând de la sfârșitul lunii septembrie.

Pământul urmează să „câștige” temporar un al doilea satelit natural la sfârșitul lunii septembrie, sub forma unui mic asteroid care va fi capturat de gravitația planetei noastre până la sfârșitul anului, potrivit cercetătorilor.

Noua „mini-lună” a Pământului va orbita Pământul vreme de 53 de zile

Noua „mini-lună”, un asteroid denumit 2024 PT5, a fost descoperit pe 7 august de către sistemul Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS). Această rocă spațială va efectua o orbită completă în jurul Pământului între 29 septembrie și 25 noiembrie, după care va scăpa din influența gravitației terestre.[sursa]

În ciuda acestei apropieri temporare, asteroidul va fi greu de observat, având un diametru de doar 10 metri.[sursa]

2024 PT5
Noua „mini-lună” a Pământului se numeşte 2024 PT5

Ocazional, Pământul capturează asteroizi care devin sateliți temporari. Evenimente similare au fost raportate în 1981 și 2022, când obiectul 2022 NX1 a devenit un companion efemer al planetei noastre înainte de a-și continua traiectoria în spațiu, conform notelor publicate de astronomi în revista Research Notes a Societății Americane de Astronomie (AAS).

„Pământul poate captura periodic asteroizi din populația de obiecte din apropierea Pământului (NEO) și îi poate atrage pe orbită, transformându-i în mini-luni. Recent descoperitul NEO 2024 PT5, din clasa Apollo, urmează o traiectorie similară cu cea a lui 2022 NX1 și poate deveni curând o mini-lună.”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.[studiu]

NASA clasifică drept „obiecte din apropierea Pământului” orice corp ceresc care se află la o distanță de aproximativ 190 de milioane de kilometri de planeta noastră. Orice obiect mare care ajunge la o distanță de 7,5 milioane de kilometri de Pământ este considerat „potențial periculos”. NASA monitorizează locațiile și orbitele a aproximativ 28.000 de asteroizi cu ajutorul ATLAS, un sistem format din patru telescoape care scanează cerul nocturn complet la fiecare 24 de ore.

• CITEŞTE ŞI:  Prima dispariţie în Triunghiul Bermudelor: 5 bombardiere au dispărut fără urmă

NASA a calculat traiectoriile tuturor acestor obiecte din apropierea Pământului pentru cel puțin următorii 100 de ani. Conform acestor estimări, Pământul are un risc extrem de scăzut de coliziune cu un asteroid de dimensiuni catastrofale în acest interval de timp.

Potrivit noului studiu, asteroidul 2024 PT5 provine, probabil, din centura de asteroizi Arjuna — o colecție diversă de roci spațiale care orbitează în jurul Soarelui în apropierea Pământului. Datorită orbitei sale foarte apropiate de cea a planetei noastre, calculele indică faptul că asteroidul va reveni pe o traiectorie similară în jurul Pământului în ianuarie 2025 și din nou în anul 2055.

Aceste mini-luni nu sunt doar obiecte interesante pentru astronomii care studiază asteroizii. Cercetările sugerează că aceste roci ar putea conține minerale valoroase și apă, resurse care pot fi utilizate drept combustibil pentru rachete, ceea ce le transformă în „pietre de temelie” potențiale pentru companiile care intenționează să exploateze asteroizii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate