Oaia Dolly este unul dintre cele mai cunoscute animale din istoria omenirii, venirea sa pe lume fiind un subiect de dezbatere aprins.
Oaia Dolly a reprezentat prima clonare reuศitฤ a unui mamifer dintr-o celulฤ somaticฤ adultฤ, prin procedeul de transfer nuclear. Clonarea a fost realizatฤ la Institutul Roslin, din Scoลฃia. Rezultatul pozitiv a venit dupฤ o serie de 276 de รฎncercฤri nereuศite.[sursa]
Anunลฃul reuลitei s-a fฤcut รฎn luna februarie 1997, iar naลterea oii Dolly a marcat un punct de referinลฃฤ รฎn lumea ลtiinลฃei. Cu toate acestea, opinia publicฤ s-a รฎmpฤrลฃit รฎn douฤ tabere. Pe de o parte erau cei care spuneau cฤ cercetฤrorii Ian Wilmut, Keith Campbell ลi colegii lor de la Institutul Roslin „se joacฤ de-a Dumnezeu”. De partea cealaltฤ s-au poziลฃionat cei care spuneau cฤ omenirea tocmai a trecut รฎn etapa urmฤtoare a evoluลฃiei. Dacฤ cei din urmฤ considerau, printre altele, cฤ unele specii aflate pe cale de dispariลฃie ar putea fi salvate, primii รฎลi fฤceau probleme cu privire la utilizarea cu scopuri ascunse a acestei tehnologii.
Oaia Dolly, primul mamifer clonat dintr-o celulฤ adultฤ
Conceptul de clonare a mamiferelor, inclusiv a oamenilor, nu era unul nou la momentul naลterii lui Dolly. Dincolo de gemenii monozigoลฃi, care provin din scindarea unui singur ovul fecundat, au fost realizate รฎn laborator clone, dar din celule embrionale, care ori erau nediferenลฃiate, ori parลฃial diferenลฃiate. รn rรขndul animalelor, s-a realizat clonarea unor celule adulte diferenลฃiate (piele, muลchi etc.), รฎnsฤ doar รฎn rรขndul unor specii precum broaลtele sau ลoarecii.
Au fost recoltate 277 de ovule de la animale donatoare din rasa Scottish Blackface. Acestea fuseserฤ anterior enucleate, fiind inoculate cu nuclee din celulele ugerului animalului donator din rasa Finn Dorset. Dintre cei 29 de embrioni, doar unul a supravieศuit.
Oaia Dolly a fost primul mamifer clonat cu succes dintr-o celulฤ somaticฤ adultฤ, prin procedeul de transfer nuclear. Acest lucru a fost extrem de important, รฎntrucรขt s-a demonstrat cฤ ADN-ul prelevat dintr-o celulฤ adultฤ, poate fi folosit pentru a dezvolta un organism complet nou.
Oaia Dolly s-a nฤscut pe 5 iulie 1996 ลi a avut trei mame. Una dintre oile folosite รฎn cadrul experimentului a furnizat ovulul, o altฤ oaie ADN-ul ลi cea de-a treia a fost โmama surogatโ.
Oaia a fost numitฤ Dolly, dupฤ cรขntฤreaลฃa americanฤ Dolly Parton, devenind cea mai faimoasฤ oaie din lume. Ideea i-a venit unuia dintre membrii echipei care au asistat la naลtere, aflรขnd cฤ Dolly a fost clonatฤ dintr-o celulฤ mamarฤ, iar Dolly Parton era cunoscutฤ pentru bustul sฤu generos.
Anunลฃul a fost fฤcut public la ลapte luni de la reuลitฤ.
Dolly arฤta ca orice oaie normalฤ, s-a dezvoltat normal ลi chiar s-a reprodus. A fost รฎmperecheatฤ cu un berbec numit David ลi a fฤtat ลase miei. Ulterior, a trฤit รฎntreaga sa viaลฃฤ la Institutul Roslin.
Moartea lui Dolly
รn anul 2001, oaia Dolly a fost diagnosticatฤ cu o formฤ de artritฤ. Ea a fost tratatฤ cu medicamente antiinflamatorii, dar fฤrฤ succes.
La vรขrsta de ลase ani, oaia Dolly a fost eutanasiatฤ, dupฤ ce s-a descoperit cฤ suferea ลi de cancer pulmonar.
Ulterior, trupul lui Dolly a fost conservat ลi รฎmpฤiat. รn prezent, faimoasa oaie se aflฤ expusฤ la Muzeul Regal al Scoลฃiei.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic ลi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci cรขnd publicฤm articole interesante: