La prima vedere, pare doar o piatră obișnuită. De asemenea, o zgârietură antică este tot o zgârietură, nu-i așa? Însă acest bolovan antic, descoperit în Spania, prezintă linii gravate care ar putea avea o vechime uluitoare de 200.000 de ani, susțin oficialii guvernamentali.

Deși vârsta exactă a liniilor și modul în care au fost create trebuie încă verificate, există posibilitatea ca acestea să fie cele mai vechi simboluri gravate de strămoșii noștri, fiind cu cel puțin 100.000 de ani mai vechi decât cea mai veche pictură rupestră cunoscută. Bolovanul a fost descoperit în situl arheologic Coto Correa, situat în Marbella, Spania, o zonă cu o importanță deosebită în preistoria umană.

O piatră cu o poveste veche de sute de milenii

Piatra este alcătuită din gabro, o rocă formată prin răcirea lentă a magmei, bogată în fier și magneziu. Pe o suprafață relativ netedă, de culoare gri-roșiatică, se disting două linii neobișnuit de drepte, care par a fi sculptate manual.

Bolovanul a fost descoperit în anul 2022, alături de unelte de piatră din Paleoliticul inferior, ceea ce sugerează prezența unei specii umane în acea zonă. Gravurile abstracte de acest tip indică o capacitate timpurie de a înregistra și transmite informații, un semn distinctiv al cogniției umane moderne. Deși alte animale comunică prin diverse mijloace, dovezile simbolice de acest tip sunt, până acum, unice pentru oameni.[sursa]

zgârietură antică
O zgârietură antică ar putea dezvălui secrete fascinante

O zgârietură antică dezvăluie lucruri fascinante

„Această descoperire confirmă prezența unor așezări în Marbella în timpul Paleoliticului Mijlociu timpuriu, o perioadă slab documentată în Spania.”, a transmis Consiliul Local din Marbella.

• CITEŞTE ŞI:  Cum este fabricată încălţămintea Louis Vuitton (VIDEO)

Cercetătorii plănuiesc să efectueze o scanare 3D a bolovanului și a gravurilor pentru a determina dacă marcajele au fost realizate intenționat. De asemenea, vor preleva mostre mici pentru a stabili vârsta exactă a pietrei.

Dacă ipotezele lor se confirmă, situl Coto Correa ar putea deveni un punct-cheie în înțelegerea primelor migrații ale omenirii din Africa, oferind noi perspective asupra evoluției cognitive a strămoșilor noștri.

O descoperire deosebit de importantă

Aceste gravuri ar putea fi comparabile cu cea mai veche amprentă umană cunoscută, datată între anii 169.000 și 226.000 î.Hr. Descoperită pe Platoul Tibetan, aceasta constă în urmele de mâini și picioare ale unor copii, plasate într-un mod care sugerează o intenție artistică, nu doar rezultatul mersului obișnuit.

zgârietură antică
Un model în relief 3D al amprentelor de mâini și picioare ale fosilei Quesang

De asemenea, în Lingjing, China, arheologii au identificat gravuri abstracte pe os, vechi de aproximativ 100.000 de ani. Prezența pigmentului de ocru pe aceste artefacte indică o posibilă semnificație simbolică.

Astfel de descoperiri întăresc ipoteza că strămoșii noștri – inclusiv neanderthalienii și denisovanii – ar fi creat simboluri intenționate cu mult înaintea apariției speciei Homo sapiens.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate