Revenirea oamenilor pe Lună este, sperăm, la doar câțiva ani distanță, iar de această dată, obiectivul este stabilirea unei prezențe continue pe satelitul nostru natural. Obținerea de apă și combustibil de pe Lună reprezintă un element esenţial pentru atingerea acestui scop.

Deși există apă pe Lună, extragerea și purificarea acesteia reprezintă o provocare majoră. Din fericire, există echipe de specialiști pregătite să facă față acestei provocări.

Provocarea este reală și a luat forma competiției internaționale AquaLunar Challenge, un proiect realizat în colaborare între Agenția Spațială Britanică și Agenția Spațială Canadiană. Premiul total este de 1,2 milioane de lire sterline, împărțit între o componentă britanică și una canadiană. Finanțarea nu este destinată construirii și implementării tehnologiei, ci prezentării unor prototipuri inovatoare. Marea Britanie și-a desemnat deja cei 10 finaliști, iar anul viitor vor fi aleși un câștigător și doi finaliști.[sursa]

apă și combustibil de pe Lună
Scopul viitoarelor misiuni: apă și combustibil de pe Lună

„Am avut o primă rundă în care mai multe echipe și-au prezentat ideile pentru competiție. Ulterior, o comisie de jurizare a selectat 10 echipe care vor merge mai departe. Fiecare echipă primește 30.000 de lire sterline pentru a crea un prototip în următoarele luni, iar apoi vom alege un câștigător și doi finaliști, care vor împărți 300.000 de lire sterline.”, a declarat pentru IFLScience Dr. Meganne Christian, astronaut de rezervă al Agenției Spațiale Britanice și președinte al juriului AquaLunar Challenge.

Finaliștii au propus diverse soluții pentru extragerea apei: de la gheața îngropată în cratere care nu au văzut niciodată lumina Soarelui, până la solul lunar, numit regolit. Metodele de purificare variază de la centrifuge și plasmă, la unde sonore și căldură intensă. Aceste idei sunt îndrăznețe și inovatoare.

• CITEŞTE ŞI:  Ce vârstă are Pământul şi de unde ştim acest lucru

Obtinerea de apă și combustibil de pe Lună este necesară

Chiar și cu aceste premii, prototipurile nu vor fi gata imediat pentru a fi trimise pe Lună. Cu toate acestea, ele ar putea reprezenta un pas important în direcția colonizării viitoare a Lunii. Înainte de a fi utilizate pe Lună, aceste tehnologii ar putea fi implementate pentru a purifica apa și a o face potabilă aici, pe Pământ.

„Acesta este cu siguranță unul dintre obiective,” a declarat Dr. Christian pentru IFLScience. „O mare parte a provocării constă în faptul că, desigur, tot ceea ce dezvoltăm pentru spațiu ar trebui să ne fie de folos și pe Pământ. Oriunde este nevoie de dispozitive compacte și ușoare pentru purificarea apei, acestea vor avea un impact pozitiv. De la comunități izolate la gestionarea scurgerilor industriale, există multe aplicații posibile.”

În ultimul timp, au apărut propuneri fascinante cu privire la utilizarea resurselor de pe Lună. De la crearea de drumuri folosind lasere și lentile, la construirea unor șine de cale ferată flexibile pentru roboți, și până la tipărirea 3D a cărămizilor din regolit — cel puțin în forma de LEGO pentru moment.

„Toate aceste idei creative sunt fascinante și oferă o perspectivă asupra viitorului în care oamenii vor trăi și vor lucra din nou pe Lună. Aceasta este doar o mică parte a ceea ce va deveni un întreg ecosistem. Primul pas pe care îl facem este construirea unui sistem de comunicații și navigație pe orbită în jurul Lunii.”, a explicat Dr. Christian.

Un astfel de program, denumit Moonlight Initiative, este dezvoltat de Agenția Spațială Europeană, în colaborare cu alte organizații, precum Agenția Spațială Italiană, Agenția Spațială Britanică și NASA.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

Publicitate