Arheologii au descoperit o față umană misterioasă sculptată în piatră, datând din Epoca Bronzului. Primele dovezi de prelucrare a bronzului datează de la jumătatea mileniului al IV-lea î.Hr.

Bogatul peisaj arheologic al Kazahstanului continuă să dezvăluie detalii fascinante despre civilizațiile antice. Cercetările recente din regiunile Akmola și Pavlodar au scos la iveală o sculptură în piatră reprezentând un chip uman și situri funerare datând din epoca bronzului.

Arheologia kazahă nu numai că îmbogățește lumea științifică cu descoperirile sale remarcabile, dar dezvăluie și principalele etape ale dezvoltării antice și medievale a societății kazahe.

O față umană misterioasă sculptată în piatră, datând din Epoca Bronzului

O descoperire arheologică misterioasă a fost realizată în regiunea Akmola din Kazahstan. Angajații Departamentului Regional pentru Situații de Urgență au dat peste o descoperire istorică sub forma unui chip uman sculptat în piatră și au invitat arheologii să examineze artefactul.[sursa]

față umană misterioasă sculptată în piatră
Arheologii au fost chemaţi să cerceteze o față umană misterioasă sculptată în piatră

Monumentul, care provine de la un sculptor antic, a fost adus în atenția oamenilor de știință din Astana și a colegilor lor din străinătate. Potrivit experților, în prezent este dificil de determinat din ce epocă face parte obiectul.

Oamenii de știință sunt împărțiți cu privire la originile artefactului. Unii afirmă că piatra se află în locația sa actuală încă din Epoca Bronzului, în timp ce alții îi atribuie prezența perioadei turcice ulterioare.

Sergey Yarygin, unul dintre principalii oameni de știință de la Institutul Alkey Margulan, a observat că sculpturi similare au fost găsite în așezările din Epoca Bronzului din Asia Centrală și Europa de Est, conform Astana Times.

Cercetătorul a subliniat, de asemenea, prezența unor imagini analoge la începutul Epocii Fierului în sudul Siberiei și în culturile turcice medievale care s-au răspândit în stepele eurasiatice. În ciuda acestor paralele, Yarygin a subliniat că perioada exactă a artefactului rămâne incertă, deoarece ar putea aparține diferitelor epoci istorice, inclusiv epocilor mai recente.

față umană misterioasă sculptată în piatră
Cercetătorii cred că această faţă misterioasă sculptată în piatră datează din Epoca Bronzului

„Este o sursă de mare satisfacție să facem o descoperire atât de importantă în timp ce suntem angrenați în responsabilitățile noastre principale. În plus, cred că această realizare va avea un impact pozitiv nu numai asupra districtului nostru, ci și asupra întregii țări.”, a declarat Aset Zhangozhin, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din districtul Sandyktau.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu este trimis gunoiul de pe Pământ în spaţiu? De ce nu îl aruncăm în Soare, dacă este atât de fierbinte?

Se așteaptă ca această descoperire să atragă mai multă atenție din partea cercetătorilor și să suscite noi investigații arheologice în zonă.

Descoperiri importante din Epoca Bronzului în regiunea Pavlodar

În complexul Koktas din regiunea Pavlodar, un număr mare de artefacte rare și valoroase au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice efectuate de cercetătorii de la Universitatea Pedagogică Pavlodar. Situl Koktas conține, de asemenea, peste 20 de movile funerare, dintre care unele datează din perioada Saka.

Publicitate

Printre acestea se află cel mai notabil, un vârf de lance din bronz de la mijlocul secolului al XIII-lea până în secolul al VIII-lea î.Hr. despre care se spune că provine din cultura Sargarin-Alexeyev. În afară de vârful de lance, au fost descoperite și piese de ceramică de bucătărie.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: