Omul din Taured reprezintă un mister care încă stârneşte controverse, iar călătoria sa din urmă cu peste jumătate de secol nu a fost complet elucidată.
Imaginează-ți scena: o zi toridă de iulie 1954, Aeroportul Haneda din Tokyo. Agitația obișnuită este întreruptă de sosirea unui bărbat cu aspect european, bărbos, îmbrăcat într-un costum sobru. Vorbește franceza ca limbă maternă, se descurcă și în japoneză. Până aici, nimic neobișnuit. Însă momentul în care înmânează pașaportul ofițerilor de imigrări declanșează o poveste care va traversa deceniile, alimentând teorii despre universuri paralele și conspirații elaborate.
Documentul părea autentic la prima vedere, cu ștampile din diverse țări, inclusiv vizite anterioare în Japonia. Dar conținea o anomalie uluitoare: fusese emis de o țară numită Taured. O țară care, conform tuturor hărților și cunoștințelor oficialilor japonezi, pur și simplu nu exista.
Confruntat cu această imposibilitate, bărbatul nu dă înapoi. Dimpotrivă, devine frustrat, aproape indignat. Insistă că Taured este o națiune reală, cu o istorie de peste 1.000 de ani. Când i se arată o hartă a lumii și i se cere să indice locația țării sale, el arată spre principatul Andorra, micuța țară situată între Franța și Spania, devenind apoi confuz și furios văzând că numele „Taured” lipsește. De ce nu era acolo țara sa, locul unde trăise o viață întreagă?
Suspicioși, crezând că au de-a face fie cu un spion, fie cu un infractor ingenios, autoritățile îl rețin pe bărbatul misterios. Îl cazează peste noapte într-o cameră de hotel din apropierea aeroportului, sub paza a doi gardieni postați la ușă, pentru a investiga mai amănunțit cazul. Însă dimineața următoare aduce o nouă turnură șocantă: când ofițerii merg să-l interogheze, găsesc camera goală. Bărbatul dispăruse fără urmă. Și nu oricum – camera se afla la un etaj superior, fără balcon, iar fereastra nu prezenta semne de efracție. Gardienii jurau că nu l-au văzut ieșind.[sursa]
Omul din Taured: călător dintr-un univers paralel?
Așa s-a născut legenda „Omului din Taured”. Dispariția sa inexplicabilă, pașaportul imposibil, siguranța cu care vorbea despre o țară inexistentă, având asupra sa valută europeană diversă și documente aparent justificative (deși compania pentru care pretindea că lucrează, hotelul unde ar fi avut rezervare și contactele de afaceri din Tokyo nu auziseră niciodată de el) – toate aceste elemente au alimentat imaginația publicului.
Pentru unii, povestea a devenit dovada existenței universurilor paralele. Poate că omul din Taured a alunecat accidental în dimensiunea noastră, o realitate unde țara sa nu a apărut niciodată pe hărți? Dispariția sa ar fi fost, în această logică, o „alunecare” la fel de accidentală înapoi, în universul său.
Dezlegarea misterului: John Allen Zegrus intră în scenă
Dar, ca în multe legende urbane fascinante, adevărul, deși mai puțin spectaculos, nu este lipsit de interes. Investigații ulterioare, inclusiv cele documentate de platforma de fact-checking Snopes, indică faptul că povestea Omului din Taured este o versiune puternic romanțată și distorsionată a unui incident real, petrecut însă câțiva ani mai târziu.[sursa]
Protagonistul real pare să fi fost un anume John Allen Zegrus, arestat în Tokyo nu în anul 1954, ci în 1960. Motivul? Tentativa de a încasa cecuri false, după ce intrase în Japonia folosind un pașaport… falsificat.
Cazul său a ajuns chiar și în atenția Camerei Comunelor din Marea Britanie în iulie 1960, fiind prezentat ca un exemplu al ușurinței cu care pot fi contrafăcute documentele de călătorie. S-a menționat că Zegrus se prezenta drept „agent de informații al colonelului Nasser” și „etiopian naturalizat”.
Pașaportul său, descris ca fiind „foarte impresionant”, era scris într-o limbă „necunoscută și neidentificată”, deși fusese studiat de filologi. Documentul indica locul emiterii ca fiind Tamanrasset (un oraș real din Algeria), pe care Zegrus îl prezenta drept capitala statului independent „Taured”, o națiune fictivă cu două milioane de locuitori, situată „la sud de Sahara”.
Presa vremii, precum cotidianul The Province din Vancouver, a relatat pe larg cazul, scriind că Zegrus „a inventat o națiune, o capitală, un popor și o limbă” pentru a crea un pașaport cu care să impresioneze oficialii și să călătorească nestingherit. Și, surprinzător, a reușit să folosească acest document bizar pentru a călători în numeroase țări, în special în Orientul Mijlociu. Când cineva punea la îndoială pașaportul, Zegrus îi invita să citească o proclamație ștampilată sub un simbol „național” inventat: „Rch ubwaii ochtra negussi habessi trwap turapa” – o înșiruire de litere fără niciun sens în vreo limbă cunoscută.
Sfârșitul aventurii
Norocul l-a părăsit însă în Japonia. Rigoarea oficialilor niponi a dus la o verificare amănunțită. Hărțile au confirmat inexistența statului Taured, iar Zegrus a fost pus sub acuzare. Ziarele japoneze din perioada 1960-1961 oferă detalii suplimentare: Zegrus intrase în Japonia în octombrie 1959 împreună cu soția sa coreeană. Confruntat cu dificultăți financiare, a încercat să încaseze cecuri false în valoare de aproximativ 200.000 de yeni (circa 1.400 USD la valoarea de atunci), pretinzând în fața autorităților că este agent CIA și FBI, aflat într-o misiune pentru o „organizație legată de arabi”. Pașaportul său, departe de a fi o capodoperă a falsului, era descris ca având „mărimea unei reviste săptămânale” și fiind „ușor de recunoscut ca fals”.
Condamnat la un an de închisoare pentru intrare ilegală și fraudă, Zegrus a avut o reacție dramatică în sala de judecată: aflându-și sentința, a strigat „am de gând să mă sinucid!” și și-a tăiat brațele cu cioburi dintr-o sticlă spartă, pe care o ascunsese.
Ironia sorții face ca Zegrus să nu execute nicio zi din pedeapsa de un an. Timpul petrecut deja în arest preventiv a depășit durata sentinței, așa că a fost eliberat imediat, considerându-se că și-a ispășit pedeapsa. La plecare, a declarat că părăsește Japonia pentru a începe „o viață nouă într-o țară nouă”. Cine a fost cu adevărat John Allen Zegrus și de unde venea rămâne un mister. Numele său a dispărut din înregistrările publice, pierzându-se în anonimat.
În timp ce omul real s-a evaporat în obscuritate, povestea sa, deformată și amplificată, a prins aripi. A circulat în întreaga lume, transformându-se din cronica unui escroc audacios în legenda urbană a Omului din Taured – enigmaticul vizitator dintr-o altă dimensiune, apărut și dispărut din realitatea noastră ca o fantomă, lăsând în urmă mai multe întrebări decât răspunsuri și o fascinație durabilă pentru inexplicabil.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: