Muzeul Perth a colaborat recent cu un expert criminalist pentru a le oferi vizitatorilor o incursiune unică în trecut, dar a făcut o descoperire surprinzătoare: o mumie din colecția sa, considerată până acum egipteană, este de fapt o prințesă kushită din Africa.

Reconstituirile faciale digitale realizate de dr. Chris Rynn au coincis cu deschiderea noului Muzeu Perth, în luna martie. Ca atracție permanentă, muzeul prezintă acum reconstituiri animate ale unor cranii scoțiene vechi de 4.000 de ani, cu chipuri care își schimbă expresiile și clipesc pe măsură ce vizitatorii trec pe lângă ele.

Dar ceea ce a surprins echipa muzeului a fost faptul că munca lui Rynn a ajutat la dezvăluirea identității unei mumii misterioase, dovedindu-se a fi o prințesă kushită din Nubia, și nu o femeie egipteană.

Mumia din Perth mumie misterioasă
Mumia din Perth

O mumie misterioasă, o prințesă antică

În anul 1936, Muzeul Perth a primit prin donație un artefact rar și valoros: un sarcofag egiptean, crezându-se la acea vreme că ar aparține unei femei din Egiptul antic. Însă analiza craniului, condusă de dr. Chris Rynn, a spus o altă poveste. Studiind structura osoasă, Rynn a descoperit că aceasta era originară din Regatul Kush, un imperiu antic african care a cucerit Egiptul de Sus acum peste 2.000 de ani și a adus la conducere o dinastie de faraoni africani.

Mumia din Perth pare să fi fost o prințesă sau preoteasă din regatul Kush, aducând astfel o nouă lumină asupra unui capitol important din istoria nord-africană.

Recent, muzeul a dezvăluit în cadrul unui videoclip publicat de The Guardian o reprezentare animată a femeii, numită „Ta-Kr-Hb”, care va fi inclusă în expoziția „Waters Rising” de la muzeu.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Răpirea lui Iulius Cezar. Ce nebunie a făcut când a fost răpit de piraţi

Cum tehnologia redă chipul trecutului

Potrivit site-ului Muzeului Perth, una dintre misiunile instituției este de a umaniza trecutul. Prin animarea digitală a chipurilor scoțiene și prin reconstituirea mumiei kushite, muzeul își propune să apropie vizitatorii de istorie într-un mod inedit. Această descoperire aduce la suprafață și o perioadă remarcabilă din istoria Egiptului Antic și a Nubiei, evidențiată acum și în Scoția.

Noua atracție interactivă le oferă vizitatorilor acces detaliat la procesul de reconstituire a acestor chipuri, fie că sunt replici fizice sau modele digitale, realizate cu o precizie remarcabilă, în aproximativ 50 de ore. Scanările digitale umplu golurile de structuri osoase, asemenea unui puzzle, iar structurile dentare dezvăluie detalii importante. Mușchii feței sunt sculptați manual din ceară albă, apoi scanați 3D și digitalizați, subliniind cele mai noi progrese în criminalistică și antropologie, relatează Interesting Engineering.[sursa]

De obicei, arheologii nu pun accentul pe animarea chipurilor celor din colecțiile muzeelor. Totuși, munca lui Rynn demonstrează valoarea analizelor craniene și structurii osoase ca metodă științifică de readucere la viață a figurilor din trecut.

Astfel, vizitatorii moderni descoperă că chipurile antice nu sunt atât de diferite de ale noastre, o descoperire fascinantă care, după cum concluzionează dr. Rynn, umanizează istoria și o face mai accesibilă fiecăruia dintre noi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate