În interiorul Pământului nostru se află rămășițele unei alte lumi. Nu, nu vorbim de o teorie a conspirației, cum ar fi cea a Pământului gol. Vorbim despre rămășițele planetei Theia, obiectul cosmic de mărimea lui Marte care, în urmă cu miliarde de ani, a lovit planeta noastră și a dus la formarea Lunii. Rămășițele sale au fost pur și simplu încorporate cu planeta noastră, dar nu complet. Aceasta este ideea îndrăzneață care a căpătat tot mai multe dovezi în ultimii ani.
Este posibil ca impactul dintre Pământ și Theia să fi lăsat literalmente o amprentă uriașă asupra planetei noastre. Există două structuri ciudate îngropate adânc în mantaua care înconjoară nucleul Pământului. Acestea sunt cunoscute sub numele de Large Low-Velocity Provinces (LLVPs). Aceste formațiuni anormale sunt situate sub placa tectonică africană și placa tectonică a Pacificului. Se crede că acestea s-au scufundat deoarece sunt mai dense decât materialul mantalei înconjurătoare.
Densitatea acestora depinde de compoziția lor chimică. Cercetătorii au folosit undele seismice ca o sonogramă a interiorului Pământului și au descoperit aceste regiuni mai dense. Ei cred că acestea au mai mult fier decât restul mantalei și de aici a venit legătura.
Dr. Qian Yuan de la Universitatea Caltech asculta un seminar ținut de profesorul Mihail Zolotov în anul 2019, când Zolotov a explicat ipoteza Gaia și a comentat că Luna este bogată în fier, așa cum, probabil, a fost Theia.[sursa]
Potrivit ipotezei impactului gigantic, formarea Lunii este datorată coliziunii Pământului (mai bine-zis proto-Pământului) cu Theia, aceasta din urmă fiind impactorul.
„Imediat după ce Mihail a spus că nimeni nu știe unde se află acum impactorul, am avut un «moment Eureka» și mi-am dat seama că impactorul bogat în fier ar fi putut să se fi transformat în bulgări de manta”, a spus Dr. Yuan într-un comunicat.
O parte din Theia se află în interiorul Pământului
Simulările detaliate au arătat că scenariul este o ipoteză temeinică. Un impact cu Theia nu ar fi devastat complet planeta, iar o mare parte din energie și material ar fi rămas în mantaua superioară. Acolo, „bulgării” rezultaţi din Theia s-au unit și, în cele din urmă, s-au scufundat în partea de jos, în apropierea graniței dintre mantaua și nucleu. Echipa compară acest lucru cu ceara lămpii de lavă. Dacă mantaua inferioară ar fi fost mai fierbinte, LLVP-urile nu ar fi existat, deoarece materialul s-ar fi amestecat mai bine.
Echipa investighează acum ce consecințe ar fi putut avea asupra geologiei Pământului existența acestor structuri în mijlocul mantalei în anii de formare a planetei noastre. Lumea noastră este destul de unică, din punct de vedere geologic, în comparație cu celelalte planete din sistemul solar.
„O consecință logică a ideii că LLVP-urile sunt rămășițe ale Theia este că sunt foarte vechi. Prin urmare, este logic să se investigheze în continuare ce consecințe au avut acestea pentru prima evoluție a Pământului, cum ar fi debutul subducției înainte ca condițiile să fie adecvate pentru tectonica plăcilor de tip modern, formarea primelor continente și originea celor mai vechi minerale terestre supraviețuitoare.”, a declarat Dr. Paul Asimow.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: