Se spune adesea că „gunoiul unuia este comoara altuia”, însă o piatră folosită ca opritor de uşă vreme de zeci de ani s-a dovedit a fi o adevărată comoară, indiferent de criteriile de evaluare folosite.

Această „piatră” de 3,5 kilograme a fost descoperită în albia unui pârâu din sud-estul României de o femeie în vârstă, care a luat-o acasă și i-a găsit o utilizare practică.

O piatră folosită ca opritor de uşă vreme de zeci de ani s-a dovedit a fi o comoară

În cele din urmă, s-a constatat că descoperirea era una dintre cele mai mari bucăți intacte de chihlimbar din lume, conform unui raport publicat de El Pais. Valoarea sa estimată? În jur de 1 milion de euro, echivalentul a aproximativ 1,1 milioane de dolari americani.[sursa]

piatră folosită ca opritor de uşă
O piatră folosită ca opritor de uşă s-a dovedit a fi o comoară

Chihlimbarul este o rășină de copac care datează de milioane de ani. De-a lungul timpului, această substanță extrem de vâscoasă se fosilizează, devenind un material dur cu nuanțe calde, recunoscut și apreciat ca piatră prețioasă.

În România, bucăți de chihlimbar pot fi găsite în apropierea satului Colți, în gresia de pe malurile râului Buzău, unde materialul a fost exploatat încă din anii 1920. Acest tip de chihlimbar, cunoscut sub denumirea de „rumanit”, este renumit pentru nuanțele sale roșiatice intense și variate.

Femeia care a găsit această pepită de rumanit locuia în Colți, iar utilizarea modestă pe care i-a găsit-o a fost atât de banală încât obiectul nu a atras atenția, nici măcar a hoților care, la un moment dat, au vizat locuința sa, conform relatărilor.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Ar putea Perseidele să pună în pericol sateliții și astronauții de pe Stația Spațială Internațională?

După moartea femeii în anul 1991, o rudă care a moștenit casa a bănuit că acel opritor de ușă ar putea fi ceva mai valoros decât părea. După ce a aflat despre ce era vorba, a vândut chihlimbarul statului român, iar acesta a fost trimis pentru expertiză la Muzeul de Istorie din Cracovia, Polonia.

Specialiștii au stabilit că bucata de chihlimbar are o vechime cuprinsă între 38 și 70 de milioane de ani.

„Această descoperire are o importanță deosebită atât din punct de vedere științific, cât și muzeal.”, a declarat pentru El Pais Daniel Costache, directorul Muzeului Județean din Buzău.

Clasificată drept tezaur național al României, pepita se află din anul 2022 în colecția Muzeului Județean din Buzău, județul unde relicva a fost descoperită.

Această întâmplare amintește de povestea unui bărbat din Michigan care, timp de zeci de ani, a folosit o bucată mare de rocă pe post de opritor de ușă, doar pentru a descoperi ulterior că „piatra” era de fapt un meteorit în valoare de 100.000 de dolari.

Publicitate

Așadar, o bucată de chihlimbar de peste un milion de dolari nu este deloc o descoperire neglijabilă. Doar imaginați-vă câte opritoare de uși s-ar putea cumpăra cu acești bani!