Cercetătorii de la Universitatea Nottingham din Anglia au creat un material care repară oasele, un material inovator, derivat din sânge, care are potențialul de a accelera regenerarea țesuturilor și de a revoluționa tratamentele pentru leziuni osoase complexe.

Acest material „biocooperativ” a demonstrat, în studii preclinice pe modele animale, capacitatea de a repara oasele deteriorate. În viitor, ar putea sta la baza unor tratamente regenerative personalizate, precum implanturi 3D create din sângele pacienților.

Corpul uman are o abilitate remarcabilă de a se repara singur, cel puțin în cazul rănilor minore, cum ar fi zgârieturile sau tăieturile. Procesul începe cu formarea unui cheag de sânge, care acționează ca un „plasture” temporar, evoluând treptat într-un mediu dinamic cunoscut sub numele de hematom regenerativ (RH). Acesta este plin de celule, proteine și factori de creștere, toate esențiale pentru vindecare.

Cu toate acestea, leziunile severe depășesc adesea capacitatea naturală de regenerare a corpului, necesitând intervenții medicale avansate. Potrivit Interesting Engineering, aceasta este provocarea pe care cercetătorii de la Nottingham au încercat să o rezolve.[sursa]

material care repară oasele
Cercetătorii au transformat sângele în material care repară oasele

Cum funcționează acest material care repară oasele

Echipa de cercetare a studiat atent procesele naturale de vindecare ale corpului și le-a îmbunătățit folosind știința peptidelor. Aceste molecule speciale au fost combinate cu sângele pacientului pentru a crea un material viu, auto-asamblabil, care imită și intensifică funcția hematomului regenerativ.

„Am încercat să colaborăm cu biologia, nu să o recreăm.”, a declarat Alvaro Mata, liderul proiectului.

Materialul rezultat poate fi modelat în diverse forme și susține procese esențiale precum funcția plachetelor, producția de factori de creștere și recrutarea celulară, toate fiind vitale pentru regenerarea țesuturilor.

• CITEŞTE ŞI:  3 descoperiri făcute de Marie Curie, care au revoluţionat lumea, aducându-i două Premii Nobel

În testele preclinice pe animale, materialul derivat din sânge a demonstrat că poate repara eficient oasele afectate. Folosirea sângelui pacientului elimină riscurile asociate cu materialele sintetice sau donatorii externi, reducând și costurile.

„Posibilitatea de a transforma rapid și sigur sângele pacienților în implanturi regenerative este extrem de promițătoare. Sângele este o resursă accesibilă și poate fi colectat cu ușurință în cantități mari.”, a subliniat Cosimo Ligorio, coautor al studiului.[studiu]

Această descoperire are potențialul de a schimba fundamental abordarea tratamentelor regenerative, oferind soluții accesibile și personalizate pentru o gamă largă de leziuni și afecțiuni. Echipa de cercetători lucrează acum la dezvoltarea unui set de instrumente clinic adaptabile, care să permită transformarea rapidă a sângelui în implanturi create pentru nevoile fiecărui pacient.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate