Kowloon, oraşul cu cea mai mare densitate a populaţiei de pe Pământ avea doar un singur poştaş. Este drept, sectorul său nu era întins pe o suprafaţă foarte mare, însă avea de livrat corespondenţă la un număr ameţitor de adrese: 350 de clădiri, aproape toate cu peste 10 etaje înălţime, în care locuiau în jur de 35.000 de oameni.
Oraşul fortificat Kowloon a fost o enclavă dens populată şi, în mare parte, necontrolată, ce aparţinea Chinei şi care se afla în districtul Kowloon City, din Hong Kong-ul britanic. Iniţial, a fost construit ca un fort militar din perioada Chinei imperiale, dar apoi oraşul fortificat a devenit o enclavă de jure, după ce Noul Teritoriu a fost cesionat Marii Britanii în anul 1898.
Populaţia din Kowloon a crescut dramatic după sfârşitul ocupaţiei japoneze a Hong Kong-ului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Noii locuitori erau în principal refugiaţi care fugeau de noul război civil din China. Până în anul 1990, în oraşul fortificat Kowloon trăiau peste 35.000 de oameni pe o suprafaţă de doar 2,6 hectare.[sursa]
O istorie veche de 1000 de ani
Fondarea oraşului fortificat Kowloon are o istorie îndelungată şi complexă, legată de evoluţia politică şi militară a Chinei şi Hong Kong-ului. Iniţial, a fost ridicat ca un post de observare împotriva piraţilor, construit de dinastia Song în secolul al X-lea. Aşadar, în urma cu circa 1000 de ani. În secolul al XV-lea, a fost transformat într-un fort militar de către dinastia Ming, care a ridicat un zid de piatră în jurul său.
În anul 1842, după Primul Război al Opiului, China a cedat Hong Kong-ul Marii Britanii prin Tratatul de la Nanking. Cu toate acestea, a păstrat suveranitatea asupra oraşului Kowloon. În anul 1898, China a cesionat către Marea Britanie Noul Teritoriu pentru o perioadă de 99 de ani, însă a menţinut în continuare controlul asupra oraşului Kowloon. Practic, acest oraş a devenit o enclavă în mijlocul coloniei britanice.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, oraşul fortificat Kowloon a fost ocupat şi distrus de japonezi. După război, oraşul a fost repopulat de refugiaţii care fugeau de războiul civil chinez şi de regimul comunist.
Cum era viaţa în oraşul fortificat Kowloon
Între anii 1950 şi 1970, oraşul a fost controlat de Triadele locale şi avea rate ridicate de prostituţie, jocuri de noroc şi abuz de droguri.
Viaţa de zi cu zi în oraşul fortificat Kowloon era o experienţă unică, plină de provocări şi pericole. Locuitorii se confruntau cu condiţii sanitare precare, lipsa apei potabile şi riscul incendiilor sau al prăbuşirii clădirilor. Mulţi dintre ei erau săraci sau marginalizaţi social, fiind implicaţi sau victime ale activităţilor ilegale din oraş.
Oamenii locuiau practic într-o lume întunecată şi fără legi. Nu existau taxe sau reguli sanitare pentru afaceri, nu exista un sistem public de sănătate şi, cel mai important, nu exista poliţie. Mulţi oameni au ajuns în Kowloon şi au dispărut pentru totdeauna.
De asemenea, oraşul a devenit un adevărat centru al traficului de droguri din Hong Kong. Opiul şi heroina erau principalele mărfuri ale grupurilor de crimă organiată.
Localnicii îşi desfăşurau activităţile cotidiene într-un spaţiu aglomerat şi murdar, unde trebuiau să se confrunte cu pericolele reprezentate de clanurile interlope, droguri, boli sau incendii.
Afaceri cu bani puţini şi profituri uriaşe
Oamenii de afaceri, atraşi de lipsa taxelor şi chiriile mici din Kowloon, au văzut o oportunitate unică. Astfel, sute de fabrici au fost deschise în spaţiile murdare ale subsolurilor din Kowloon, în care familii întregi lucrau pe linia de producţie. Condiţiile erau oribile, însă productivitate şi profitul, la un nivel remarcabil. Bunurile produse în Kowloon au început să fie exportate în Hong Kong, în China şi chiar în alte ţări din lume.
Locuitorii din Kowloon îşi câştigau existenţa prin orice mijloace posibile, fie că era vorba de muncă manuală, comerţ, servicii sau infracţiuni. În Kowloon puteai găsi orice tip de afacere pe care ţi-o poţi imagina: restaurante, magazine, ateliere, fabrici, şcoli, saloane de frumuseţe, clinici dentare sau veterinare etc. Noaptea, şcolile şi saloanele se transformau în cluburi de striptease şi săli de jocuri de noroc.
Oraşul era un loc al contrastelor şi al diversităţii culturale. Locuitorii se distrau în cluburile de noapte, se relaxau în saloanele de masaj, se tratau la dentist, într-un salon improvizat, se educau în şcoli ce funcţionau după reguli proprii sau se rugau în templele create la colţuri de blocuri sau la subsoluri. Comunitatea se baza pe solidaritate şi respect. Practic, locuiau cu toţii într-o casă uriaşă.
Oraşul fortificat Kowloon a fost un fenomen unic în istoria urbană, fiind considerat cel mai dens oraş din lume. Oraşul era format dintr-o aglomerare haotică de clădiri suprapuse unele peste altele, legate prin scări şi coridoare întunecate. Fără nicio reglementare sau planificare urbanistică, oraşul era un labirint de beton şi cabluri electrice. Nicio rază de soare nu putea pătrunde prin blocurile de locuinţe stivuite. Chiar şi în timpul zilei, acolo era noapte tot timpul.
Demolarea oraşului fortificat Kowloon
În ianuarie 1987, guvernul din Hong Kong a anunţat planuri de demolare a oraşului fortificat. După un proces dificil de evacuare şi transferul suveranităţii de jure a enclavei de la China la Marea Britanie, demolarea a început în martie 1993 şi s-a încheiat în aprilie 1994.
Demolarea a fost un proces controversat şi emoţionant pentru mulţi dintre locuitorii săi. Unii dintre ei s-au opus planurilor guvernului din Hong Kong şi au cerut recunoaşterea drepturilor lor asupra terenului sau au solicitat compensaţii financiare pentru relocare. Alţii au acceptat să lase totul in urmă şi părăsească oraşul cu speranţa unei vieţi mai bune sau mai sigure.
Procesul de demolare a durat aproximativ un an. S-au folosit zeci de buldozere şi cantităţi mari de explozivi pentru a distruge clădirile care rezistaseră timpului şi capriciilor naturii.
Parcul Oraşului Fortificat Kowloon este astăzi un spaţiu verde şi liniştit care comemorează istoria şi cultura fostului oraş fortificat. Parcul are o suprafaţă de 3 hectare şi este amenajat în stil tradiţional chinezesc cu grădini ornamentale, pavilioane şi sculpturi. Unele dintre elementele originale ale oraşului fortificat au fost restaurate sau reconstruite în parc pentru a oferi vizitatorilor o imagine despre cum ar fi arătat viaţa acolo.
Deşi a dispărut de pe faţa Pământului, oraşul fortificat Kowloon rămâne un exemplu fascinant al adaptabilităţii umane la condiţii extreme şi al rezistenţei culturale la schimbările politice sau sociale.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante: