Un grup de cercetători marini care încerca să găsească specii necunoscute în oceanele lumii a anunțat că a descoperit aproximativ 100 de specii noi, inclusiv o creatură misterioasă în formă de stea.

Echipa și-a concentrat căutarile în depresiunea subacvatică Bounty Trough, aflată lângă Noua Zeelandă, pe o distanță de 800 de kilometri, un loc mai puţin explorat în trecut.

Aflați la bordul vasului de cercetare Tangora, cercetătorii au petrecut în luna februarie a anului 2024 trei săptămâni căutând specii noi. Au fost colectate aproape 1.800 de mostre de la adâncimi cuprinse între 1.800 și 4.800 de metri, fiind găsite specii de pești, calamar, moluște și corali despre care cred că sunt noi pentru lumea științifică.

„Avem zona aceasta mare lângă coasta de est a Noii Zeelande despre care nu există date științifice. Nu știm nimic despre ea.”, a declarat doctorul Daniel Moore, unul dintre conducătorii Ocean Census, o nouă alianță lansată în aprilie 2023 care urmărește să identifice 100.000 de specii necunoscute în următorii 10 ani.[sursa]

creatură misterioasă
O creatură misterioasă şi alte aproximativ 100 de posibile specii noi au fost descoperite recent

O creatură misterioasă şi alte 100 de specii descoperite de cercetători

Pentru următoarele trei săptămâni, o echipă de cercetători va sorta și descrie descoperirile din adâncuri pentru a stabili cu exactitate dacă sunt cu adevărat specii noi. Cercetătorii de pe vasul Tangora au fost uimiți de o captură în special, despre care au crezut inițial că este o stea de mare sau o anemonă.

„Este încă un mister. Nici măcar nu îi putem atribui o familie. Până acum, nu știm unde se poziționează în clasificarea ființelor vii, deci va fi interesant.”, a spus Moore.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai recent exercițiu al NASA privind impactul asteroizilor arată cum am putea eșua în a proteja Pământul

Michela Mitchell, taxinomist la Muzeul din Queensland, a declarat într-un comunicat lansat de Ocean Census că ar putea fi vorba de o specie de corali de mare adâncime denumit octocorali. „Și mai interesant, ar putea fi o nouă specie. Dacă acesta este cazul, este o descoperire importantă din adâncimi și dezvăluie o imagine mult mai clară despre biodiversitatea planetei.”, a explicat Michela Mitchell.[sursa]

Daniel Moore a spus că a fost surprins că echipa de la Tangora a descoperit o nouă specie de pește „recunoscută imediat ca fiind diferită de toate celelalte existente”.

„Descoperirea unei noi specii de vertebrate este ceva rar. Sunt sute de mii de nevertebrate în adâncuri pe care nu le cunoaștem. Când vine vorba de vertebrate, ne place să credem că știm cum stă situația, însă adevărul este că nu știm.”, a mai declarat dr. Daniel Moore. Pentru a aduna mostrele, echipa de cercetători a tractat trei sănii metalice cu plase pe fundul mării, inclusiv o cameră subacvatică.

Adâncurile oceanelor rămân în continuare misterioase. Din cele peste 2,2 milioane de specii care există în oceane, cercetătorii au descris doar aproximativ 240.000, conform datelor furnizate de Ocean Census.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate