Cu toții ne dorim să aflăm secretul pentru a „îmbătrâni cu succes”, având o viață cât mai lipsită de probleme de sănătate. Un nou studiu sugerează că o componentă esențială a acestui obiectiv ar putea fi somnul. Potrivit cercetătorilor, dormitul mai mult de șapte ore pe noapte ar putea avea un impact considerabil asupra sănătății pe termen lung.

Studiul a implicat 3.306 participanți cu vârste de peste 45 de ani, ale căror obiceiuri de somn au fost monitorizate în 2011, 2013 și 2015. După cinci ani, aceștia au fost evaluați din nou în ceea ce privește starea lor de sănătate.

De cât somn avem nevoie pentru a îmbătrâni cu succes?

Datele obținute de cercetătorii de la Universitatea de Medicină Wenzhou din China sugerează că persoanele care dorm cel puțin șapte ore pe noapte se bucură de o sănătate semnificativ mai bună pe măsură ce îmbătrânesc.[sursa]

a îmbătrâni cu succes

„Îmbătrânirea cu succes” a fost definită în studiul din anul 2020 ca o stare de sănătate fără boli cronice grave, fără deficiențe fizice, cu o funcție cognitivă ridicată, o sănătate mintală bună și o viață activă, explică cercetătorii în lucrarea lor.[studiu]

La sfârșitul perioadei de studiu, doar 455 de participanți (13,8%) îndeplineau toate aceste criterii. Dintre aceștia, aproximativ două treimi (307 persoane) dormeau constant mai mult de șapte ore pe noapte.

Modele de somn și „îmbătrânirea cu succes”

Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, în funcție de obiceiurile lor de somn în perioada 2011-2015: somn stabil lung (8-9 ore pe noapte), somn stabil normal (7-8 ore), somn în scădere (de la 8 ore la mai puțin de 6), somn în creștere (de la mai puțin de 6 ore la peste 8), și somn stabil scurt (5-6 ore pe noapte).

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință au descoperit că s-ar putea să atingem deja galaxia Andromeda

Rezultatele au arătat că șansele de a „îmbătrâni cu succes” au fost semnificativ mai mari în rândul celor care aveau un somn stabil și mai lung (17,1%), respectiv în grupul celor cu un somn stabil normal (18,1%), comparativ cu persoanele din grupurile cu somn în scădere (9,9%), în creștere (10,6%) și scurt stabil (8,8%).

Deși cercetătorii au luat în considerare factori precum greutatea, consumul de alcool și sexul în analiza lor, trebuie menționat că natura studiului nu permite confirmarea unei legături cauză-efect directe. Totuși, acest studiu aduce dovezi suplimentare asupra importanței unui somn constant și prelungit în atingerea unei „îmbătrâniri cu succes”.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: