Olive Oatman a fost o tânără de origine americană, a cărei poveste de viaţă a lăsat o impresie profundă, aceasta fiind răpită de un trib de nativi americani, care i-au ucis familia şi au ţinut-o în sclavie.

Olive s-a născut în data de 7 septembrie 1837, fiind cel de-al şaptelea copil al unui cuplu de credincioşi mormoni, pe nume Mary Ann şi Royce Oatman.

În anul 1850, pe când Olive avea doar 13 ani, familia sa a decis să se mute în California, în căutarea unei vieţi mai bune. Familia Oatman s-a alăturat unui grup de pionieri care călătoreau către California. Din cauza tensiunilor dintre membrii grupului, familia Oatman s-a separat de aceştia și a continuat să călătorească singură. Cei doi soţi nu-şi imaginau destinul tragic care avea să urmeze.

Atacul asupra familiei Oatman

În cursul lunii februarie 1851, în timp ce se afla în apropiere de Fort Yuma, Arizona, familia Oatman a fost atacată de membrii unui trib de amerindieni. Aceştia au ucis aproape toţi membrii familiei, în afară de Olive, Mary Ann şi fratele lor, Lorenzo. Acesta din urmă a fost bătut şi lăsat să moară. Băiatul, însă, a reuşit să supravieţuiască. Şi-a găsit în apropiere părinţii şi fraţii morţi, însă cele două surori dispăruseră. Cu ultimele puteri, Lorenzo a reuşit să ajungă la casa unei familii, care l-a îngrijit, salvându-i viaţa.

Cele două surori Oatman au fost răpite şi duse la tabăra tribului care le-a ucis familia. Se crede că atacatorii făceau parte din tribul Yavapai, deși există unele dezbateri în legătură cu identitatea exactă a atacatorilor.

• CITEŞTE ŞI:  Miţa Biciclista, frumoasa controversată care a înnebunit Bucureştiul

Olive Oatman şi sora sa mai mică au avut parte de vieţi groaznice. Olive şi Mary Ann au fost tratate ca nişte sclave, fiind puse la munci grele pentru nişte copile. Nu există informaţii dacă cele două au fost abuzate sexual, căci Olive, atunci când şi-a spus povestea, a evitat acest subiect sensibil.

După un an de sclavie şi muncă forţată, Olive şi Mary Ann Oatman au făcut parte dintr-un târg între triburi. Acestea au fost vândute pentru doi cai, către tribul Mohave.[sursa]

olive oatman
Olive Oatman şi celebrul său tatuaj pe bărbie

Olive Oatman în tribul Mohave

Din fericire pentru cele două fete, cei din tribul Mohave erau mult mai prosperi decât răpitorii din tribul Yavapai. Şi mult mai empatici. Viaţa copilelor a fost mult mai bună în cadrul tribului Mohave, acestea fiind tratate ca parte din familie, fiind adoptate de liderul tribului, Espanesay, și de soția sa, Aespaneo.

Olivei şi surorii sale li i s-au făcut tatuaje faciale, care reprezentau un obicei comun printre cei din tribul Mohave. Aceştia considerau că cei fără tatuaje nu pot intra pe tărâmul morţilor sau că nu vor fi recunoscuţi ca Mohave de către strămoşii lor.

În următorii patru ani, Olive Oatman a trăit alături de nativii americani. În acest timp a avut loc şi o perioadă de secetă şi foamete, iar câţiva membri ai tribului au murit. Din păcate, nici Mary Ann, sora mai mică a Olivei nu a rezistat, aceasta murind din cauza foametei.

Olive Oatman şi revenirea la civilizaţie

Lorenzo Oatman a reuşit să se însănătoşească după atacul amerindienilor, iar în anii următori a luat legătura cu autorităţile americane, în vederea găsirii celor două surori ale sale, cu toate că avea mici speranţe ca acestea să mai fie în viaţă.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Cleopatra, regina care s-a măritat cu doi dintre fraţii săi

Francisco Estevan, un comerciant și interpret de origine mexicană, a avut un rol crucial în eliberarea Olivei Oatman. Acesta aflase despre existenţa sa în cadrul tribului Mohave şi a fost trimis de autoritățile americane ca intermediar în încercarea de a negocia eliberarea Olivei. El a călătorit la tabăra tribului Mohave, unde a avut discuții cu liderul tribului, Espanesay.

În cele din urmă, Francisco l-a convins pe şeful tribului să o elibereze pe Olive. Ulterior, acesta a însoțit-o către Fort Yuma, unde a fost reunită cu fratele ei Lorenzo.

În urma eliberării sale, povestea Olivei a atras atenția presei și a publicului, transformându-se într-un subiect de interes național. Era doar o copilă atunci când a fost răpită, revenind la civilizaţie ca adolescentă. A încercat să-şi uite trecutul şi să se adapteze la cultura americană. A fost deseori intervievată, ţinând multe prelegeri despre experienţele sale dureroase.

olive oatman
Olive, după revenirea în civilizaţie

Căsătoria şi ultimii ani

Olive Oatman arăta foarte diferit atunci când a fost eliberată faţă de cum arăta atunci când a fost răpită. Avea părul lung și negru, pielea bronzată de soare și fața tatuată cu albastru de către cei din tribul Mohave. Purta o fustă tradițională Mohave și nu avea nimic pe partea de sus a corpului. Olive vorbea limba tribului Mohave și uitase multe cuvinte din limba engleză.

Olive Oatman s-a căsătorit cu John B. Fairchild în anul 1865, la nouă ani după ce a fost eliberată. John B. Fairchild era un crescător de vite și un om de afaceri prosper din Texas. Fairchild își pierduse fratele într-un atac al amerindienilor în timpul unei călătorii în Arizona în anul 1854, în același timp când Olive Oatman trăia printre cei din tribul Mohave. Acest lucru i-a apropiat pe cei doi.

• CITEŞTE ŞI:  William James Sidis, unul dintre cei mai inteligenţi oameni din istorie

Cuplul a fost activ în comunitatea locală, susținând cauze filantropice și bisericești. Olive a devenit o femeie respectată în comunitate, în ciuda tatuajelor sale faciale și a notorietății sale anterioare. Olive şi John au adoptat o fetiță pe care au numit-o Mamie. Cei trei s-au stabilit ulterior în Sherman, Texas, unde John B. Fairchild a devenit bancher, având o viaţă liniştită şi confortabilă.

Olive Oatman Fairchild a murit în data de 20 martie 1903. Avea vârsta de 65 de ani. Moartea sa a însemnat sfârșitul unei vieți marcate de tragedie, dar și de reziliență și adaptare în fața unor circumstanțe extrem de dificile.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

1 COMENTARIU

  1. Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.