Oamenii de știință au descoperit un „drum de cărămizi galbene” pe fundul Oceanului Pacific. O expediție în adâncurile Pacificului, la nord de Insulele Hawaii, a scos la lumină o descoperire neașteptată: un vechi pat de lac uscat, pavat cu ceea ce pare a fi un drum de cărămidă galbenă.

Această scenă stranie a fost întâlnită accidental de nava de explorare Nautilus, în timp ce echipa efectua o inspecție a crestei Liliʻuokalani din cadrul Papahānaumokuākea Marine National Monument (PMNM).

PMNM este una dintre cele mai mari zone de conservare marină din lume, depășind în dimensiune toate parcurile naționale din Statele Unite la un loc, iar până acum, doar aproximativ 3% din fundul său marin a fost explorat.[sursa]

drum de cărămizi galbene
Cercetătorii au făcut o descoperire neașteptată: un drum de cărămizi galbene pe fundul Oceanului Pacific

O descoperire fascinantă: un drum de cărămizi galbene pe fundul oceanului

Cercetătorii de la Ocean Exploration Trust duc această frontieră a sălbăticiei subacvatice mai departe, scufundându-se la peste 3.000 de metri sub valuri, iar partea cea mai interesantă este că oricine poate urmări explorarea în timp real.

Un videoclip din expediție, publicat pe YouTube, surprinde momentul în care echipa, aflată la comanda unui vehicul submersibil, dă peste ceea ce pare a fi drumul către Oz.

„Este drumul spre Atlantida!”, exclamă unul dintre cercetători la radio.

„Drumul de cărămidă galbenă?”, se aude altă voce contrazicând.

„E uluitor. Vă bateți joc de mine? Este de-a dreptul fantastic!”, adaugă un membru al echipei.

Surprinzător, deși se află sub aproape o mie de metri de apă, fundul acestui lac antic, descoperit pe vârful muntelui submarin Nootka, arată neobișnuit de uscat.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai bogat om de pe Titanic: viaţa lui John Jacob Astor IV înainte de a pieri în tragedia din Atlantic

Prin comunicațiile radio, echipa observă că solul are aspectul unei „cruste coapte” care ar putea fi dezlipită strat cu strat.

Într-o porțiune mică, roca vulcanică s-a fracturat în mod natural, dând impresia izbitoare a unui drum pavat.

Publicitate

„Fracturile unice la unghiuri de 90 de grade sunt probabil legate de stresul cauzat de ciclurile de încălzire și răcire ale erupțiilor succesive de-a lungul acestei margini geologice”, conform unei explicații din videoclipul postat pe YouTube.

Privit de la distanță, acest efect natural este ușor de confundat cu o cale spre o lume de basm. Și, într-un fel, această impresie nu este deloc departe de adevăr.

Explorarea „drumului de cărămidă” ne indică drumul spre noi descoperiri și, poate în curând, vom descifra noi secrete despre fascinanta geologie ascunsă a Pământului.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: