Pentru prima dată, cercetătorii au observat un comportament neașteptat: o căprioară a fost surprinsă ronțăind oase umane la o „fermă de cadavre”.

O „fermă de cadavre” este o facilitate de cercetare unde descompunerea cadavrelor umane și animale este studiată în diferite condiții de mediu. Prima astfel de instalație a fost înființată în anul 1981 de antropologul William M. Bass la Universitatea din Tennessee, Knoxville. Bass era interesat să înțeleagă procesul de descompunere a cadavrelor umane, de la momentul decesului până la descompunerea completă, pentru a dezvolta tehnici de extragere a informațiilor, cum ar fi momentul și circumstanțele morții, din rămășițele umane.

O căprioară a fost surprinsă ronțăind oase umane

Într-unul dintre cele mai neobișnuite studii publicate în ultimii ani, cercetătorii au documentat primul caz cunoscut al unei căprioare cu coadă albă care ronțăie oase umane. După cum a relatat George Dvorsky pentru publicaţia Gizmodo, în anul 2015, o cameră capcană a surprins imagini cu o căprioară având o coastă umană ieșindu-i din gură, probabil căutând să obțină minerale din os.[sursa]

căprioară a fost surprinsă ronțăind oase umane
O imagine macabră: o căprioară a fost surprinsă ronțăind oase umane

Comportamentul căprioarei a fost observat în cadrul unui studiu despre animale necrofage desfășurat la Forensic Anthropology Research Facility din San Marcos, Texas, o fermă de cadavre cu o suprafaţă de peste 10 hectare, unde cercetătorii de la Texas State University studiază descompunerea corpurilor umane.

De obicei, cadavrele sunt acoperite cu cuști pentru a preveni accesul animalelor mari, însă în acest caz, pentru a studia influența necrofagilor asupra descompunerii, cercetătorii au lăsat cadavrul într-o zonă împădurită, fără protecție, și au instalat camere pentru a observa interacțiunile faunei.[sursa]

Căprioara a apărut la 182 de zile după deces, când corpul era deja avansat în descompunere, iar cutia toracică era expusă. Pe 5 ianuarie 2015, camera capcană a capturat o imagine a unei căprioare cu coada albă, ținând în gură o coastă umană, asemănătoare unui „trabuc”, așa cum descriu cercetătorii în lucrarea publicată. Opt zile mai târziu, o altă fotografie arată o căprioară ronțăind oasele, deși nu este clar dacă era același animal.

• CITEŞTE ŞI:  16 imagini foarte ciudate, care te vor lăsa cu gura căscată

Deși acest comportament poate părea macabru, studierea modului în care căprioarele deteriorează oasele poate fi de mare ajutor pentru criminaliști. Conform cercetărilor, ungulatele, cum ar fi căprioarele, ronțăie adesea oasele pentru a obține minerale esențiale, precum fosfor, calciu și sodiu. Este bine cunoscut că acestea preferă oasele uscate, cu secțiune dreptunghiulară, dar acest studiu marchează prima documentare a unei căprioare care mestecă un os uman.[sursa]

căprioară a fost surprinsă ronțăind oase umane
Căprioara surprinsă mestecând o coastă umană

Cercetătorii au recuperat oasele pentru a analiza urmele lăsate de dinții căprioarei. După cum explică Popular Science, modelul distinct lăsat de mișcările în zig-zag ale maxilarului căprioarei creează o bifurcare vizibilă pe os. În schimb, carnivorele lasă urme diferite, cum ar fi găuri și zgârieturi adânci, create de dinții lor ascuțiți, care mestecă oasele atunci când încă mai conțin carne.[sursa]

Aceste descoperiri nu reprezintă primul comportament surprinzător documentat la căprioarele cu coadă albă. În anul 2015, cercetătorii din Dakota de Nord, care monitorizau cuiburile de păsări cântătoare, au descoperit că aceste căprioare consumau puii de păsări din cuiburi, într-o manieră neașteptată. De fapt, căprioarele distrugeau mai multe cuiburi decât prădătorii tradiționali, precum nevăstuicile și vulpile.

Deși căprioarele sunt adesea percepute ca fiind animale drăgălașe și inofensive, acest studiu este un nou exemplu care ne reamintește că natura poate fi dură și plină de surprize.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate