O planetă descoperită recent și situată la o distanță de aproximativ 1.200 de ani-lumină faţă de noi ar putea fi mai locuibilă decât Pământul, potrivit oamenilor de știință.

Cercetătorii au conceput un nou indice pentru a ajuta la determinarea exoplanetelor – adică orice planetă aflată dincolo de sistemul nostru solar – care au cele mai mari șanse de a putea susține viața.

Aceste informații vor fi folosite la alegerea obiectelor cosmice asupra cărora să ne concentrăm atenția ca fiind spații potențial locuibile.

Potrivit unui articol publicat în Astrophysical Journal, acesta reunește o serie de date, inclusiv „date de tranzit, proprietăți stelare și limite raportate anterior privind fluxul emis de planete”, pentru a face acest lucru.[sursa]

mai locuibilă decât Pământul
Planeta care ar putea fi mai locuibilă decât Pământul

Aceasta îmbunătățește o metodă anterioară care se baza în mare măsură pe „zona Goldilocks” sau zona locuibilă – intervalul de orbite în jurul unui soare cu temperatura potrivită pentru a susține apa lichidă.

Conform criteriilor noi și îmbunătățite, Pământului i s-a atribuit un grad de locuibilitate de 0,829.

Dar, din punct de vedere statistic, există o planetă mai locuibilă.

Planeta care ar putea fi mai locuibilă decât Pământul

Kepler-442b, care a fost descoperită de sonda spațială Kepler a NASA între anii 2009 și 2012, orbitează în zona Goldilocks a stelei Kepler-442, aflată la aproximativ 1.200 de ani lumină de Pământ.

Exoplaneta este descrisă ca fiind un super-Pământ – masa și raza sa sunt mai mari decât cele ale Pământului, dar mai mici decât cele ale lui Uranus și Neptun – și are o temperatură de echilibru de -40 grade.

• CITEŞTE ŞI:  10 obiceiuri de Anul Nou, care te vor intriga şi te vor amuza în acelaşi timp

Cu un rating de 0,836, este unul dintre cei mai promițători candidați pentru a fi o planetă potențial locuibilă.

Despre noul indice de măsurare, unul dintre autorii principali ai lucrării, Rory Barnes de la Laboratorul Planetar Virtual al Universității din Washington, a declarat: „Practic, am conceput o modalitate de a lua toate datele observaționale disponibile și de a dezvolta o schemă de prioritizare, astfel încât, pe măsură ce ne îndreptăm spre o perioadă în care există sute de ținte disponibile, să putem spune: «Bine, aceasta este cea cu care vrem să începem»”.

Publicitate

Dar, căutarea noastră pentru Pământul 2.0 s-ar putea să nu se fi încheiat încă.

Locuibilitatea reală a lui Kepler-442b este incertă, deoarece atmosfera și suprafața sa sunt necunoscute.

Și, articolul din Astrophysical Journal clarifică faptul că, doar pentru că o planetă are un rating mai mare decât Pământul, nu înseamnă neapărat că este mai potrivită pentru a susține viața decât acesta.

În alte știri spațiale, Marte a fost declarată nesigură pentru ca oamenii să trăiască pe ea.

După ce a reușit să aterizeze cu succes roboți pe Planeta Roșie, NASA își continuă planurile de a trimite oameni să li se alăture.

Dar, va trebui să fie o vizită rapidă, deoarece cercetătorii au descoperit că expunerea la amenințările radiațiilor, inclusiv la radiațiile de particule de la Soare, stelele îndepărtate și galaxiile, înseamnă că niciun om nu ar putea supraviețui pe planetă mai mult de patru ani.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: