O echipă de cercetători din Japonia a făcut o descoperire uimitoare în timpul studiului unei ciuperci obscure, numită Phanerochaete velutina. Nu doar că acest organism este capabil să recunoască anumite forme, dar transmite și informații despre mediul înconjurător prin rețeaua sa extinsă de miceliu.

„Ați fi surprinși de capacitățile ciupercilor”, a spus Yu Fukasawa, profesor asociat și ecolog forestier la Universitatea Tohoku. „Au memorie, învață și pot lua decizii. Diferențele în modul lor de a rezolva problemele față de oameni sunt uimitoare”, a adăugat cercetătorul, citat de Futurism.[sursa]

În cadrul unei serii de experimente descrise într-un articol publicat în revista Fungal Ecology, Fukasawa și echipa sa au aranjat blocuri mici de lemn în forme variate, lăsând miceliul de P. velutina (o ciupercă ce descompune lemnul de piersic și nectarin) să exploreze structurile.[studiu]

ciupercă prezintă semne de inteligență
O ciupercă prezintă semne de inteligență rudimentară

O ciupercă prezintă semne de inteligență: cum „decide” să se răspândească în funcție de mediul înconjurător

Descoperirea făcută despre această ciupercă este remarcabilă: miceliul părea să ia decizii în funcție de aranjamentul blocurilor de lemn, sugerând o formă rudimentară de inteligență. De exemplu, când blocurile au fost plasate sub formă de cruce, ciuperca a recunoscut blocurile de la colțuri și a transmis informația despre aranjament către restul rețelei.

Atunci când blocurile au fost aranjate în formă de cerc, miceliul nu s-a extins spre centru, ca și cum ar fi „dedus” că nu există nicio resursă acolo.

„Aceste constatări sugerează că miceliul fungic poate «recunoaște» diferențele de aranjament spațial al blocurilor de lemn ca parte a activității sale de degradare”, au scris cercetătorii. Aceştia speră că această descoperire va deschide noi direcții de cercetare, atât în studiul altor organisme microscopice (precum mucegaiurile care au demonstrat și ele un anumit nivel de inteligență), cât și în domenii de avangardă precum computerele biologice bazate pe culturi de organoizi cerebrali.

• CITEŞTE ŞI:  Victimele de la Pompei nu au fost cine credeam că sunt, după cum reiese din analiza ADN

„Înțelegerea funcționalității miceliului fungic ar putea aduce perspective noi asupra inteligenței primitive a organismelor fără creier, a impactului ecologic și a posibilităților de dezvoltare a unor biocomputere”, au adăugat cercetătorii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: