Rămășițe recent descoperite într-o peșteră din Franța susțin o teorie populară care explică de ce au dispărut neanderthalienii, conform concluziilor cercetătorilor într-un nou studiu.

În ultimii ani, oamenii de știință au propus diverse explicații pentru faptul că oamenii moderni au supraviețuit, în timp ce neanderthalienii au dispărut în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

Un studiu realizat de Globe Institute din cadrul Universității din Copenhaga sprijină una dintre principalele ipoteze referitoare la acest subiect. Cercetătorii au descoperit rămășițele unui mascul de Neanderthal în peșterile Mandrin din sudul Franței, iar această descoperire susține ideea că neanderthalienii ar fi dispărut parțial din cauza unui stil de viață mai izolat social.

de ce au dispărut neanderthalienii
Teoria explică de ce au dispărut neanderthalienii

De ce au dispărut neanderthalienii?

„Atunci când analizăm aceste genomuri de Neanderthal, observăm că aveau un grad ridicat de consangvinizare și, implicit, o diversitate genetică redusă. Trăiau în grupuri mici, izolate, timp de mai multe generații. Este bine cunoscut faptul că endogamia reduce diversitatea genetică în populații, iar acest lucru poate deveni un factor crucial pentru supraviețuire pe termen lung.”, a explicat profesorul Martin Sikora, unul dintre autorii studiului, pentru publicaţia ScienceDaily.[sursa]

„Genomul de Neanderthal recent descoperit provine dintr-o linie genetică diferită de cei studiați anterior, ceea ce susține ideea că structura socială a neanderthalienilor era distinctă față de cea a oamenilor moderni timpurii, care păreau să fie mai bine conectați între grupuri.”, a mai explicat profesorul Sikora.

Cu alte cuvinte, comparativ cu neanderthalienii, oamenii moderni timpurii erau mai deschiși la interacțiuni și schimburi cu alte grupuri, ceea ce le-a conferit un avantaj crucial în lupta pentru supraviețuire.

• CITEŞTE ŞI:  Bătălia de la Termopile: adevărata poveste a celor 300 de spartani care au înfruntat Imperiul Persan

Până în prezent, cercetătorii au recuperat foarte puțin ADN de Neanderthal, în ciuda numărului semnificativ de rămășițe de neanderthalieni descoperite în Eurasia. Cele mai vechi rămășițe cunoscute datează de aproximativ 120.000 de ani și au fost găsite în Peștera Denisova din sudul Rusiei, precum și în alte peșteri din Belgia și Germania. De fapt, acest nou genom de Neanderthal este doar al cincilea găsit în Europa de Vest, având o vechime mai mică de 50.000 de ani.

„Aveam nevoie de mai multe dovezi, iar această descoperire este dovada pe care o căutam pentru a susține ipoteza conform căreia izolarea socială a contribuit la dispariția neanderthalienilor. Totuși, pentru a avea o imagine completă, este necesar să obținem și mai multe date genomice”, au adăugat cercetătorii.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: