Cercetătorii în științele Pământului au descoperit un continent dispărut care a fost ascuns în văzul tuturor timp de aproape 375 de ani.

Din punct de vedere istoric, au existat speculații cu privire la existența unui continent cunoscut sub numele de Zealandia sau Te Riu-a-Māui în limba Māori.

Potrivit cercetătorilor, Zealandia are o suprafață de circa 5 milioane de kilometri pătrați. Aceasta făcea parte dintr-un supercontinent numit Gondwana, care includea cea mai mare parte din vestul Antarcticii și estul Australiei, în urmă cu peste 500 de milioane de ani.[sursa]

zealandia al 8-lea continent dispărut
Zealandia, un continent dispărut vreme de 375 de ani

Zealandia, un continent dispărut vreme de 375 de ani

Se spune că a fost descoperit pentru prima dată în anul 1642 de către omul de afaceri și marinarul olandez Abel Tasman, care era disperat să descopere „Marele Continent Sudic”.

Deși nu a reușit să găsească noul pământ, Tasman i-a întâlnit pe localnicii Māori, care au fost inițial nemulțumiți de sosirea sa. Cu toate acestea, ei au continuat să furnizeze informații valoroase despre ținutul înconjurător, inclusiv despre existența unei mari mase de pământ la est.

Abia în anul 2017 geologii au descoperit că acest continent a fost ascuns în văzul tuturor tot timpul.

Oamenii de știință au convenit asupra existenței Zealandiei, care a început să se „îndepărteze” de Gondwana din motive pe care oamenii de știință încă încearcă să le înțeleagă.

Cea mai mare parte a continentului nou descoperit se află sub apă și a fost folosit ca exemplu de geologii de la Institutul de Cercetare al Coroanei Zealandia GNS Science cu privire la modul în care ceva „foarte evident” poate dura ceva timp până să fie descoperit.

• CITEŞTE ŞI:  Descoperire fascinantă privind Giulgiul din Torino: analiza cu raze X a confirmat vechimea pânzei

Andy Tulloch, unul dintre geologii din echipa de cercetare, a mai explicat că separarea Zealandiei de Gondwana este un proces pe care oamenii de știință încă nu îl înțeleg pe deplin.

Cercetările anterioare au identificat faptul că scoarța Zealandiei este mai subțire decât scoarța majorității celorlalte continente, dar nu era clar ce a cauzat acest proces de subțiere. Folosind sonde magnetice, noul studiu a descoperit o cauză potențială explozivă – rocile de lavă bazaltică au indicat că acolo a existat o regiune vulcanică gigantică.

Se crede că această regiune s-a aprins între 100 și 60 de milioane de ani în urmă, chiar în momentul în care Zealandia s-a desprins din Gondwana. „În această perioadă de cel puțin 40 de milioane de ani, magma topită a inundat din fisuri și crăpături, în timp ce continentul se întindea și se subția ca un aluat de pizza.”, a explicat autorul principal al studiului, Nick Mortimer, într-o declarație.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: